"הדמוקרטים הם יותר טובים לערבים, יותר מתאימים לתפיסת העולם שלהם ולסוגיה הפלסטינית, אבל...", כך פותח ד"ר אדי כהן, מומחה לענייני העולם הערבי והתקשורת הערבית, בהסבר מפתיע על העדפת העולם הערבי את הנשיא הנבחר דונלד טראמפ, על פני ג'ו ביידן. בראיון ל"מעריב", כהן מונה שלוש סיבות מרכזיות לתופעה זו.

"הרומן בין ברק אובמה וממשל ביידן לאיראנים", היא הסיבה הראשונה והמשמעותית ביותר. "ביידן תמיד תמיד היה בקשרים טובים עם האיראנים", מדגיש כהן ומביא דוגמה מובהקת: "למשל, את החות'ים, שטראמפ הגדיר אותם ארגון טרור בתימן, כאשר הגיע ביידן לשלטון, הסיר אותם מרשימת הטרור".

קמלה האריס וג'ו ביידן (צילום: רויטרס)
קמלה האריס וג'ו ביידן (צילום: רויטרס)

הסיבה השנייה, המעוררת זעזוע בעולם הערבי, נוגעת לערכי הליבה של הדמוקרטים. "הם מזדעזעים כל פעם מהתפיסות של הדמוקרטים סביב חינוך ילדים. כל התפיסות של הדמוקרטים בנוגע לג'נדר, הומוסקסואליות וכל המגדר, על מה אני מדבר? שכל ילד יכול להחליט מה הוא חתול או ילד או הוא קיר – כל זה נגד האיסלאם", מסביר כהן.

"העולם הערבי היום מזועזע, וגם בקהילה האסלאמית שגרה בארצות הברית. מה זאת אומרת בגיל 10 אתה מחליט אם אתה בן או בת? זה ממש לא מקובל וזה נגד האיסלאם, נגד הקוראן ונגד כל מה שהמוסלמי מאמין בו – ואני מדבר על מוסלמי רגיל, לא קיצוני, מוסלמי מהרחוב".

"הדמוקרטים תמיד עוקצים את מדינות ערב", מסביר כהן את הסיבה השלישית. "זכויות אדם, פרשת חשוקג'י מרחפת תמיד עם הסעודים, ובעיקר זכויות אדם. לא כל כך מעניין אותם זכויות אדם במדינות ערב. הם אפילו עשו פעם חרם, לא למכור לסעודיה ולמצרים נשק בגלל הפרות של זכויות אדם בתוך מדינות ערב".

ג'ו ביידן באו''ם (צילום: REUTERS/Shannon Stapleton)
ג'ו ביידן באו''ם (צילום: REUTERS/Shannon Stapleton)

באשר לתגובת האיראנים, כהן מתאר חרדה עמוקה: "האיראנים מאוד תמכו בביידן, מאוד כועסים, מאוד מפחדים, מאוד מבוהלים. הם מכירים אותו והם יודעים. הוא הקפיא להם כספים וממשל ביידן, ביטל את ההקפאה, הפשיר את הכספים. זה סיוט מתממש פשוט. ברור שביטל להם את הסכם הגרעין שהיה עם אובמה ב-2015".

בנוגע ליחסים עם סעודיה, כהן מציע תובנה מעניינת: "שלושת המינויים שדווחו של הסנאטור מרקו רוביו, מייקל וולץ, וחברת הקונגרס אליס סטפניק יכולים לקרב להסכם עם סעודיה. יש הרבה יותר סיכויים מאשר עם ביידן, כי הסעודים גם מפחדים מטראמפ. מביידן אף אחד לא פחד, הערבים לא פחדו מביידן. גם זה פסיכולוגי הוא זקן, איש סנילי, חלש ולא פחדו ממנו. זאת אומרת יש יותר סיכויים כעת – המדינות מפחדות מהחזק".

מרקו רוביו, דונלד טראמפ (צילום: REUTERS/Jonathan Drake)
מרקו רוביו, דונלד טראמפ (צילום: REUTERS/Jonathan Drake)

כהן חושף גם את המתח העמוק בין סונים לשיעים: "יש סכסוך דתי בן 1,450 שנה שהתחיל בעקבות מותו של מוחמד, לא מצאו יורש. "לדבריו, "השיעים חושבים שהם המוסלמים האמיתיים, שזה האסלאם האמיתי. הם רואים באחרים נחותים. רואים באיראן מישהו שמגנה על הזכויות השיעים". 

"הם לא מרוצים מהתפקיד של סעודיה", מוסיף כהן. "סעודיה מארחת החג' כל שנה והם לא מרוצים, אומרים שהם לא עושים עבודה כמו שצריך. צריך להעביר את המקומות הקדושים לידיה של איראן". כהן מסכם את התמונה האזורית במילים: "זה החזית השיעית - עיראקים, תימנים, וחיזבאללה, וכמובן האמא שלהם איראן", הוא מדגיש כי הפוליטיקה במזרח התיכון היא תערובת מורכבת של סכסוכים דתיים עתיקים, תפיסות תרבותיות עמוקות ודינמיקה של כוח ופחד, שכולם משפיעים על היחס למעצמות העולמיות.