״מאז שיוסף ומשפחתו נמלטו לראשונה מהעיר עזה מוקדם יותר השנה, הוא המום מכמה שחמאס שמר על כוחו״, נכתב ב״פייננשל טיימס״ הבריטי, ״יוסף, מהנדס תוכנה חילוני שעודד את אשתו שלא לכסות את שערה, היה רחוק מאוד מלהיות אוהד של חמאס – גם כארגון דתי־חברתי שהבטיח שחרור מהכיבוש הישראלי וגם כמיליציה שלא סבלנית לדעות שונות״.
לפי העיתון, בזמן בו יוסף ברח, צה"ל כבר כבש את רוב שטח עזה מידי הזרוע הצבאית של חמאס, והרג אלפים מלוחמיו. כיום, בכירים ישראלים מאמינים כי הם השמידו את רוב כוחו הצבאי של חמאס, אולם את מה שנותר מהארגון, כפי שמראה מסעו של יוסף במחנות הפליטים ברפיח ובדיר אל־בלח – יהיה קשה הרבה יותר להשמיד. "הם מנסים לשלוט בהריסות", אמר יוסף, שביקש לשמור על אנונימיות, בריאיון טלפוני לפייננשל טיימס מהאוהל בו הוא מתגורר כיום עם משפחתו, "כל מקום ׳מדיף ניחוח חמאסי׳".
כשהיה זקוק לשמיכות ומקום במחנה פליטים אחד, הופנה לעובד במשרד הפיתוח החברתי, שהתברר כי הוא מנהיג חמאס מקומי מהצפון. ״בערבים״, הוא מספר, ״האימאמים, שכמעט כולם מונו בהתייעצות עם חמאס – היו מנסים לקחת את הגברים להריסות של מסגדים סמוכים כדי להתפלל״.
עוד סופר כי ״כשהיו גניבות תכשיטים, טלפונים ניידים או כסף מזומן במחנה אחר, התלונות הגיעו לשוטר סמוי מחאן יונס, עיר שבמשך שנים נחשבה למעוז של חמאס. לאחר יום או יומיים, הופצו סרטונים בערוץ טלגרם שמזוהה עם הארגון, בהם נראים הגנבים המואשמים מוכים – עדות לכך שהשרידים של משרד הפנים החמאסי מנסים לשמור על מראית עין של סדר ומשטר. השוטר חזר עם תיק מלא בטלפונים״. "הם לא הולכים לשום מקום", אמר יוסף, שלמרות זאת, ביקש מאשתו להתחיל לכסות את שערה והחל להעמיד פנים שהוא מתפלל.
״בכירים ישראלים טוענים כי התקיפות הישראליות השמידו 23 מתוך 24 חטיבות של חמאס, והפכה אותו מקבוצת כוח צבאי עם ארגון מסודר שיכול היה לשגר אלפי רקטות לתל אביב, לתאים קטנים שנלחמים בסגנון גרילה. הם פועלים באופן עצמאי ומנסים להתאגד בדרכים מפתיעות, כולל לאחרונה במחנה הפליטים ג'באליה שבצפון הרצועה. אבל חמאס תמיד היה יותר מכוח צבאי מפחיד – הוא הפך לחלק מהחברה הפלסטינית שמנהל באופן רשמי ובלתי רשמי מספר משרדים ושירותים חברתיים. מה שנותר כיום הוא שארית חלשה, אך עמידה, של הגוף הזה.
״מה שנשאר מחמאס הוא שאלה קריטית, במיוחד לאחר חיסולו של סינוואר בחודש שעבר״, הוסיפו בפייננשל טיימס, ״דיפלומטים אמריקאיים ואזוריים מקווים כי חיסולו של סינוואר ייצור הזדמנות להפסקת אש ארוכת טווח שתסיים את המלחמה ותשחרר את החטופים שנמצאים בעזה. עם זאת, ראש הממשלה נתניהו דחה את ההצעות, וטען כי בכך למעשה תיוותר שליטת חמאס על מה שנותר מעזה״.