בית המשפט העליון של הונג קונג גזר היום (שלישי) את דינם של 45 פעילים ופעילים לשעבר בתנועת האופוזיציה התוססת של הונג קונג, בגין קשירת קשר לחתירה תחת השלטון הפרו-סיני. עונשי המאסר נעים בין ארבע לעשר שנים. המשפט ההיסטורי עלול לחרוץ גם את גורלה של תנועת האופוזיציה בהונג קונג, אזור מינהלי מיוחד הנשלט על ידי סין, מהלך שעלול להוות נורת אזהרה לפעילים נוספים בתנועה ולשתק אותה כליל.

ב- 2021 נעצרו בסך הכל 47 פעילים למען הדמוקרטיה בהונג קונג והועמדו לדין בהתאם לחוק הביטחון הלאומי שחוקקה בייג׳ינג, תחת האישומים הם עמדו בפני עונשים של עד מאסר עולם. מדובר בשימוש הבוטה ביותר בחוק הביטחון הלאומי שבייג׳ינג כפתה על הונג קונג ב- 2020, זאת כתגובה לחודשים רבים של הפגנות ענק נגד המשטר הפרו-סיני. העמדת לדין של הפעילים, חוד החנית של האופוזיציה בהונג קונג, הנחיתה את מה שפרשנים מתארים כמכת מחץ לתקוות לדמוקרטיה באזור המינהלי.

האישומים נגד עשרות הפעילים יוחסו לארגון פריימריז (בחירות מקדימות) לא רשמיים בשנת 2020, אלו נועדו לברור את המועמדים הטובים ביותר בקרב פעילים האופוזיציה לקראת הבחירות לבית הנבחרים של הונג קונג. התביעה האשימה את הפעילים בתכנון שיתוק הממשל באמצעות פעולות שיגרמו לשיבושים לו היו נציגיהם נבחרים.

חבר השופטים ציין בפסק הדין שתוכנויותיהם של הפעילים לחולל שינוי באמצעות הפריימריז הבלתי רשמיים היו עלולות לערער את סמכות הממשל וליצור משבר חוקתי.  השופטים אף דחו את טענתם של חלק מהנאשמים לפיה אותה מזימה כשביכול תכננו לעולם לא הייתה מתרחשת באמת. השפטים קבעו כי ״כל המשתתפים השקיעו במאמצים כדי להפוך אותה להצלחה״, עוד טענו השופטים כי זמן, משאבים וכספים רבים הושקעו בארגון הפריימריז על ידי הפעילים הפרו-דמוקרטים.

״כשנערכו הבחירות המקדימות ב-10 וב-11 ביולי (ב-2020), אף אחד לא העלה את האפשרות שהן רק תרגיל אקדמי או שהתוכנית בלתי ניתנת למימוש באופן מוחלט״, נכתב בפסק הדין. ״כדי להצליח, המארגנים והמשתתפים היו צריכים להתגבר על מכשולים, אך זה היה צפוי בכל מקרה של חתרנות שבו נעשים מאמצים להפיל או לשתק ממשלה״.

תומכים מחזיקים שלטים בין האנשים הממתינים בתור לבית המשפט (צילום: רויטרס)
תומכים מחזיקים שלטים בין האנשים הממתינים בתור לבית המשפט (צילום: רויטרס)

המחנה הפרו-דמוקרטי טען שההצבעה המקדימה הייתה דומה לאחרות שנערכו בדמוקרטיות ברחבי העולם. יותר מ-600,000 אנשים הצביעו, בחרו מועמדים שהיו תומכים בולטים בהפגנות נגד הממשלה שאחזו בעיר במשך חודשים. התקווה הייתה למקסם את סיכויי המחנה להשיג יותר מושבים בבית מחוקקים שכבר מוטה מאוד לטובת הממסד הנתמך על ידי בייג׳ינג. אבל מעולם לא הייתה להם הזדמנות לבחון את התוכנית: הבחירות נדחו, ורוב המועמדים נעצרו.

המשפט נמשך 118 ימים, 14 מהפעילים הורשעו בחודש מאי, כולל אזרח אוסטרלי בשם גורדון נג והפעיל הפרו-דמוקרטי אוון צ׳או, בעוד שניים זוכו מאשמה. 31 פעילים הודו באשמה. עונשי המאסר שנגזרו נעים בין ארבע לעשר שנים. הפעיל ההונג-קונגי הבולט ג׳ושוע וונג נידון לארבע שנים ושמונה חודשים בכלא. בעוד צ׳או נידון לשבע שנים ותשעה חודשים; העיתונאית לשעבר והפעילה הפרו-דמוקרטית בהווה גווינית׳ הו נידונה לעונש מאסר של שבע שנים. 

הרשויות עצרו גם את בני טאי, פרופסור למשפטים שתואר כ״מארגן״ הפעילים. טאי נידון לעשר שנות מאסר, העונש הכבד ביותר שהוטל עד כה תחת חוק הביטחון לאומי משנת 2020. בפסק הדין שפורסם ברשת כתבו השופטים שטאי למעשה ״עודד הפיכה״, בכך שפרסם סדרת מאמרים לאורך כמה חודשים שבהם פירט את רעיונותיו. במכתב שבו ביקש עונש מקוצר, טען טאי להגנתו שהצעדים שתיאר ״מעולם לא נועדו לשמש כתבנית פעולה פוליטית כלשהי״.

טאי נידון ביום שלישי ל-10 שנות מאסר. עשרים פוליטיקאים ופעילי אופוזיציה - חלקם היו מעורבים בארגון הפריימריז, כולל או נוק הין, אנדרו צ'יו ובן צ'ונג - קיבלו עונשים הנעים בין חמש לכמעט שמונה שנים. וונג היה בין 24 אחרים שעונשיהם נעו בין קצת מעל ארבע לקצת פחות מחמש שנים.

אלזה, אמו של אחד הנאשמים, העובד הסוציאלי הנדריק לו, מחזיקה שלט (צילום: רויטרס)
אלזה, אמו של אחד הנאשמים, העובד הסוציאלי הנדריק לו, מחזיקה שלט (צילום: רויטרס)

המשפט הוא רמזור אדום לכל צורת ביטוי של מחלוקת או ביקורת, מתונה ככל שתהיה, כלפי הממשל בהונג קונג. פרשנים טוענים כי כל ביטוי שיתפרש כביקורת נושא סיכון משמעותי, ״אם מביעים ביקורת נגד הרשויות הן בהונג קונג והן בסין, זאת תהפוך לעונת הציד״. אמר סטיב צ׳אנג, חוקר מדע המדינה יליד הונג קונג ומנהל מכון המחקר על סין ״SOAS״ בלונדון, בראיון לעיתון האמריקאי ״הניו יורק טיימס״. 

המפלגה הקומוניסטית השלטת בסין מתעקשת כי חוק הביטחון הלאומי נחוץ כדי ״לטהר״ אי אלו איומים על ריבונות הממשל, אך פעילי זכויות אדם, מחקר וגורמים בינלאומיים סבורים כי הוא שחק את העצמאות המשפטית המהוללת של הונג קונג ועיצב מחדש את הנוף הפוליטי שלה.

טרם נגזר דינם, רבים מהנאשמים כבר ריצו עונש מאסר בכלא של כמעט ארבע שנים בזמן שהמתינו למשפט. זאת כיוון שהחוק מקשה על שחרור נאשמים בערבות, שברוב המקרים הלא-אלימים נחשבת לשגרתית.

המשפט כלל נאשמים כה רבים עד שבית המשפט נאלץ ליצור מה שכינה ״אולם ענק״ כדי להכיל את כל הנאשמים על ספסלים ארוכים מאחורי מחיצת זכוכית. במקום חבר מושבעים, המקרה נשמע בפני שלושה שופטים שנבחרו בקפידה על ידי המנהיג הנתמך על ידי בייג׳ינג, כפי שמתיר החוק.

מאות אנשים נעמדו משעות הבוקר המוקדמות מחוץ לכותלי בית המשפט, רבים מהם אוחזים מטריות תחת הגשם הכבד שירד בניסיון להשיג מקום באולם המרכזי או באולמות הסמוכים, הרשויות תגברו את כוחות המשטרה במקום ובמספר רחובות סמוכים.

אנשים ממתינים בתור לכניסה לבית המשפט (צילום: רויטרס)
אנשים ממתינים בתור לכניסה לבית המשפט (צילום: רויטרס)

תומס קלוג, המנהל הביצועי של מרכז ג׳ורג׳טאון למשפט אסיאתי, אמר שהפוליטיקאים שנעצרו לא עסקו בפעילות שהייתה נחשבת פלילית במקום המכבד זכויות אדם. ״אני חושב שמקרה זה ייתפס על ידי רבים בקהילה הבינלאומית כמסמר האחרון בארון הקבורה של שלטון החוק בהונג קונג״, אמר.

מספר ממשלות מערביות תקפו את קיום המשפט בהונג קונג. ארה״ב טענה שהוא נערך ״ממניעים פוליטיים״ וקראה לשחרר את הפעילים שהשתתפו ב״פעילות פוליטית שלווה וחוקית״.

מועמדו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ לתפקיד מזכיר המדינה (מקביל לשר החוץ), הסנאטור מרקו רוביו, מתח ביקורת נוקבת על המשפט ובמכתב פתוח גינה את הרשעתם של 47 הפעילים ואמר שזוהי עדות ל״מתקפה מקיפה של חוק הביטחון הלאומי על האוטונומיה, שלטון החוק וחירויות היסוד של הונג קונג״.

שרת החוץ של אוסטרליה, פני וונג, מסרה שממשלתה ״מודאגת ביותר״ מעונש המאסר שהוטל על האזרח האוסטרלי נג, והביעה את ״התנגדותה הנחרצת בפני הרשויות הסיניות וההונג קונגיות על המשך היישום של חוקי הביטחון הלאומי״.