בכוונתו של ממשל דונלד טראמפ לבקש להרחיב את השימוש בצבא ארה"ב, כדי לאסוף ולגרש מהגרים לא רשומים ב"מבצעים ממוקדים" מהיום הראשון לנשיאותו, כך לפי גורם שנועד להוביל את תוכנית הגירוש ההמונית של הנשיא הנבחר.

טום הומן, לשעבר ראש אכיפת ההגירה והמכס של ארה"ב (ICE) במהלך כהונתו הראשונה של טראמפ, אמר כי הוא יעמוד בראש תוכנית בעלת היקף חסר תקדים שבה כל אדם שנמצא בארה"ב באופן בלתי חוקי, שלהערכתו ישנם כ-20 מיליון כאלה, הולך להיות בסכנת גירוש.

"בשורה התחתונה, אם אתה נמצא בארץ באופן לא חוקי, אתה לא יורד מהשולחן", אמר. "אתה צריך לתעדף לאן אתה הולך קודם, אבל שוב, זה פשע להיכנס למדינה הזו באופן לא חוקי".

הומן אמר לעיתון ה"סאנדיי טיימס" שהוא יסגור לחלוטין את הגבול הדרומי של ארה"ב, יבנה חומה ויפעיל מחדש את תוכנית "הישאר במקסיקו" של טראמפ, במסגרתה המהגרים ימתינו מעבר לגבול כדי שיעברו ויאושרו בקשות המקלט שלהם.

מהגרים חוצים את הגבול למקסיקו (צילום: רויטרס)
מהגרים חוצים את הגבול למקסיקו (צילום: רויטרס)

"אנשים אומרים, ובכן, זה נשמע נורא אכזרי, אתה רוצה לגרש מיליונים", אמר. "יש לך משבר הגירה בלתי חוקי היסטורי, שבו יש לך מספרים שמעולם לא ראינו בעבר, מיליונים על גבי מיליונים, של זרים בלתי חוקיים ששוחררו במדינה הזו. אנחנו יודעים שהרוב המכריע לא יקבל מקלט, משמע שהם לא זכאים". 

הומן אמר כי הוא יבקש להקים הסכמים, בדומה לתוכנית רואנדה של בריטניה, לפיה מבקשי מקלט ימתינו במדינות שלישיות לעיבוד בקשותיהם. "בהחלט נגיע למדינות אחרות", אמר. הוא דחה את הטענות לפיהן הממשל יבנה "מחנות ריכוז" כדי להחזיק מיליוני אנשים שנקלעו לסריקות עצומות של שכונות.

עם זאת, הומן אמר כי אלו המיועדים לגירוש יוחזקו במתקנים הכוללים מרכזי מעצר שנבנו לאחרונה, וכי ניתן להרחיב את התפקיד הקיים של הצבא בהעברתם, כדי לשלוט במספר העולה של המהגרים המגורשים. "המעצרים יפעלו לפי ספר החוקים הקיים של רשות אכיפת ההגירה והמכס של ארה"ב", הוא אמר, "וימוקדו במקומות ספציפיים".

"אנחנו הולכים להתרכז בגרוע שבגרוע ביותר", אמר, ותיאר את תחילת הפעילות. "זה הולך להיות שונה בהרבה ממה שהתקשורת הליברלית אומרת שזה הולך להיות".

לאחר שזכה בניצחון מכריע בבחירות לנשיאות ארה"ב, כמו גם ברוב בסנאט ואולי בבית הנבחרים, שבו עדיין נספרים הקולות, בני בריתו של טראמפ אומרים שהוא יהיה מצויד היטב לביצוע התוכנית.

טראמפ, שדיבר על מהגרים "המרעילים את הדם" של המדינה, העלה את הרעיון להפעיל את "חוק אויבי הזרים", חוק בן יותר מ-200 שנה המאפשר לנשיא לגרש אנשים שלא מוגדרים כאזרחים, המגיעים ממדינה שארה"ב נמצאת בעימות איתה.

הוא יכול גם להשתמש בסמכויות הביצוע הנשיאותיות שלו כדי לחוקק חלקים מהמבצע, ולהוציא הצהרת חירום לאומית ביומו הראשון בבית הלבן, שעשויה לאפשר לו גם להוציא כספים מהפנטגון, לתפעל ולהשמיש בסיסים ומטוסים צבאיים.

סטיבן מילר, יועץ בכיר ואדריכל מוביל של תוכנית הגירוש, אמר כי אם מדינות יתנגדו לכך, ניתן יהיה לשלוח יחידות של המשמר הלאומי ממדינות רפובליקניות בכדי לבצע את הצעדים.

בסוף השנה שעברה, דיווח כוח הגבול האמריקני על מספרים גבוהים של מספר אנשים שניסו לחצות את הגבול הדרומי. הקיץ הוציא הנשיא ביידן צו ביצוע שאסר על מהגרים שחוצים את הגבול לבקש מקלט. מאז, מספר האנשים שניסו לחצות את הגבול ירד באופן דרמטי.

הנזק, לעומת זאת, נעשה כבר. כשמונה מיליון מהגרים נכנסו לארה"ב באופן בלתי חוקי מאז עלה ביידן לשלטון בשנת 2020. לאור זאת, הומן יבקש להרחיב את התפקיד הקיים של הצבא האמריקאי בסיוע בגירוש.

"הצבא עזר בגבול לששת הנשיאים האחרונים, אז זה לא חדש שמשרד ההגנה יסייע", אמר. "אני לא רואה אותם עושים מעצרים, אין להם סמכות הגירה, אבל הם בהחלט יכולים לבנות תשתיות, לעזור בבניית מתקנים ולסיים את בניית החומה עם חיל ההנדסה הצבאי".

תחת הממשל החדש, אמר הומן, אנשים עדיין יוכלו לתבוע מקלט בארה"ב, אם כי הוא יסיים את התוכנית הקיימת לפיה אלה המגיעים אל מעבר לגבול נרשמים לזמן קצר, ואז מורשים לחיות (לעיתים אף לעבוד) בארה"ב עד לביצוע שימוע בעניין בקשת המקלט שלהם, שיכולה להתבצע לעיתים קרובות עד לטווח של עוד שנתיים עד שלוש שנים.

"כמובן שחייב להיות גירוש היסטורי, כי הייתה לנו הגירה היסטורית שבה תשעה מכל עשרה הולכים להפסיד את בקשת המקלט שלהם, ובית המשפט הולך לומר להם: 'אתם חייבים ללכת הביתה'", הוסיף.

ההשפעה הכלכלית של גירוש 20 מיליון בני אדם, או אפילו התחלת תהליך שכזה, תהיה חסרת תקדים. זה עלול לגרום לעלייה במחירי המזון ולגרום לנזק עצום לתעשיית החקלאות בארה"ב, בהתחשב בעובדה שמחצית מהעובדים החקלאיים אינם רשומים.

על פי מחקר אחד של מועצת ההגירה האמריקאית, גירוש של 11 מיליון אנשים שנמצאים במדינה באופן לא חוקי ו-2.3 מיליון שחצו את הגבול בשנה שעברה יעלה לפחות 315 מיליארד דולר.

בעידן המודרני של אכיפת ההגירה, ציין המחקר, ארה"ב מעולם לא גירשה יותר מחצי מיליון מהגרים בשנה. ייתכן שרבים מאלה היו מהגרים שנתפסו מנסים לחצות את הגבול, ולא אלה שחיים במדינה.

מהגרים בגבול בין ארה''ב למקסיקו (צילום: רויטרס)
מהגרים בגבול בין ארה''ב למקסיקו (צילום: רויטרס)

"פשוט אין מציאות שבה מבצע יחיד כזה אפשרי", כתב אחד ממחברי המחקר. הם ציינו שכל אוכלוסיית האסירים בארה"ב בשנת 2022 עמדה על 1.9 מיליון איש, קטנה בהרבה מאוכלוסיית המהגרים הלא רשומים.

הומן התנער מהחששות. "מה שאני שומע עליו הרבה זה שזה הולך לגרור עלות עצומה, מיליארדי דולרים מדי שנה", אמר. "לדעתי, זה הולך להיות חיסכון בעלויות עבור העם האמריקאי. אנחנו מוציאים מיליארדי דולרים על טיפול במהגרים לא חוקיים, בין אם בטיפול רפואי, טיפול בבתי חולים, לימודים ועוד".

מהגרים לא רשומים מבצעים פשעים בשיעור נמוך משמעותית מאזרחי ארה"ב, ורוב הכלכלנים הגדולים טוענים שההגירה משמעותית הרבה יותר כמניע לצמיחה כלכלית מאשר לפגיעה בהוצאות החברתיות.

אלה שנמצאים בסיכון לגירוש יכללו אנשים שנכנסו למדינה באופן בלתי חוקי וגם כאלה שהאריכו את הוויזה שלהם בזמן שהותם בארה"ב. "לא ברור", אמר הומן, "מה יהיה מעמדם של מהגרים לא רשומים שנלקחו לארצות הברית בילדותם".

אם המדינות שמהן באו המהגרים יסרבו לקבל אותם חזרה, "הנשיא טראמפ הולך לדרוש ממדינות כאלה לעשות משהו או להתמודד עם השלכות", הוסיף הומן.

"הנשיא יכול, כמו בקדנציה הראשונה שלו, לאיים על ממשלות במכסים ובהסרת תשלומי הסיוע הבינלאומיים כדי לאלץ אותן לציית למדיניות של ארה"ב. כשיש לך נשיא חזק שגורם להם לעשות מה שהם צריכים לעשות ומה שהם אמורים לעשות, זה יכול להגיע רחוק. ההצלחה האידיאלית היא ששיעור הפשיעה יירד, ההגירה הבלתי חוקית תרד ונציל חיים", אמר.