"תעשו מה שצריך": לפי דיווח של 'בלומברג', כך אמר דונלד טראמפ לראש הממשלה בנימין נתניהו בשיחה שהתקיימה ביניהם בחודש שעבר, כאשר נשאל כיצד להתמודד עם העימות מול איראן ושלוחיה באזור. גישה זו של הנשיא הנבחר עומדת בניגוד חד לקריאותיו של הנשיא היוצא ג'ו ביידן לריסון ולהגברת הסיוע ההומניטרי לאזרחים הפלסטינים ברצועת עזה.

ניצחונו הדרמטי של טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב נתפס בישראל כהזדמנות להמשיך במערכה מול חמאס וחיזבאללה, ואף לשקול תקיפה שמטרתה לשבש את תוכנית הגרעין האיראנית. נדב שטראוכלר, יועצו לשעבר של נתניהו, מעריך כי הסבירות לתקיפה ישראלית במתקני הגרעין האיראניים עלתה. "ביבי הוא בנו של היסטוריון והיסטוריון בעצמו, והוא יודע לזהות אירועים גדולים כדי לנצל את ההזדמנות הנכונה", אמר בהתייחסו לראש הממשלה.

גורם בכיר בקבינט הביטחוני אמר כי תקופת החפיפה בארה"ב עשויה לספק לישראל חלון הזדמנויות לפעולה נגד תוכנית הגרעין האיראנית, אותה רואה נתניהו כסכנה קיומית. בחודשיים האחרונים, ישראל פגעה משמעותית ביכולות חיזבאללה והשמידה חלק ממערכות ההגנה האווירית של איראן, מה שהגביר את האופטימיות של נתניהו. בנאום שנשא ב-26 באוקטובר, אמר ראש הממשלה כי לישראל יש כעת "חופש פעולה גדול מתמיד" נגד אויבתה המושבעת.

הכרזה על זכיית טראמפ (צילום :fox)

הלחימה הנוכחית פרצה ב-7 באוקטובר לאחר שמחבלי חמאס פרצו לדרום ישראל, רצחו 1,200 אנשים וחטפו כ-250 בני אדם. בתגובה, פתחה ישראל במבצע קרקעי ואווירי בעזה. על פי משרד הבריאות בעזה, שנשלט על ידי חמאס, נהרגו יותר מ-43,000 בני אדם. צה"ל מדווח על כ-400 חללים בשורותיו.

במקביל, חיזבאללה תמך בחמאס וירה טילים, רקטות וכטב"מים לעבר ישראל, שהגיבה בתקיפות ולאחר מכן בפלישה קרקעית ב-1 באוקטובר. איראן, התומכת בשני הארגונים, ביצעה שתי תקיפות אוויריות על ישראל, שהגיבה בתקיפות מוגבלות משלה.

מרק דובוביץ', מנכ"ל מכון FDD בוושינגטון, מעריך כי לישראל יש יכולת לתקוף את מתקני ההעשרה בנתנז ובאיספהן, אם כי תקיפת המתקן בפורדו תהיה מורכבת יותר בשל היותו טמון עמוק באדמה ומבוצר היטב. "אבל ישראל הוכיחה את יכולת החדירה העמוקה שלה למערך הגרעין, הביטחון והמודיעין של איראן, וייתכן שיש לה כמה הפתעות לא נעימות בהמתנה לאייתוללה", אמר דובוביץ'.

בנימין נתניהו (צילום: חיים גולדברג פלאש 90)
בנימין נתניהו (צילום: חיים גולדברג פלאש 90)

מנגד, סנם וקיל, מנהלת תוכנית המזרח התיכון וצפון אפריקה בצ'טהם האוס בלונדון, ספקנית לגבי האפשרות של תקיפה ישראלית ללא תמיכה אמריקאית ישירה. היא מעריכה כי ישראל תגביר את מאמציה הצבאיים למקרה שתופעל עליה לחץ מצד הממשל החדש להרגעת המצב.

דני דנון, שגריר ישראל לשעבר באו"ם, אמר כי הוא מצפה שהשינוי בממשל האמריקאי יקל על עבודתו, אך הזהיר מציפיות שהלחימה תסתיים עד כניסתו של טראמפ לתפקיד. "אנחנו לא עובדים לפי שעון עצר אמריקאי. אנחנו עובדים בהתאם למטרות ולצרכים שלנו", אמר דנון בראיון לערוץ 12.

דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)
דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)

לפי שטראוכלר, נתניהו צפוי לשמור על אופציות פתוחות. "בשאלה אם לתקוף את איראן או לא, הוא ינסה לדחות את ההחלטה עד הרגע האחרון ממש", אמר.