בעוד דונלד טראמפ צפוי לחזור לבית הלבן, המזרח התיכון אליו הוא חוזר שונה לחלוטין מזה שהכיר בקדנציה הקודמת. שורת אירועים דרמטיים, ובראשם מתקפת הטרור של חמאס ב-7 באוקטובר והתקרבות היסטורית בין סעודיה לאיראן, שינו את מאזן הכוחות האזורי.

בתקופת כהונתו הראשונה של טראמפ, וגם בימי נשיאר ארה"ב הנוכחי ג'ו ביידן, הסוגיה הפלסטינית נדחקה לשוליים. ישראל שלטה ביהודה ושומרון והדקה את המצור על עזה, מה שיצר תחושה שהמצב הקיים יכול להימשך ללא הגבלה. אולם מתקפת 7 באוקטובר טרפה את הקלפים.

ההתקפה, ומלחמת חרבות ברזל שבאה בעקבותיה, החזירו את ארה"ב למעורבות עמוקה באזור. וושינגטון מספקת תמיכה צבאית לישראל במערכה בעזה ומול חיזבאללה בלבנון. במקביל, הזעם העולמי על התנהלות ישראל, שהביאה למותם של עשרות אלפי בני אדם ולעקירתם של למעלה ממיליון, החזיר את סוגיית המדינה הפלסטינית למרכז הבמה.

תקיפות בדאחייה (צילום :רשתות ערביות)

שינוי דרמטי נוסף הוא ההתקרבות בין סעודיה לאיראן. במרץ 2023, בתיווך סיני, חידשו המדינות את יחסיהן הדיפלומטיים. ההסכם כולל פתיחת שגרירויות, חידוש הסכם ביטחוני ישן והתחייבות הדדית להימנע מתקיפות ומהתערבות בענייניהן הפנימיים.

התקרבות זו באה על חשבון היחסים עם ישראל. לפני מתקפת 7 באוקטובר, נראה היה כי הסכם נורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרוב מתמיד. כעת, לאור המלחמה בעזה והתנגדות ישראל לפתרון שתי המדינות, הסכם כזה נראה רחוק מתמיד.

מומחים מעריכים כי המציאות החדשה עשויה להוביל לסדר אזורי חדש, בו דווקא ישראל - ולא איראן - תמצא את עצמה מבודדת יותר. זאת, בשעה שטראמפ צפוי לחזור לבית הלבן עם צוות יועצים חסר ניסיון בדיפלומטיה במזרח התיכון, אך בעל נטייה פרו-ישראלית מובהקת.