ארגוני סיוע בינלאומיים אמרו כי ישראל נכשלה במילוי הדרישות האמריקאיות להגדיל את כמות הסיוע ההומניטרי לרצועה לקראת החורף, לעצור את בידוד צפון הרצועה ולאפשר גישה לסיוע הומניטרי לתושבי האזור ולוודא שלא מתקיימת מדיניות בשטח של העברת אזרחים בכפייה. זאת, כחודש לאחר איומי ממשל ביידן לפיהם אם ישראל לא תגביר משמעותית את כמות הסיוע ההומניטרי שנכנס לרצועת עזה תהיינה לכך השלכות מבחינת אספקת הנשק האמריקאי לישראל.
גורמים אמריקאים אותתו לישראל כי היא עדיין אינה עושה מספיק חרף הכרזות הצמרת המדינית והצבאית על נקיטת צעדים לשיפור המצב ברצועה.
הדו״ח, שנוסח על ידי שמונה ארגוני סיוע בינלאומיים, מנה 19 מדדים לציות ישראלי לדרישות האמריקאיות. הדו״ח קבע כי ישראל נכשלה במילוי 15 תנאים וארבעה שמולאו חלקית.
ב-13 באוקטובר שלחו מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן ומזכיר ההגנה לויד אוסטין מכתב למקביליהם הישראלים בו קראו, בין היתר, לאפשר כניסה של מינימום 350 משאיות סחורות לעזה מדי יום; לפתוח מעבר חמישי לשטח הנצור; לאפשר לאנשים במחנות האוהלים על יד החוף שהוקמו על ידי ישראל לנוע לתוך שטח הרצועה לפני החורף; ולהבטיח גישה לארגוני סיוע לצפון עזה המוכה. הוא גם קרא לישראל לעצור חקיקה שתפגע בפעילות סוכנות האו״ם לפליטים פלסטינים, המכונה אונר״א.
״ישראל לא רק נכשלה בעמידה בקריטריונים האמריקאים שהיו מעידים על תמיכה במענה ההומניטרי, אלא במקביל נקטה פעולות שהחמירו דרמטית את המצב בשטח, במיוחד בצפון עזה״, נכתב בדו״ח. ״הרצועה נמצאת במצב חמור יותר היום ממה שהיא הייתה לפני חודש״. הדו״ח נחתם על ידי הארגונים הבינלאומיים Anera, Care, MedGlobal, Mercy Corps, the Norwegian Refugee Council, Oxfam, Refugees International and Save the Children.
דובר מחלקת המדינה האמריקאית מתיו מילר אמר בשבוע שעבר כי ישראל אכן הראתה התקדמות מסוימת, אך עליה לעשות יותר כדי לעמוד בתנאים האמריקאים. ״מה שחשוב כשרואים את כל הצעדים האלה שננקטו הוא מה המשמעות שלהם לגבי התוצאות״, אמר.
ישראל פתחה במבצע צבאי נרחב בחודש שעבר בצפון עזה, שם לדבריה לוחמי חמאס התארגנו מחדש. המבצע הרג מאות אנשים ועקר עשרות אלפים. ישראל כמעט ולא אפשרה כניסת סיוע לאזור, שבו נשארו עשרות אלפי אזרחים למרות צווי פינוי.
הסיוע לעזה צנח באוקטובר, כאשר רק 34,000 טון מזון נכנסו, פחות ממחצית מהחודש הקודם, על פי נתונים ישראליים. סוכנויות האו״ם אומרות שאפילו פחות מזה מגיע בפועל בגלל הגבלות ישראליות, הלחימה המתמשכת והיעדר שלטון חוק שמקשה על איסוף וחלוקת סיוע בצד העזתי.
על פי נתונים ישראלים 57 משאיות בממוצע ליום נכנסו לעזה באוקטובר וכ-81 ליום בשבוע הראשון של נובמבר. האו״ם מציין מספר נמוך יותר, של 37 משאיות ליום מאז תחילת אוקטובר.
המתפ״ש (מתאם פעולות הממשלה בשטחים), הגוף הצבאי הישראלי האחראי על סיוע הומניטרי לעזה, אמר שהירידה במספר משאיות הסיוע באוקטובר הייתה בגלל סגירת המעברים לחגי תשרי ואירועי הזיכרון לציון שנה למתקפת חמאס ב-7 באוקטובר 2023, שהובילה למלחמה. ״אוקטובר היה חודש חלש מאוד״, אמר גורם ישראלי בעילום שם בהתאם לכללי התדרוך הצבאי. ״אבל אם מסתכלים על המספרים בנובמבר, אנחנו מתייצבים על כ-50 משאיות ליום לצפון עזה ו-150 ליום לשאר עזה״.
לוקת הסיוע נפגעת גם מכישלון האו״ם וסוכנויות אחרות לאסוף סיוע שנכנס לעזה, מה שמוביל לצווארי בקבוק, ולביזה מצד חמאס ומשפחות פשע מאורגן בעזה, אמר. הוא העריך שעד 40% מהסיוע נגנב בחלק מהימים.
ישראל הודיעה הבוקר על הרחבה קלה של אזור ההומניטרי באזור החוף שבניהולה, שם מאות אלפי פלסטינים מצאו מקלט במחנות אוהלים גדולים. היא גם הודיעה על צעדים נוספים, כולל חיבור חשמל למתקן התפלה בדיר אל-בלח שבמרכז עזה, ומאמצים להכניס אספקה לחורף.
ביום שלישי המתפ״ש הודיע על אספקה ״טקטית״ של מזון ומים לבית חנון, אחת הערים שנפגעו קשות ביותר בצפון עזה. גם בליל שני, הקבינט הביטחוני אישר הגדלת הסיוע לעזה, מה שיגדיל את מספר המשאיות שנכנסות לעזה מדי יום, על פי גורם המכיר את הנושא.
ההפצצות והפלישה הקרקעית של ישראל הרגו יותר מ-43,000 פלסטינים, יותר ממחציתם נשים וילדים, לפי רשויות הבריאות המקומיות, שאינן מציינות כמה מההרוגים היו לוחמים. כ-90% מהאוכלוסייה נעקרו, לעתים קרובות מספר פעמים, ומאות אלפים דחוסים במחנות אוהלים מלוכלכים, עם מעט מזון, מים ומתקני היגיינה.
ארצות הברית העבירה מיליארדי דולרים בסיוע צבאי לישראל במהלך המלחמה והגנה עליה מקריאות בינלאומיות להפסקת אש, תוך שהיא לוחצת עליה לאפשר יותר סיוע הומניטרי לעזה. כמות הסיוע הנכנסת לעזה גדלה תחת לחץ אמריקאי באביב האחרון לאחר שתקיפות ישראליות הרגו שבעה עובדי סיוע, לפני שהצטמצמה שוב.
טראמפ הבטיח לסיים את המלחמות במזרח התיכון מבלי לומר איך. הוא היה מגן נלהב של ישראל במהלך כהונתו הקודמת, וראש הממשלה בנימין נתניהו אומר שהם שוחחו שלוש פעמים מאז בחירתו מחדש בשבוע שעבר.
נשיא ישראל יצחק הרצוג אמור להיפגש עם נשיא ארה״ב ביידן היום (שלישי).
צ'רלס בלאהה, לשעבר פקיד במחלקת המדינה האמריקאית שניהל את המשרד האחראי על הבטחת תמיכה צבאית אמריקאית העומדת בחוק האמריקאי והבינלאומי, צפה שממשל ביידן ימצא שישראל הפרה את החוק האמריקאי על ידי חסימת סיוע הומניטרי מלהגיע לפלסטינים בעזה. ״זה בלתי ניתן להכחשה שישראל עשתה זאת״, אמר בלאהה לסוכנות הידיעות האמריקאית AP, ״הם באמת יצטרכו לענות את עצמם בשביל להגיע למסקנה שישראל לא הגבילה סיוע״. אבל הוא אמר שהממשל כנראה יצטט אינטרסים של ביטחון לאומי אמריקאי ויוותר על ההגבלות על תמיכה צבאית. ״אם העבר מעיד על העתיד - אין הגבלות, ואז דחיית הבעיה לממשל הבא״.