בערוץ אל-חדת' הסעודי, שוחחה המגישה עם היועץ לענייני המזרח התיכון, עלי חמאדה, על רקע המתיחות הגוברת בלבנון בין הדרוזים לעקורים והעימותים האלימים: "איך אפשר לטפל בזה מבלי להיגרר לסכסוך עדתי?" שאלה. 

כזכור, המתיחות בהר הדרוזים בלבנון עלתה שוב שלב, כאשר עימות אלים פרץ בתחילת החודש בין צעירים מקומיים לבין פליטים באזור בעקלין, יום בלבד לאחר כינוס של ההנהגה הדרוזית הרוחנית והפוליטית שהדגישה כי ביטחון האזור הוא "קו אדום".

בכירי העדה הדרוזית הגיבו בחריפות על האירוע וציינו כי אינם מעוניינים לאפשר מעגל של אלימות והסלמה, ואף הוסיפו אולטימטום לכוחות הביטחון: "אנחנו נותנים לרשויות הביטחון הזדמנות לעצור את התוקפים שפגעו באדם מול משפחתו וילדיו. אם זה לא יקרה תוך מספר שעות - נפעל אחרת".

הדרוזים בלבנון מוצאים עצמם במצב בעייתי, כאשר הם מנסים לשמור על איזון בין קליטת פליטים לשמירה על ביטחונם- מצב הגורם למתיחות ועימותים אלימים ורבים בעולם הערבי אף מביעים חשש ממלחמה בין העדות. הפרשן לעומת זאת, שצידד בעמדות חיזבאללה, לא נראה מודאג מהעניין: "אני לא חושב שסכסוך עדתי מתנשא באופק. הסכנה היא לכולם. לא רק לעקורים, אלא גם לאזרחים שמקבלים את העקורים".

חמאדה המשיך וציין כי חיזבאללה נמנע מלפגוע באזרחים, ואמר כי "הם לא מסתובבים אפילו במרכזי העקורים, כדי שלא יפגעו ילדים. הוא הוסיף כי חיזבאללה מקפיד להימנע מלפגוע באזרחים לא מעורבים, ושהארגון לא נכנס לאזורים שבהם נמצאים העקורים".

אלא שהמצב בשטח מוכיח אחרת, וחושף מדוע הדרוזים מעדיפים להישאר ניטרלים ולהימנע מנוכחות חיזבאללה והעקורים בשטחם. בעשרת החודשים הראשונים למלחמה, נמנע צה"ל מפגיעה בכפרים שאינם משתפים פעולה עם ארגון הטרור. אך בחודשיים האחרונים תמונה זו מתחילה להשתנות מעט, ככל הנראה בגלל שפעילי חיזבאללה רבים בורחים ליישובים אלה.

כזכור, באוגוסט 2021 כמעט בוצע לינץ' בפעילי חיזבאללה שניסו להציב משגר טילים בכפר שויא – באזור חצבאיא. למרות דרישתו של מנהיג הדרוזים וליד ג'ונבלאט בנובמבר שנה שעברה לקלוט פליטים שיעים, סרבו תושבי כפר אבְּל א-סאקי ליד מרג' עיון (בעלת אוכלוסייה מעורבת נוצרית-דרוזית) לקלוט אותם. זאת מתוך מחשש כי ישלמו על כך מחיר כבד כשיתחיל התמרון הקרקעי של צה"ל.

בכל זאת, הכפר נפגע מעט מירי של צה"ל, זאת לאחר זיהוי כוח של חיזבאללה באזור, מה שהופך בעצם, את הכפרים הדרוזים שמעוניינים להישאר בלתי מעורבים, לקורבנות של חיזבאללה, שמשתמש בהם כמגן אנושי. בנוסף, תושבי הכפרים הנוצריים בדרום הביעו בעבר עוינות כלפי חיזבאללה וסילקו פעילים שניסו להציב עמדת ירי קרוב לרמיש באפריל 2022.

חמאדה הביע דאגה חמורה יותר והדגיש את הבעיה המרכזית שמקשה על ההתמודדות עם המצב: חוסר התקשורת עם הנהגת חיזבאללה. "ההנהגה של חיזבאללה נעלמה, ומנהיגי הארגון אינם בקשר עם פעילים בשטח, אפילו אגף המודיעין לא מצליח לתקשר עם מנהיגי חיזבאללה" אמר חמאדה, והוסיף כי זה גורם לאי-בהירות פוליטית וסיכון במציאת פתרונות יציבים.

לגבי המצב הפוליטי בלבנון, חמאדה טוען כי יושב ראש הפרלמנט הלבנוני נביה ברי, שמוביל את המשא ומתן, לא מספק תשובות ברורות לגבי ההשלכות של החלטה 1701, אשר דורשת פירוק חיזבאללה מנשקו: "ברי אומר שהוא תומך בהחלטה, אך ההשלכות שלה אינן ברורות עד כה", אמר חמאדה. הוא אף ציין כי "בשיחות האחרונות עם השייח' נעים קאסם, המזכיר הכללי החדש של חיזבאללה, הוא לא דיבר על המצב הצבאי, רק על הפסקת אש. זה מוזר מאוד וצריך הבהרה".

חמאדה התייחס גם ליחסי חיזבאללה עם איראן, והוסיף כי "ההנהגה של חיזבאללה היא הנהגה חשאית, והקשר האיראני נראה בכל מקום בלבנון", יחד עם זאת, החשש הגדול שלו נותר בעינו והוא כאמור, היעלמותה של הנהגת חיזבאללה וחוסר הקשר עמם.