הממשל החדש בראשותו של הנשיא הנבחר, דונלד טראמפ, החליט לחזור למדיניות של "לחץ מקסימלי", במטרה להביא לפירוק היכולת של איראן לממן שליחים אזוריים ולפתח נשק גרעיני, כך נמסר על פי מקורות המקורבים לממשל לעיתון האמריקני "פייננשל טיימס".

עוד נמסר מפי המקורות כי הצוות האחראי על מדיניות החוץ של טראמפ יפעל להחמרת הסנקציות על טהרן, כולל על ייצוא הנפט, מיד לאחר שהנשיא יחל את כהונתו בחודש ינואר. "טראמפ נחוש לחדש את האסטרטגיה ללחץ מקסימלי כדי להוביל את איראן לקריסה בהקדם האפשרי", אמר מומחה לביטחון לאומי המעורה בפרטים.

התוכנית לסיכול הגרעין האיראני תסמן שינוי במדיניות ארצות הברית כלפי המזרח התיכון, לאחר שמתקפת חמאס ב-7 באוקטובר הובילה את האזור למציאות ביטחונית קשה והפכה את העימות של ישראל מול איראן חשוף לעיני כל.

בית זיקוק לנפט וגז באיספהאן, איראן (צילום: רויטרס)
בית זיקוק לנפט וגז באיספהאן, איראן (צילום: רויטרס)


אולם, הנשיא הנבחר רמז במהלך קמפיין הבחירות שלו שהוא מעוניין בהסכם עם איראן. "חייבים להגיע להסכם, כי ההשלכות יהיו בלתי אפשריות", אמר טראמפ בספטמבר.

אנשים המכירים את הדרך בה טראמפ חושב ציינו כי הטקטיקה בה הוא נוקט ללחץ מקסימלי, תביא לניסיון להכריח את איראן לנהל שיח עם ארה"ב - אם כי מומחים סברו כי מדובר שהמהלך יצא לפועל בסבירות נמוכה.

טראמפ כבר ניהל בעבר קמפיין של "לחץ מסקסימלי" במהלך כהונתו הראשונה כנשיא, לאחר שביטל את הסכם הגרעין משנת 2015 עליו איראן חתמה עם שאר מעצמות העולם, וגרם להטלת סנקציות רבות על טהרן.  בתגובה למהלך, טהרן הגבירה את פעילותה הגרעינית והיא מעשירה אורניום ברמה הקרובה לנשק גרעיני.

הסנקציות נותרו בתוקף במהלך ממשלת ביידן, אך אנליסטים טוענים כי היא לא אכפה אותן בצורה מחמירה כפי שנעשתה בתקופת טראמפ, מתוך מטרה לחדש את ההסכם הגרעיני עם איראן ולהקל על המשבר.

הסנקציות נותר בתוקף במהלך ממשל ביידן, אך לטענת אנליסטים, ארצות הברית לא אכפה אותן בצורה מחמירה כמו שאכפה בזמן ממשל טראמפ, מתוך מטרה לחדש את הסכם הגרעין ו"להקל על המשבר במזרח התיכון".

בארבע השנים האחרונות ייצוא הנפט הגולמי של איראן שילש את עצמו מ-400,000 חביות ביום בשנת 2020 ליותר מ-1.5 מיליון חביות ביום נכון לשנת 2024. כל המשלוחים של הנפט, היו מיועדים לסין, כך נמסר על פי נתוני סוכנות המידע האנרגטי של ארה"ב.