מציאות פרדוקסלית מתגלה באירופה של ימינו: בעוד שבמערב היבשת מתמודדים יהודים עם גל אנטישמיות אלים חסר תקדים, דווקא במזרח אירופה - אזור שהיה בעבר זירת הרצח ההמוני של יהודי אירופה - נהנית הקהילה היהודית מביטחון יחסי ומשגשוג.

לפי דו"ח של הנציבות האירופית שפורסם החודש, הסכסוך במזרח התיכון הוביל לרמות אנטישמיות חסרות תקדים מאז הקמת האיחוד האירופי, כך פורסם היום (שבת) בוול סטריט ג'ורנל. בערים כמו ברלין, פריז ובריסל, אתרים יהודיים מאובטחים סביב השעון על ידי כוחות משטרה חמושים, ופקידי ממשל מזהירים יהודים להסתיר את זהותם במרחב הציבורי.

הנתונים מדאיגים: בצרפת זינק מספר התקריות האנטישמיות מ-436 בשנת 2022 ל-1,676 בשנת 2023, כאשר התקיפות הפיזיות כמעט הוכפלו מ-43 ל-85. בבריטניה נרשמה עלייה חדה מ-1,662 תקריות ל-4,103, כשהתקיפות הפיזיות עלו מ-136 ל-266. המומחים מעריכים כי רק חלק קטן מהתקריות מדווח לרשויות.

גילוי אנטישמיות בקברי יהודים בצרפת, ארכיון (צילום: רויטרס)
גילוי אנטישמיות בקברי יהודים בצרפת, ארכיון (צילום: רויטרס)

לעומת זאת, במדינות מזרח אירופה כמו הונגריה, פולין וצ'כיה, המצב שונה בתכלית. למרות שסקרי דעת קהל מצביעים על רמות גבוהות יותר של עמדות אנטישמיות באוכלוסייה הכללית, מאז מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר נרשמו מקרי אלימות בודדים בלבד. בהונגריה ופולין, בהן חיים כ-45,000 ו-17,000 יהודים בהתאמה, נרשם מקרה אלים אחד בכל מדינה.

הסיבה המרכזית להבדל, על פי המומחים, נעוצה בהרכב הדמוגרפי: בעוד שבמערב אירופה קיימות קהילות מוסלמיות גדולות המזדהות עם המאבק הפלסטיני, מדינות כמו הונגריה וצ'כיה סגרו את גבולותיהן להגירה מוסלמית. סקר רשמי של האיחוד האירופי משנת 2023 מצא כי 50% מקורבנות התקיפות האנטישמיות דיווחו שהתוקפים החזיקו בהשקפות אסלאמיות קיצוניות.

ההשלכות ניכרות בשטח ובעוד שבמערב אירופה רבנים זקוקים לאבטחה צמודה ויהודים נמנעים מלהציג סממנים דתיים, בבודפשט ופראג אפשר לשמוע עברית ברחובות ולראות יהודים אורתודוקסים חיים את חייהם בשלווה. "אתה יכול לשמוע עברית ברחובות בודפשט, לראות יהודים אורתודוקסים חיים את חייהם בשלום", אומר הרב תמאש וורו, המשמש כרב בבודפשט מזה 25 שנה.

אלפים במצעד החיים בבודפשט (צילום: משה כהן)
אלפים במצעד החיים בבודפשט (צילום: משה כהן)

המצב החמור במערב אירופה מוביל יהודים רבים לשקול הגירה: מעל שליש מיהודי גרמניה שקלו להגר בחמש השנים האחרונות, וצרפת ובלגיה כבר חוו גל הגירה משמעותי לישראל. לעומת זאת, הקהילה היהודית בפולין הכפילה את גודלה בחמש השנים האחרונות, ובצ'כיה רק 18% מהיהודים שקלו להגר.