יועציו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ מגבשים תוכניות למימוש הבטחתו לגירוש המוני, כולל דיונים על מימון המבצע ושקילת הכרזה על מצב חירום לאומי שתאפשר לממשל הנכנס להסב נכסים צבאיים למעצר וגירוש מהגרים, כך לפי דיווח ב״וול סטריט ג׳ורנל״.

הדיונים מאחורי הקלעים, שהחלו חודשים לפני הבחירות והתגברו בימים שלאחר ניצחונו של טראמפ, כוללים שינויי מדיניות נדרשים להגברת הגירושים, לפי אנשים העובדים במעבר הנשיאותי, חברי קונגרס ואחרים הקרובים לנשיא הנבחר.

דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)
דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)

בין השינויים: ביטול מדיניות ממשל ג׳ו ביידן המנחה את שירות ההגירה והאכיפה (ICE) שלא לרדוף אחר מהגרים השוהים בארץ באופן בלתי חוקי שלא ביצעו עבירות אחרות, וביצוע שינויים במערכת בתי המשפט להגירה כדי לזרז תיקים.

בעלי בריתו של טראמפ אמרו שהם מתכננים להתמקד תחילה במהגרים השוהים בארץ באופן בלתי חוקי שקיבלו צווי גירוש סופיים מבית משפט להגירה, שמספרם כ-1.3 מיליון, וכן באלה עם הרשעות או האשמות פליליות אחרות.

תוכניות הגירוש המתגבשות של טראמפ עדיין בהתהוות, אמרו יועציו של הנשיא הנבחר. קרוליין לביט, דוברת צוות המעבר, אמרה: "העם האמריקאי בחר מחדש בנשיא טראמפ ברוב מכריע, ונתן לו מנדט ליישם את ההבטחות שנתן במהלך הקמפיין. הוא יקיים אותן״.

טראמפ טען שמאמץ גירוש אגרסיבי הכרחי כדי להחזיר את המדינה למסלול לאחר שמוערך כי שמונה מיליון מהגרים נכנסו לארה"ב באופן בלתי חוקי במהלך ממשל ביידן. לא ידוע במדויק כמה אנשים חיים בארה"ב באופן בלתי חוקי. משרד ביטחון המולדת העריך את האוכלוסייה בכ־11 מיליון ב־2022, אם כי המספר כנראה גדל מאז. טראמפ אמר שיעד עד 20 מיליון אנשים.

דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)
דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)

כצעד ראשון, יועציו של טראמפ דנים בהכרזה על מצב חירום לאומי בגבול ביומו הראשון בתפקיד, מה שלדעת צוותו יאפשר לו להעביר כספים מהפנטגון למימון בניית החומה ולסייע במעצר וגירוש מהגרים. אך החוקיות של מהלך כזה אינה ברורה. לדעת יועציו של טראמפ, מצב חירום לאומי יפתח גם את האפשרות להשתמש בבסיסים צבאיים למעצר מהגרים ובמטוסים צבאיים לסיוע בביצוע גירושים.

אם טראמפ יממש אפילו חלק קטן מחזונו – הוא הבטיח לבצע את הגירוש ההמוני הגדול ביותר בהיסטוריה של ארה"ב – הנשיא ה-45 ובקרוב ה-47 עלול לשלוח גלי הדף בכלכלה ולשבש את חייהם של מיליוני מהגרים ומשפחותיהם שקראו לארה"ב בית במשך שנים.

עדיפות קריטית בטווח הקרוב היא מציאת הכסף לממן זאת. הערכה של מועצת ההגירה האמריקאית, קבוצת הגירה ליברלית, העריכה שמבצע לגירוש המספר הכולל של אנשים החיים בארה"ב באופן בלתי חוקי עשוי לעלות 968 מיליארד דולר במשך יותר מעשור, או בערך 88 מיליארד דולר בשנה.

כל מאמץ גירוש דורש משאבים עצומים לגיוס סוכנים פדרליים נוספים לזיהוי ומעצר מהגרים, התקשרות חוץ למקום להחזיק אותם והשגת מטוסים להטיס אותם למדינות אחרות.

מתקן כליאה למהגרים בארצות הברית (צילום: רויטרס)
מתקן כליאה למהגרים בארצות הברית (צילום: רויטרס)

טראמפ המעיט בחשיבות העלות הצפויה של תוכניתו. "זו לא שאלה של תג מחיר. זה לא - באמת, אין לנו ברירה״, אמר לרשת NBC השבוע, "כשאנשים הרגו ורצחו, כשברוני סמים הרסו מדינות, ועכשיו הם יחזרו לאותן מדינות כי הם לא נשארים כאן״.

גורמים רשמיים מהממשל הראשון של טראמפ כתבו גם טיוטות של צווים נשיאותיים לחידוש בניית חומת הגבול ולשינוי ההגבלות הקיימות של הנשיא ביידן על מקלט בגבול הדרומי כדי להסיר את הפטורים ההומניטריים. הם מתכננים להיכנס למשא ומתן אגרסיבי עם מקסיקו להחייאת מדיניות "הישאר במקסיקו", אמר אדם העובד במעבר של טראמפ, והם מזהים מדינות שלישיות פוטנציאליות בטוחות לשם ניתן לשלוח מבקשי מקלט.

הם גם רוצים לבטל הגנות מגירוש ממיליוני מהגרים שקיבלו צורה של הגנה הומניטרית הידועה כמעמד מוגן זמני – שמכסה מאות אלפי האיטים וונצואלים – או נכנסו למדינה במעמד מעין חוקי הנקרא שחרור הומניטרי. אוכלוסייה זו כוללת מיליונים שנכנסו דרך פגישות ממשלתיות בגבול הדרומי, וכן עשרות אלפי אפגנים שפונו לאחר נפילת קאבול ומאות אלפי אוקראינים שהורשו להיכנס לארה"ב בעקבות הפלישה הרוסית.

הנציג צ'יפ רוי (רפובליקני מטקסס) אמר שהוא חושב שממשל טראמפ צריך להתעלם מאותן הגנות גירוש מכיוון שלדעתו הן הונפקו באופן בלתי חוקי. "אני מאמין שעלינו לדחוף את הגבולות ולטעון שאין להם מעמד״, אמר.

במקום לגרש בכוח את כל המהגרים, יועציו של טראמפ מקווים שהם יוכלו לגרום לחלקם לעזוב מרצון, לפי אנשים המכירים את הנושא. הם דנו בהצעה למהגרים השוהים במדינה באופן בלתי חוקי – או אלה שנכנסו בשחרור דרך תוכניות ממשל ביידן – הזדמנות לעזוב את המדינה ללא עונשים, כך שיוכלו לחזור עם ויזה אם הם זכאים. בנסיבות רגילות, כאשר מישהו מגורש, הוא מנוע מלחזור עם ויזה למשך 10 שנים.

מחוקקים רפובליקנים, מעודדים מהישגיהם בבחירות, מתכננים להשתמש בתהליך הנקרא "פיוס" כדי לקדם חקיקה שתממן את הצעות ההגירה של טראמפ לצד סדרי העדיפויות שלו בתחום האנרגיה והמיסוי. תחת הכללים הארכאיים של הפיוס, ניתן לאשר חקיקה ברוב פשוט, במקום 60 הקולות הנדרשים בדרך כלל לקידום רוב החוקים בסנאט, כל עוד השינויים שנעשו הם בעיקר תקציביים ולא שינויי מדיניות.

הרפובליקנים כבר השיגו מחדש שליטה בסנאט, והם צפויים לשמור על השליטה בבית הנבחרים. עם רוב בשני הבתים, הם יכולים להעביר את צעד הפיוס ללא תמיכה מהדמוקרטים.

מנהיג הרוב בבית הנבחרים סטיב סקליס (רפובליקני מלואיזיאנה) אמר במכתב שהופץ למחוקקים רפובליקנים השבוע שחקיקת הפיוס תביא "זרימת משאבים לגבול הדרומי לבניית חומת הגבול של טראמפ, רכישת טכנולוגיות גילוי חדשות, חיזוק משמר הגבול, ועצירת זרם ההגירה הבלתי חוקית״.

טראמפ טען שאוכלוסיית המהגרים החדשה שיבשה את החברה האמריקאית על ידי ביצוע רמות גבוהות יותר של פשיעה, לקיחת משרות והאמרת מחירי הדיור - למרות שהנתונים הזמינים מראים שמהגרים מבצעים פשעים ברמות נמוכות יותר מאשר אזרחי ארה"ב, ואנליסטים אמרו שהם לעתים קרובות ממלאים משרות בשכר נמוך שאמריקאים פחות נוטים לקחת.

טראמפ התקשה במהלך כהונתו הראשונה לגרש מספרים גדולים של מהגרים, במיוחד אלה החיים במדינות דמוקרטיות שניתקו שיתוף פעולה עם הממשל הפדרלי. בנוסף להזרמת מזומנים עצומה, גירושים המוניים ידרשו תיאום חסר תקדים בין גורמים פדרליים, מדינתיים ומקומיים.

עם התקרבות יום ההשבעה, צוות ההגירה של טראמפ מתחיל להתגבש. טום הומן, ששימש כמנהל בפועל של שירות ההגירה והאכיפה של ארה"ב במהלך הכהונה הראשונה של טראמפ, צפוי להתמנות לתפקיד בכיר בבית הלבן המפקח על הגבול הדרומי וההגירה, לפי אנשים המכירים את הנושא.