רוסיה שיגרה עשרות טילים וכלי טיס בלתי מאוישים (כטב"מים) במתקפה רחבת היקף על תשתיות האנרגיה של אוקראינה, במה שמסתמן כאחת ההתקפות האוויריות הגדולות ביותר מאז תחילת המלחמה לפני כשנתיים. המתקפה הובילה להפסקות חשמל רבות ותושבי קייב נמלטו למקלטים ומרחבים מוגנים.

נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, הגדיר את האירועים כ"תקיפה משולבת מסיבית ברחבי המדינה", וציין כי רוסיה שיגרה כ-120 טילים וכ-90 כטב"מים. לדבריו, מערכות ההגנה האווירית של אוקראינה, שכללו מערכות טילים, יחידות ירי ניידות ואמצעים אלקטרוניים לצד מטוסי F-16 שסופקו על ידי מדינות המערב, הצליחו ליירט מעל 140 טילים וכטב"מים.

נזק חסר תקדים לתשתיות האנרגיה

שר האנרגיה האוקראיני, גרמן גלוש׳ננקו, הודיע בפלטפורמות החברתיות כי המתקפה התמקדה במתקני ייצור והולכת חשמל ברחבי המדינה. כתוצאה מכך, הוכרזו הפסקות חשמל יזומות במספר אזורים, כולל דונצק, דניפרופטרובסק וקייב. מנכ"ל חברת האנרגיה הגדולה באוקראינה, DTEK, מקסים טימושנקו, ציין ברשת החברתית X כי נגרם "נזק כבד למערכת האנרגיה, לרבות תחנות כוח של החברה".

זלנסקי הוסיף כי צוותי חירום פועלים לשקם את תשתיות האנרגיה ולהחזיר את אספקת החשמל באזורים שנפגעו.

איום ידוע מראש

אוקראינה נערכה מראש לתרחיש של תקיפות על תשתיות האנרגיה לקראת החורף, זאת לאחר דיווחים כי מוסקבה צברה מאגרי טילים במטרה להחריף את המתקפות על אוקראינה. בחודשים האחרונים נערכו שיחות בתיווך קטארי בניסיון להגיע להבנות הדדיות שימנעו תקיפות על תשתיות האנרגיה של שני הצדדים, אך השיחות שוב כשלו בשבוע שעבר. התקיפה גרמה להרוגים ולפצועים במספר ערים. בעיר הדרומית מיקולאייב נהרגו שני בני אדם ושישה נוספים נפצעו, בהם שני ילדים. שר החוץ האוקראיני, אנדריי סיביחה, גינה את המתקפה וכינה אותה "אחת מהתקיפות האוויריות הגדולות ביותר של המלחמה", המכוונת כנגד "ערים שלווים ואזרחים בשנתם".

בנוסף, סיביחה מתח ביקורת על מנהיגי המערב, בהם קנצלר גרמניה אולף שולץ, אשר שוחחו לאחרונה עם נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין. לדבריו, "זוהי תשובתו האמיתית של פושע המלחמה פוטין לכל מי שביקר וקרא לו לדיאלוג".

תגובות בינלאומיות והצדדים שנערכים לחורף

בתגובה למתקפה, דיווחו הכוחות המזוינים של פולין, חברה בנאט"ו, כי מטוסי קרב פולניים ובינלאומיים הוזנקו בשל האיום מצד טילים וכטב"מים, שחלקם פגעו גם במערב אוקראינה.