ערב הסעודית והאמירויות המאוחדות הביעו נכונות להמשיך במגמת הרגיעה מול איראן בעוד השתיים מתכוננות לשובו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ לבית הלבן ומקווים שהמלחמה במזרח התיכון תסתיים. לצד זאת, חרדים מכך שהתנהגותו הבלתי צפויה תחריף אף יותר את המצב. 

מנהיגים כמו יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן היו בין התומכים הנלהבים ביותר של טראמפ במהלך כהונתו הראשונה כנשיא ארצות הברית, וברכו הן על גישתו התקיפה כלפי איראן והן על התנהלותו העסקית, לאחר שנים של תסכול במפרץ הפרסי מהמדיניות האמריקאית.

אולם מאז, שני מעצמות המפרץ - ערב הסעודית והאמירויות המאוחדות, שינו כיוון, ומבקשות לנהל מערכת יחסים עם טהרן לנוכח ספקות בנוגע למחויבותה של ארצות הברית לביטחונן. זאת הפכה לדחופה יותר לאחר מתקפת חמאס בשבעה באוקטובר על ישראל, שהצית גל של עוינות אזורית והעצים את המתיחות בין ארצות הברית ואיראן, כאשר הן ריאד והן אבו דאבי שואפות להמשיך להיות צופות מהצד.

מנהיגי המפרץ, אשר מעדיפים מסורתית נשיאות רפובליקאית, קיבלו בברכה את בחירתו מחדש של טראמפ, ומקווים שזה יקיים את הבטחת הקמפיין שלו להביא שלום לאזור. אולם דיפלומטים ואנשים הקרובים לממשלות האזוריות אומרים שהם חוששים גם שהוא עשוי להעניק לראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו מנדט רחב יותר להסלמת המתיחות מול אויביה של ישראל, ביניהם גם איראן, תוך הסתכנות בסכסוך רחב היקף שעשוי לחלחל אל מדינות המפרץ.

דונלד טראמפ, מוחמד בן סלמאן  (צילום:  Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS/File Photo)
דונלד טראמפ, מוחמד בן סלמאן (צילום: Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS/File Photo)

״אם טראמפ יביא אותך למצב שבו עליך להחליט איזה צד לקחת, כי הוא פועל נגד איראן, זוהי בעיה גדולה״ אמר דיפלומט ערבי בכיר ל״פייננשייל טיימס״. ״טראמפ אינו מהסוג של אדם שמקבל ׳לא׳ כתשובה״.

בהמשך לרצונה של ריאד לשמר את ״השלום הקר״ עם טהרן, אירח הנסיך מוחמד אמש את בכירי איראן בכנס ערבי-מוסלמי בג׳דה, בו האשים את ישראל בביצוע פשעי רצח עם בעזה. הוא גם גינה את המתקפות הישראליות בשטחה של איראן וקרא לקהילה הבינלאומית להפסיק את הפעולות האיבה בשטח האיראני.

בד בבד, אנואר גרגש, היועץ הנשיאותי של האמירויות, אמר בכנס באבו דאבי ביום שני כי הממשל החדש של טראמפ חייב לאמץ גישה ״כוללנית״ במקום מדיניות ״ריאקטיבית והדרגתית״. ההערות הללו הדגישו את השינוי בחשיבה של ערב הסעודית והאמירויות מאז הם חיזרו נמרצות אחר טראמפ עם כניסתו לתפקיד ב-2017, לאחר שנים של תסכול ערבי מתמרונים במדיניות האמריקאית והרגשה של אי-מעורבות באזור.

העובדה כי אמונתן של מדינות המפרץ נחלשה בנכונותה של ארצות הברית להגן עליהן, הביאה את המושלים במפרץ להחלטה כי מאמצי רגיעה מול איראן היא ההימור הטוב ביותר להגנה על מדינותיהם ועל מאמציהם לגיוון כלכלי. זה הגיע לשיאו בהסכם שנתמך על ידי סין במרץ 2023, שחידש את היחסים הדיפלומטיים בין ערב הסעודית ואיראן אחרי שבע שנים של קרע מדיני.

דאגתם של מנהיגי המפרץ כעת היא שהתדרדרות נוספת במזרח התיכון תפגע בתכניות הפיתוח המקומיות שלהם. ״ההסכם הנתמך על ידי סין לטובת האזור״, אמר אדם המכיר את דפוסי המחשבה של הממשלה הסעודית. ״ערב הסעודית תישאר מחויבת אליו כל עוד [איראן] מחויבת״, הממלכה ״מאמינה שהמיקוד צריך להיות על פיתוח כלכלי והצלחת החזון שלה, אשר בסופו של דבר יציע לאזור חזון לדרך קדימה מעבר לסכסוך, חזון שאמור להועיל לכולם״.

אך בעוד טראמפ מבטיח להביא שלום למזרח התיכון, הוא גם הביע תמיכה בהתקפות הצבאיות של ישראל ונראה שיצב בעמדות החריפות כלפי איראן בממשלו. אליס סטפניק, בחירתו של טראמפ לשגריר ארצות הברית באו"ם, כתבה ב-X כי ״ארצות הברית מוכנה לשוב למסע הלחץ המרבי של נשיא טראמפ נגד איראן״.

מנהיגי המפרץ חוששים שהנשיא הנבחר, שיישם שורה של מדיניות פרו-ישראליות בכהונתו הראשונה, עלול להעצים את נתניהו במקום לרסן אותו. ״אנו נעמוד בצד, אנחנו מוגנים״, אמר הדיפלומט ל״וול סטריט ג׳ורנל״, אך הוסיף: ״אך כל מערכות ההגנה עלולות להתרוקן. זה לא מצחיק״. כלומר, הן הנסיך מוחמד והן השייח' מוחמד בן זאיד אל-נהיאן, נשיא האמירויות, ישמחו להיות בקשרים אישיים הדוקים יותר עם טראמפ מאשר עם הנשיא ג׳ו ביידן.