"רוסיה רואה במתיחות בצפון הזדמנות לדיאלוג עם וושינגטון", אומרת נינו אבסדזה, מומחית לענייני רוסיה, שטוענת בראיון ל"מעריב" כי מאחורי המעורבות הרוסית בניסיונות ההסדרה בגבול הצפון עומד אינטרס רחב יותר של מוסקבה - חידוש הדיאלוג עם ארצות הברית.

"אי אפשר לדעת. ממש אי אפשר לדעת מה יצא מזה", אומרת אבסדזה בהתייחסה לניסיונות ישראל לערב את רוסיה. "לפי הטון של פוטין, זו דרך להתחיל לדבר עם האמריקאים, לא סתם לדבר אלא לתת באמת גישה שהם מוכנים לשתף פעולה עם הממשל הבא. בפרספקטיבה זה יכול להיות טוב בשבילנו, אבל כעת אי אפשר להמר לא לכאן ולא לכאן".

"מה שמעניין את פוטין זה פחות אנחנו והרבה יותר אמריקה", מסבירה אבסדזה. "נכון, פוטין רוצה להיות גם בן אדם חשוב בשטח של סוריה, אבל כל הדברים האחרים שמעניינים אותו זה לפי דעתי ביכולת דיאלוג עם הממשל הבא באמריקה". היא מדגישה כי המפתח להבנת המהלכים הרוסיים נמצא באוקראינה: "מה שמעניין את פוטין במקרה הזה ואנחנו כן צריכים להבין את זה, זה לא מזרח התיכון בהכרח, אלא אוקראינה. שם הוא מנהל מלחמה נגד ארצות הברית, נאט"ו ומערב הקולקטיבי".

\'\'באוקראינה פוטין מנהל מלחמה מול ארה\'\'ב\'\'. כוחות רוסיה בתוך אוקראינה (צילום: רויטרס)
\'\'באוקראינה פוטין מנהל מלחמה מול ארה\'\'ב\'\'. כוחות רוסיה בתוך אוקראינה (צילום: רויטרס)

"בארבע שנות כהונה של ביידן וכמעט שלוש שנים של המלחמה באוקראינה לא היה שם שום דיאלוג", היא מוסיפה. "עכשיו הוא רואה שהמצב בעולם, בעקבות בחירתו של טראמפ, יכול להשתנות, והוא לפי דעתי נותן רמזים - 'הנה גם אני כאן וגם איתי אפשר לדבר'".

באשר לביקורו של השר רון דרמר במוסקבה, אבסדזה מביעה ספקנות: "אנחנו לא יכולים לדבר כעת על שום משמעות. האם אנחנו רוצים להכניס את רוסיה כשחקן משמעותי? אני לא חושבת שהיא תהיה שחקן משמעותי. לפי הידיעות שאני קוראת ורואה, לרוסיה לא יהיה תפקיד בלבנון, התפקיד החשוב הינו למנוע העברת נשק מאיראן לחיזבאללה. אבל אנחנו לא יכולים לדבר על משמעות, כל עוד אנחנו לא נראה כאן תוצאה והתוצאה לפי דעתי לא כל כך קרובה. כי זה רק ההתחלה של דיאלוג ואני חושבת. שזה לא דיאלוג בין ירושלים למוסקבה, אלא דיאלוג העתידי בעצם בין פוטין לדונלד טראמפ".

\'\'זו רק תחילת הדיאלוג בינו לבין טראמפ\'\'. ולדימיר פוטין (צילום: Alexander Nemenov/Pool via REUTERS)
\'\'זו רק תחילת הדיאלוג בינו לבין טראמפ\'\'. ולדימיר פוטין (צילום: Alexander Nemenov/Pool via REUTERS)

אבסדזה מתייחסת גם לדיווחים על קשר בין פוטין לטראמפ: "ראיתי שוושינגטון פוסט פרסמו שפוטין וטראמפ דיברו בטלפון. באמריקה לא נותנים שום תגובות, וברוסיה, לפחות נכון לרגע הזה, הדובר של פוטין אמר שלא היה ולא נברא. דיאלוג אמיתי לא היה בין שני המנהיגים, אבל ללא שום ספק אני בטוחה שפוטין גם רוצה וגם צריך את הדיאלוג הזה".

"מאז שרוסיה פלשה לאוקראינה בעצם אין שום דיאלוג", מסכמת אבסדזה. "לא הייתה כאן שום פרספקטיבה לדיאלוג, ועם עלייתו של טראמפ, מתי שזה יקרה, הרוסים רואים שיש הזדמנות ומשמיעים את קולם. הם רוצים להחזיר לרוסיה מעמד בינלאומי, מה שהיא איבדה עם כניסתה לאוקראינה... על המשמעות אי אפשר לדבר", היא מדגישה, "רק כשנבין אם יש תוצאה, וכעת לפי דעתי זה רחוק. עוד פעם אני חוזרת - בגלל שדיאלוג זה בין מוסקבה לוושינגטון, זה מה שמעניין כעת את שני הצדדים משני צידי האוקיינוס".