בשנה האחרונה, מאז פרוץ המלחמה, התרבו גילויי האנטי־ישראליות והאנטישמיות ברחבי העולם. הולנד משמשת דוגמה לתופעה המדאיגה: דוח שנתי של ארגון CIDI, המרכז ההולנדי למידע ותיעוד ישראל, מצביע על כך שבשנה האחרונה היה מספר התקריות האנטישמיות במדינה גדול פי שניים וחצי מהמספר בשנה הקודמת.

התקיפה האלימה של אוהדי מכבי תל אביב בידי המון מוסלמי ביום חמישי האחרון, בסיום משחק הכדורגל בין אייאקס למכבי תל אביב באמסטרדם, זעזעה רבים בעולם ותוארה כפוגרום אנטישמי בכלי תקשורת שונים. אבל בעיני חלק גדול מאנשי הקהילה היהודית ומהישראלים שמתגוררים בעיר, הכתובת התנוססה על הקיר מזמן.

שנאה בכל מקום

“בשנים האחרונות החיים באמסטרדם קשים מאוד לישראלים וליהודים", טוען עודד ניר, אמן ישראלי שחי בעיר מאז 2006. “חשוב להבין שיש ישראלים שחיים רק עם ישראלים, עובדים עם ישראלים ונמצאים אחד עם השני כל הזמן, אז הם לא מרגישים את האנטישמיות יותר מדי כי הם בתוך הבועה שלהם.

אני, למשל, חי בשכונה הולנדית, עם הולנדים ועם מוסלמים, ולא באזור של ישראלים, והתמונה שונה לגמרי בעיניי. יש דגלי פלסטין מול הבית שלי, שלטי ‘אינתיפאדה עכשיו' בכניסה לרחוב ועוד שלטים מהסוג הזה. אני דובר הולנדית שוטפת ואני מוכר כדי.ג'יי בעיר. יודעים שאני מישראל, אבל רואים בי הולנדי לכל דבר.

אני, אישית, לא מסתיר את הישראליות שלי. אני מעדיף למות מאשר להסתיר את הישראליות שלי, אבל אני חי ביניהם, עובר דרך ההפגנות והשנאה, ורואה אותה על בסיס יומי מאז 7 באוקטובר. ובעיקר אני עסוק בלהגיד לבני עמי, לישראלים וליהודים באמסטרדם, לעוף מפה כמה שיותר מהר. זה משהו שאני צועק מאז שהתחילה המלחמה. התחתנתי עם ישראלית, היא ברחה לארץ בסוף נובמבר האחרון, ואני חי על הקו בגלל העבודה".

עודד ניר (צילום: פרטי)
עודד ניר (צילום: פרטי)

התופעות האלה החלו אחרי 7 באוקטובר, לא לפני כן?

“מאז 7 באוקטובר, כל מי שרצה להראות את פניו האמיתיים עושה את זה. הולנד, שכולנו גדלנו עליה כמדינה שאוהבת יהודים, כבר אינה קיימת. הדור החדש, שעבר שטיפת מוח נגד ישראלים ויהודים, יצא שונה מהדור ההוא. רואים את השנאה היום בכל מקום. הישראלים עברו לדבר בינם לבין עצמם ברחוב באנגלית".

אתה מרגיש פחד?

 “לא הרגשתי שיש סכנה לחיי, אבל אני אדם מאוד הישרדותי, ואני מדבר ארבע שפות – עברית, ערבית, הולנדית ואנגלית – ומחליף שפה כשצריך. ביום חמישי האחרון, כשעזרתי לחלץ אוהדים ישראלים, דיברתי בהולנדית. למשחק של מכבי תל אביב הגעתי עם חבר הולנדי. ישבנו ביציע של אייאקס, ולפני המשחק החבר אמר לי: ‘יש שמועה על התארגנות של ערבים לפגוע ביהודים'.

הזהרתי את כל מי שאני יכול, ואחרי שקרה מה שקרה, שאלו אותי ‘איך ידעת?'. שנה אני מזהיר אנשים שדבר כזה יכול לקרות, והנה זה קרה, וזה לא מפתיע. אני לא מתכוון לגדל את הילדים שלי פה. אני כבר בתהליך של בניית בית בישראל, ובקרוב חוזר לגור בארץ. המצב רק ילך ויחמיר עבור ישראלים ויהודים באמסטרדם, ובכלל באירופה. מה שקרה בחמישי האחרון הוא רק קדימון למה שעשוי לקרות".

גל עפרון, הבעלים של חברת התיירות “איזי ריידר אמסטרדם", מתגורר בעיר 23 שנה. “מאז 7 באוקטובר האווירה באמסטרדם בין יהודים וישראלים ובין מי שלא אוהב אותנו טעונה מאוד, כולם על הקצה", הוא מספר. “זה מתבטא בעיקר בדיבורים, אבל אני חבר בקבוצות וואטסאפ של הקהילה הישראלית ושומע על מקרים אנטישמיים שקרו לאנשים אחרים, וזה מטריד.

יש פה קהילה מוסלמית גדולה מאוד, וכשאתה רואה ילדים בגיל בית ספר מדברים נגד ישראל, אתה מבין שזה משהו עמוק ומושרש שם. מגיעים אליי כל הזמן תיירים ישראלים ששואלים אם בטוח להסתובב ברחוב ולדבר בעברית. אני כל היום מנסה להרגיע אנשים, כי להיות במקום הלא נכון ובזמן הלא נכון זה דבר שיכול לקרות לכל בן אדם, בכל מקום בעולם. מצד שני, אמסטרדם היא עיר של תיירים. אם אתה נוקט זהירות מינימלית, כמו לא להסתובב עם דגל ישראל בפומבי או מגן דוד בולט, אתה פחות תיחשף לאנטישמיות. ככל שהמלחמה בעזה מתמשכת, והחדשות שמגיעות משם מזעזעות יותר ויותר את הקהילה המוסלמית באמסטרדם, המצב מחמיר".

העלית בדעתך שיקרה מה שקרה בחמישי האחרון?

“לא, בחיים לא העליתי בדעתי שמשהו כזה יקרה, ואני עדיין מנסה להבין מה קרה, אם להיות כן. אני רואה מה נאמר בחדשות בישראל ובהולנד, ואני עדיין לא מבין את גודל הדבר. כל היום הייתי עסוק בלעזור לישראלים שהיו בהיסטריה, ואי אפשר להאשים אותם. לא קל להיתקע בארץ זרה ולהיחשף לידיעות כאלה. בשיחה עם חברים מהקהילה היהודית והישראלית הבנתי שיש קצת הגזמה בתיאורים שמגיעים מהחדשות בארץ – ‘ליל הבדולח', ‘פוגרום'. אני לא מקל ראש במה שקרה, אבל מרגיש שניפחו את זה קצת".

איך אתה רואה את העתיד הקרוב באמסטרדם? המצב יחמיר לדעתך?

“התקרית הזו הייתה התארגנות מראש, וזה מה שמפחיד. זה משהו שלא היה פה לפני כן. העובדה שזה היה בריש גלי במרכז אמסטרדם הפתיעה גם את ההולנדים. אני חושב שכמו בכל מלחמה, הנפגעים העיקריים הם האזרחים הפשוטים, ומי שיסבול זה אנשים כמוני, שנדפקה לי הפרנסה כי אילו תיירים ישראלים יבואו עכשיו לאמסטרדם, אחרי מה שקרה? בחודשים הקרובים אפשר לשכוח מעבודה.

אני מאמין שבהמשך, כשהדברים יירגעו באמסטרדם, או שיקרו תקריות כאלה במקומות אחרים באירופה והפוקוס על אמסטרדם ייעלם, התיירים יחזרו. הקהילה המוסלמית תחטוף פה עכשיו חזק, והפוליטיקאים ההולנדים יהיו חייבים להגיב, כחלק מקמפיין פוליטי. זה לא משהו שיגרום לי לעזוב את אמסטרדם, ויותר מזה אגיד לך, אני מסתובב עכשיו ברחובות אמסטרדם והכל שקט ועל מי מנוחות, כאילו לא קרה כלום".

גל עפרון (צילום: פרטי)
גל עפרון (צילום: פרטי)

“אודה אם לא תפרסם את שמי בכתבה, רק חסר לי שידעו שאני ישראלית", אמרה לי א', סטודנטית ישראלית בת 22 שחיה בהולנד. “אגיד לך כך: מאז 7 באוקטובר החיים באמסטרדם נהיו זוועה. לפני כן הייתה אנטישמיות, והיו הפגנות ועימותים פה ושם בין יהודים וישראלים ובין מוסלמים, אבל מאז המלחמה אני מרגישה שיש לאנשים פה שנאה. זה במיוחד באמסטרדם כי יש פה הרבה יותר מוסלמים מבמקומות אחרים בהולנד.

הרבה יותר בטוח ונחמד להיות ישראלי מחוץ לאמסטרדם, בכל עיר אחרת בהולנד. החיים שלי השתנו לגמרי מאז המלחמה, וזה כואב. כששואלים אותי באוניברסיטה מאיפה אני, ואני אומרת שאני ישראלית, אני רואה איך מעקמים פרצוף ומתחילים לדבר על כך שאנחנו צריכים לשחרר את פלסטין. בכל מקום פה אתה יכול לראות את דגלי פלסטין וכתובות גרפיטי כמו ‘ויווה אינתיפאדה', ‘פרי פלסטיין' וכו'.

מה שקרה בחמישי האחרון קורה הרבה, רק לא בקבוצות גדולות כמו שקרה בחמישי. לרוב זה קורה אחד מול אחד: צועקים עלינו, יורקים עלינו וממש שונאים אותנו. וזה קורה הרבה יותר מאז 7 באוקטובר. אני לא מופתעת בכלל ממה שקרה בחמישי האחרון. אם אהיה דוגרית, אני לא רואה פה עתיד לי או לילדים שלי. למשפחה שלי כבר נמאס מהמצב הזה ואנחנו רוצים לחזור לישראל. החלטתי שאחרי שאסיים את התואר אני אעוף מאמסטרדם לישראל ולא אסתכל יותר אחורה".

יצא משליטה

לא רק הישראלים מתארים תמונת מצב עגומה, אלא גם חברי הקהילה היהודית, אלה שנולדו, גדלו וחיים בהולנד כל חייהם. “במשך השנה האחרונה היו הפגנות בעד הפלסטינים, אבל היו גם הפגנות בעד ישראל, רק שאלו שהפגינו בעד הפלסטינים היו יותר רועשים ובלגניסטים, ניסו יותר לתפוס כותרות, ועשו הפגנות כאלה שלא הגיעו לאלימות, אבל לא היה נוח להסתובב ברחוב ולראות אותן", מספר דני פפר, יהודי־הולנדי.

“אני עובד עם מוסלמים, ואף פעם לא הייתה לי בעיה איתם או חשש לעבוד איתם. בשנים האחרונות יש יותר ויותר מהגרים שמגיעים ממדינות ערב והם אלו שיוצרים את הבלגן. בשנה האחרונה יש גל פרו־פלסטיני יותר בולט, בעיקר של מהגרים. אני מקווה שהרשויות בהולנד ילמדו לקח מזה ויגבילו את כמות ההפגנות הפרו־פלסטיניות כי האנטישמים מנצלים לרעה את הזכות להפגין. אבל זה מורכב כי החופש להפגין הוא מאוד־מאוד מהותי בהולנד".

ד"ר האנס וואלאג', יהודי תושב אמסטרדם, חוקר אנטישמיות במרכז ההולנדי למידע ותיעוד ישראל, טוען שהמצב בשנה האחרונה שונה מהותית: “במשך 40 שנה לא הייתה באמסטרדם כמות אנטישמיות כמו זו שקיימת מאז 7 באוקטובר. ראינו אנטישמיות רבה לפני המלחמה, אבל בעקבות המלחמה זה עלה לאין שיעור ויצא משליטה. אנחנו רואים את זה בבתי ספר, כשילדים יהודים חוטפים מכות כי הם יהודים או כי יש להם משפחה בישראל. אנחנו רואים יהודים שיורקים עליהם בשטח בית הכנסת, צועקים עליהם ומרביצים להם. ואם אתה הולך עם מגן דוד או כיפה ברחוב, יתנפלו עליך.

מה שקרה בחמישי האחרון הוא קיצוני. המשטרה והממשלה מדברות יפה נגד האנטישמיות, אבל לא באמת מגבות זאת במעשים. כל חיי אני באמסטרדם, אבל בשנה האחרונה אני באמת חושש ומפחד כיהודי. אני רוצה לחיות פה כל חיי, אבל כרגע אני לא יודע. נראה שהעתיד שחור, אם המשטרה והממשלה בהולנד לא יפעלו בעניין".

“אתה רואה את האנטישמיות מתודלקת ברשתות החברתיות, וגם ברחובות. כשהנוער הערבי רואה מהבוקר עד הערב סרטוני הסברה פרו־פלסטיניים, בסופו של דבר זה מתפוצץ במעשים, כמו מה שקרה בחמישי האחרון", טוען נתן בושר, יהודי שנולד באמסטרדם וגר בה. “בחצי שנה האחרונה הלכתי פעמיים לבית הכנסת עם הילדים, ומפגינים צעקו לנו ‘פרי פלסטיין' בדרך. הרבה תקריות הן לא אלימות, ושום דבר לא היה מסיבי ומאורגן כמו מה שהיה ביום חמישי. בכל שנותיי אני לא זוכר מקרה כזה".

האנס וואלס (צילום: פרטי)
האנס וואלס (צילום: פרטי)

זה גורם לך לחשוש מהעתיד שלך באמסטרדם?

“זה מעציב ומפחיד אותי, אבל אני מרגיש כך מחצית מחיי, ולכן אני מלכתחילה לא מסתובב באזורים שאני יודע שיש בהם הרבה מוסלמים או אנטישמים. יש באמסטרדם הרבה מהגרים מוסלמים, וזו אחת הבעיות הגדולות שלנו. אלה לא מהגרים שבאו כדי לבנות כאן חיים חדשים, אלא באו עם המטען שלהם, שעוין יהודים, נשים וגייז. מפחיד להגיד להם משהו כי הם אלימים ואין לנו גב. אני מקווה שהמקרה שקרה בחמישי יעורר את הממשלה ההולנדית ואת המשטרה לגבות את היהודים ואת הישראלים, ולצאת נגד מקרים אנטישמיים אלימים כאלה, אחרת העתיד לא יהיה טוב"

מחאה פרו ישראלית באמסטרדם (צילום: Ramon Van Flymen, Getty images)
מחאה פרו ישראלית באמסטרדם (צילום: Ramon Van Flymen, Getty images)