לדונלד טראמפ, נשיא ארה"ב הנבחר, יש מעט יותר מחודשיים עד שייכנס לתפקיד באופן רשמי ב-20 לינואר, אך הדבר לא מונע ממנו לעצב את מדיניות החוץ על פי רוחו, שתתמקד הן בישראל הן באוקראינה, כבר בעת הנוכחית.
עם שיחות טלפוניות שהוא מנהל במקביל עם מנהיגי ישראל, אוקראינה, ואף עם רוסיה, ניצחונו של טראמפ והאפשרות שהוא יתור אחר רפורמות מדיניות גדולות, כבר מתחילים להדהד בעולם, כך לפי סוכנות הידיעות "בלומברג" האמריקאית.
גורם לשעבר בממשל טראמפ אמר שלנשיא הנבחר תהיה התחלה מיידית, הודות לתפיסה שהוא יהיה קשוח יותר מקודמו, ג'ו ביידן. יריבי ארה"ב עשויים לשנות את התנהגותם מראש, אמר אותו גורם. חלקם נרתעים מאיום התגמול של ארה"ב, ואחרים מבקשים לנצל את הזמן הטוב העומד לרשותם לפני שהנשיא ביידן יעזוב את תפקידו.
זה מורגש בצורה החריפה ביותר באוקראינה. טראמפ הבטיח במהלך הקמפיין לפתור את משבר אוקראינה לפני יום השבעתו, ונשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי כבר מתאמץ להדביק את הפער.
מנכ"ל טסלה ותומך טראמפ, אילון מאסק, נכח בשיחתו של טראמפ עם זלנסקי השבוע, כך לפי גורם המעורה בפרטים. מאסק דגל בעבר בפתרון מו"מ שבו אוקראינה תוותר על חלק משטחה.
בחירתו של טראמפ "שינתה את הרטוריקה והתכנון האוקראיני בהשקפותיה לגבי המשא ומתן", אמר שלבי מגיד, סגן מנהל מרכז אירואסיה של המועצה האטלנטית. מגיד אמר כי אוקראינה "צועדת בכיוון, בידיעה שטראמפ ניצח, של קבלת העובדה שהמו"מ הוא אמיתי ובר קיימא".
גורמים אמריקאים וחיצוניים הודו בשבועות שקדמו לבחירות כי מספר סדרי עדיפויות מרכזיים במדיניות החוץ היו תחת סטטוס השהייה, שכן יריבים ובני ברית כאחד חיכו לראות מי יהיה הנשיא ה-47.
בכירים בממשל ביידן אמרו בפומבי שהם מתכוונים להמשיך ולבצע את מדיניות החוץ של הנשיא. "לא חסר לנו עבודה ב-74 הימים הבאים, ואנחנו נחושים לנצל את הזמן שנותר", אמר דובר מחלקת המדינה, מתיו מילר, לכתבים בוושינגטון ביום חמישי. "נשיא נכנס יכול לבצע שינויים במדיניות שלו, החלטות מדיניות משלו", אמר מילר.
זלנסקי, בציוץ בחשבון ה-X שלו שבירך את טראמפ על הבחירות, אמר שהוא מקווה שהם יוכלו לעבוד יחד כדי ליישם "שלום באמצעות כוח" וכי ארצו "מעוניינת בפיתוח שיתוף פעולה פוליטי וכלכלי מועיל-הדדי שיועיל לשתי האומות שלנו".
בפגישה ביום חמישי עם מנהיגי אירופה, טען זלנסקי כי ויתורים מצד קייב יהיו "בלתי מקובלים עבור אוקראינה ואובדניים עבור כל אירופה". "היינו רוצים סיום הוגן למלחמה", אמר זלנסקי. "סיום מהיר יהיה הפסד".
פוטין בירך את טראמפ על ניצחונו ואמר שהוא מוכן לקיים דיונים עם המנהיג האמריקני החדש. "נראה לי שמה שנאמר על הרצון לשקם את היחסים עם רוסיה כדי לעזור לסיים את המשבר האוקראיני ראוי לתשומת לב", אמר פוטין בסוף יום חמישי במפגש השנתי של מועדון ולדאי בעיר סוצ'י.
עם זאת, בעיתון "בלומברג" מדווחים כי המדינה שמרוויחה את חלק הארי מניצחונו של טראמפ היא ישראל. בנימין נתניהו, שנחשב לבן ברית ותיק של טראמפ, ניהל מערכת יחסים מתוחה עם ביידן בזמן שארה"ב לחצה להפסיק את המלחמה בעזה.
טראמפ כבר סימן שהוא ישאיר לישראל יד חופשית יותר לפגוע בתוכנית הגרעין של איראן, במיוחד אם טהרן תציין שהיא עשויה לשנות את מדיניותה ולחפש נשק גרעיני.
"ברכות על הקאמבק הגדול ביותר של ההיסטוריה!", צייץ נתניהו בחשבון ה-X שלו לאחר שטראמפ ניצח. "החזרה ההיסטורית שלך לבית הלבן מציעה התחלה חדשה לאמריקה ומחויבות מחודשת עוצמתית לברית הגדולה בין ישראל לאמריקה".
"מה שמושרש עמוק בגישה שלו הוא הרצון לשמור על כל החזיתות תחת איזון", אמר ג'ון אלתרמן מהמרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים על טראמפ. "כל בעלות הברית האירופיות שלנו נואשות לסגור ולסיים את כל מה שהן יכולות".
בעוד שניצחון האפשרי של קמלה האריס היה עשוי להניע את נתניהו לעשות כמה ויתורים לקראת השבעתה, זכייתו של טראמפ דווקא העצימה אותו, כך מסרו מספר גורמים.
עוד הוסיפו אותם גורמים כי נתניהו יכול להיות פחות עמיד בפני הלחץ מצד טראמפ על עזה, מכיוון שהוא רואה בנשיא הנבחר יותר מיושר עמו בנושאי ליבה כמו איראן. חרף כך, "עדיין עשויים להיות גבולות למינוף ולתועלת של טראמפ", אמר ג'ונתן פאניקוף, מנהל המרכז לענייני המזרח התיכון "סקאוקרופט".
"כל האנשים שחושבים שהקדנציה הראשונה של ממשל טראמפ הולכת להיות שיקוף מדיניות מוחלט של מה שעתיד לבוא באמת, צריכים להיות זהירים", הוסיף פאניקוף.