אוקראינה עשויה לפתח פצצה גרעינית בתוך חודשים אם נשיא ארצות הברית המיועד דונלד טראמפ יפסיק את הסיוע הצבאי האמריקאי, כך קובע מסמך שהוכן עבור משרד ההגנה האוקראיני.
המדינה תוכל לבנות במהירות מכשיר בסיסי מפלוטוניום בטכנולוגיה דומה לפצצת "האיש השמן" שהוטלה על נגסאקי ב-1945, נכתב במסמך. "יצירת פצצת אטום פשוטה, כפי שעשתה ארצות הברית במסגרת פרויקט מנהטן, לא תהיה משימה קשה 80 שנה מאוחר יותר".
ללא זמן לבנות ולהפעיל את המתקנים הגדולים הדרושים להעשרת אורניום, אוקראינה בזמן מלחמה תצטרך להסתמך במקום זאת על שימוש בפלוטוניום המופק ממוטות דלק משומשים שנלקחו מהכורים הגרעיניים של אוקראינה.
אוקראינה עדיין שולטת בתשעה כורים מבצעיים ויש לה מומחיות גרעינית משמעותית למרות שוויתרה על הארסנל הגרעיני השלישי בגודלו בעולם בשנת 1996.
במסמך נכתב: "ניתן להעריך את משקל הפלוטוניום של הכור הזמין לאוקראינה בשבעה טון... ארסנל נשק גרעיני משמעותי ידרוש הרבה פחות חומר... כמות החומר מספיקה למאות ראשי נפץ עם תפוקה טקטית של כמה קילוטון".
לפצצה כזו תהיה כעשירית מעוצמתו של "האיש השמן", מסכמים מחברי המסמך.
"זה יספיק כדי להרוס בסיס אווירי רוסי שלם או מתקנים צבאיים, תעשייתיים או לוגיסטיים מרוכזים. התפוקה הגרעינית המדויקת תהיה בלתי צפויה מכיוון שהיא תשתמש באיזוטופים שונים של פלוטוניום", אמר מחבר המסמך, אולכסיי יצחק, ראש המחלקה במכון הלאומי למחקרים אסטרטגיים של אוקראינה, מרכז מחקר ממשלתי המשמש גוף מייעץ למשרד הנשיאות ולמועצה לביטחון לאומי והגנה של אוקראינה.
יהיה צורך לפוצץ את הפלוטוניום באמצעות "תכנון פיצוץ קונבנציונלי מסובך, שחייב להתרחש במהירות גל פיצוץ גבוהה בו זמנית סביב כל פני השטח של כדור הפלוטוניום", נכתב עוד. הטכנולוגיה מאתגרת אך בתחום המומחיות של אוקראינה, צוין.
המאמר, שפורסם על ידי המרכז ללימודי צבא, המרה ופירוק נשק, צוות חשיבה צבאי אוקראיני רב השפעה, שותף עם סגן שר ההגנה של המדינה והוצג היום בכנס שבו השתתפו שרי ההגנה והתעשיות האסטרטגיות של אוקראינה.
בחודש שעבר אמר הנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי כי אמר לטראמפ שאוקראינה תזדקק לנשק גרעיני כדי להבטיח את ביטחונה אם יימנע ממנה להצטרף לנאט"ו, כפי שדרש נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. זלנסקי אמר מאוחר יותר כי התכוון לכך שאין ערבות ביטחונית חלופית, ובכירים אוקראינים הכחישו מאז כי קייב שוקלת התחמשות גרעינית.