המפקד הצבאי העליון לשעבר של אוקראינה, ולרי זלוז'ני, אמר אמש (חמישי) כי המעורבות הישירה של בעלות הברית האוטוקרטיות של רוסיה במלחמתה באוקראינה משמעותה שמלחמת העולם השלישית החלה.

"אני מאמין שב־2024 אנחנו יכולים בהחלט להאמין שמלחמת העולם השלישית החלה", אמר זלוז'ני, המשמש כעת כשגריר אוקראינה בבריטניה, במהלך נאום בטקס פרסי UP100 של ערוץ "אוקראינסקה פרבדה".

תותחנים אוקראינים ליד פוקרובסק באוקראינה (צילום: Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS)
תותחנים אוקראינים ליד פוקרובסק באוקראינה (צילום: Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS)

הסיבה, לפי זלוז'ני, היא כי "ב־2024, אוקראינה כבר לא עומדת מול רוסיה בלבד. חיילים מצפון קוריאה עומדים מול אוקראינה. בואו נהיה כנים. כבר באוקראינה, ה'שאהדים' האיראניים הורגים אזרחים בגלוי לחלוטין, ללא שום בושה", אמר זלוז'ני, והוסיף כי נשק מצפון קוריאה וסין מגיע לאוקראינה. זלוז'ני קרא לבעלות הברית של אוקראינה להסיק את המסקנות הנכונות.

"עדיין אפשר לעצור את זה כאן, בשטח אוקראינה. אבל משום מה השותפים שלנו לא רוצים להבין את זה. ברור שלאוקראינה כבר יש יותר מדי אויבים. אוקראינה תשרוד עם טכנולוגיה, אבל לא ברור אם היא יכולה לנצח בקרב הזה לבד", אמר.

אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>

נאומו של זלוז'ני בטקס תואם את תחזיתו הקודרת על המלחמה. בהערות דומות במאמרו בשבועון הבריטי "The Economist" בשנה שעברה שהכעיסו את נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, זלוז'ני השווה את מצב הסכסוך למבוי סתום כמו במלחמת העולם הראשונה.

חיילי אוקראינה כבשו את מחוז קורסק (צילום: רויטרס)
חיילי אוקראינה כבשו את מחוז קורסק (צילום: רויטרס)

זלנסקי פיטר את זלוז'ני בפברואר לאחר מתיחות גוברת בין השניים על אופן ניהול המלחמה באוקראינה – כמו גם הפופולריות הגוברת של זלוז'ני, שהפכה אותו לאיום פוליטי פוטנציאלי.

זלוז'ני זכה להערכה על עצירה מוצלחת ודחיקה לאחור של ההתקפה הראשונית של רוסיה שהושקה ב־24 בפברואר 2022, שהוכתמה מאוחר יותר בכישלון המתקפת הנגד של השנה שעברה. את תפקידו קיבל הגנרל אולכסנדר סירסקי, הנחשב לקרוב יותר לנשיא.

הערה זו מצטרפת לדבריו של הבכיר הצבאי הבריטי רוב מגוואן, כאשר אמר מוקדם יותר אתמול לחברי הפרלמנט כי הצבא הבריטי "יכנס למלחמה עוד הלילה" אם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין יפלוש למדינה נוספת במזרח אירופה.

"אם הצבא הבריטי יתבקש להילחם הלילה, הוא יילחם הלילה", אמר מגוואן, סגן ראש המטה הבריטי, בפני ועדת ההגנה של בית הנבחרים. "אני לא חושב שמישהו בחדר הזה צריך להיות באשליה כלשהי שאם הרוסים יפלשו למזרח אירופה הלילה, אנחנו נפגוש אותם בקרב הזה".

צבא בריטניה באימון צבאי (צילום: רויטרס)
צבא בריטניה באימון צבאי (צילום: רויטרס)

הדברים המפתיעים נאמרו כאשר חברי הפרלמנט שאלו את מגוואן כמה חטיבות בריטיות יוכלו להגיע לאגף המזרחי של נאט"ו במקרה של הסלמה משמעותית מצד רוסיה.

חברות נאט"ו במזרח אירופה, בהן לטביה ואסטוניה, עקבו בחשש אחר הפלישה המלאה של רוסיה לאוקראינה, בעוד פינלנד, הגובלת ברוסיה ממזרח, הזהירה רק השבוע מפני חבלה בתשתיות קריטיות. כללי ההגנה הקולקטיבית של נאט"ו קובעים כי התקפה על חברה אחת נחשבת כהתקפה על כולן.

למרות דבריו התקיפים של מגוואן, עדיין קיים חשש לגבי היכולת הצבאית של בריטניה במקרה של הסלמה באירופה. צבא היבשה של בריטניה נמצא בגודלו הקטן ביותר מאז שנות ה‏־1700. רק בחודש שעבר, שר ההגנה הבריטי ג'ון הילי אמר לארגון החדשות "פוליטיקו" כי מצב הכוחות המזוינים "גרוע הרבה יותר ממה שחשבנו", לאחר שמפלגת הלייבור נכנסה לממשלה במהלך הקיץ.

מזכיר ההגנה הבריטי, ג'ון הילי (צילום: רויטרס)
מזכיר ההגנה הבריטי, ג'ון הילי (צילום: רויטרס)

הילי הודיע ביום רביעי כי בריטניה מבטלת חמש ספינות מלחמה ותריסר מסוקים וכלי טיס בלתי מאוישים כחלק מתוכנית לקיצוץ עלויות. בריטניה מבצעת כעת סקירה אסטרטגית של ההגנה.

מגוואן אמר לחברי הפרלמנט ביום חמישי כי לכוחות המזוינים הבריטיים יש "מגוון של סיכונים מבצעיים וחוזקות מבצעיות", ושיתף כי דיבר בעבר על הצורך ב"יכולת גבוהה יותר של קטלניות".

התחקור התרחש בזמן שמשרד ההגנה הודיע כי הצבא הבריטי השלים ניסוי ירי חי של תותח הנייד "ארצ'ר", מערכת ארטילריה המיועדת לפריסה מהירה. זה התרחש במהלך 12 ימי אימון של נאט"ו בפינלנד.

בנוסף, מנהיג צפון קוריאה, קינג ג'ונג און, אמר הלילה כי המשא ומתן שלו בעבר עם ארצות הברית רק אישר את העוינות המתמדת בין המדינות, ותיאר את בניית הנשק הגרעיני כדרך היחידה להתמודד עם איומים חיצוניים, כך דווח בתקשורת הרשמית של המדינה.

קים דיבר ביום חמישי בתערוכת הגנה שבה צפון קוריאה הציגה כמה ממערכות הנשק החזקות ביותר שלה, כולל טילים בליסטיים בין־יבשתיים המיועדים לפגוע ביבשת ארה"ב, כך דיווחה סוכנות הידיעות המרכזית הקוריאנית של צפון קוריאה. במהלך פגישה עם קציני צבא בשבוע שעבר, הוא התחייב להרחבה ללא הגבלה של תוכנית הגרעין הצבאית שלו.

במהלך הנאום בתערוכה, קים התייחס לפסגות שנכשלו מבלי להזכיר את טראמפ. "כבר הגענו רחוק ככל האפשר עם ארצות הברית במשא ומתן, ומה שבסופו של דבר אישרנו לא היה רצון של מעצמת־על לדו־קיום, אלא עמדה יסודית המבוססת על כוח ומדיניות פולשנית ועוינת בלתי משתנה כלפי צפון קוריאה", אמר קים.

הברית המעמיקה של צפון קוריאה עם רוסיה ואכיפת הסנקציות הנחלשת מציבות אתגרים נוספים בדחיפה הדיפלומטית לפתרון העימות הגרעיני עם קים, שגם תהיה לו תפיסה גדולה יותר של כוח המיקוח שלו בעקבות הרחבה מהירה של הארסנל שלו בשנים האחרונות.