״איפה שהמדינה נסוגה, נכנסים הקרטלים״, מסביר ד״ר אפרים דוידי, מומחה לאמריקה הלטינית מאוניברסיטת תל אביב, את התופעה שהפכה את מקסיקו למדינה המתמודדת עם אלימות בלתי פוסקת. ״המדינה נסוגה במובן הזה שהיא מפסיקה לתת שירותים - אין שוטרים, אין מורים, אין בתי חולים, אין דיור, אין מזון. וככל שהמדינה נסוגה, הפשע נעשה מאורגן ומסודר יותר״.
התופעה החלה להתפתח לפני כ-30 שנה, כאשר אנשי הסמים החלו לצבור כוח פוליטי וכלכלי. ״זה לא שבמקסיקו אין אנשים שצורכים סמים, אבל זה לא השוק. השוק נמצא בארצות הברית״, מדגיש דוידי.
האלימות שמפעילים הקרטלים היא חסרת רחמים. ״זה רצח, וזה כמויות בלתי נתפסות של מקרי רצח מדי שנה״, מתאר דוידי. ״אלו לא מקרי רצח ספורדיים, אלא מקרי רצח בצורה מאוד מסיבית, עם תמונות מחרידות - כורתים ראשים, תולים גופות מעל גשרים״.
הדבר המטריד ביותר הוא שאף אחד אינו חסין מפני האלימות. ״זה פוגע ברקמות הכי רגישות של החברה, מלמטה עד למעלה. אף אחד לא יכול להיות רחוק מהפשע, אפילו אם הוא לא פושע, לא שוטר או לא צורך סמים״.
המתח בין מקסיקו לארצות הברית צפוי להחריף עם שובו של דונלד טראמפ לבית הלבן. ״יש יחסים מאוד טעונים בין שתי המדינות״, מסביר דוידי. ״מצד אחד יש לנו נשיאה שהיא שמאלה מאוד מהמרכז, ומצד שני נשיא שהוא מאוד ימינה מהמרכז. זה צופן בתוכו התנגשות מתבקשת״.
האתגר המרכזי הוא סוגיית ההגירה. ״יש בארה״ב קרוב לעשרה מיליון מקסיקנים שמצבם החוקי הוא בלתי חוקי״, אומר דוידי. ״טראמפ אומר שהוא רוצה להחזיר אותם הביתה, אבל יש כאלה שהם בלתי חוקיים בארה״ב כבר קרוב לארבעים שנה. זה לא רק משבר למקסיקו, זו גם בעיה לארה״ב - ענפים שלמים של הכלכלה האמריקאית מבוססים על העובדים האלה״.
שאלתי את ד״ר דוידי אם הוא רואה איזשהן אינדוקציות לשיפור מצבה של מקסיקו, במהלך פרק הפודקאסט אמר כי קלאודיה שיינבאום, הנשיאה הראשונה בתולדות מקסיקו, מגיעה עם תוכניות לשינוי. ״היא מביאה המון רפורמות חברתיות כדי לייבש את הביצה", אומר דוידי. ״אבל אי אפשר לעשות את זה בפרק זמן של 4-5 שנים״.
לבסוף, שוחחנו על מצב זכויות הנשים במקסיקו והמאבק ברצח נשים (femicide) ״בשנים האחרונות צמחה במקסיקו תנועה פמיניסטית מאוד חזקה״, הוא מציין. ״זו לא תנועה שהיא רק סביב האוניברסיטה, אלא יש לה שורשים חברתיים מאוד גדולים״.
שיינבאום, שמגיעה מרקע של פעילות פמיניסטית, הבטיחה לקדם את המאבק באלימות נגד נשים. ״זו פעם ראשונה בתקופה המודרנית שיש מישהי שיושבת בנשיאות ולוקחת את הנושא הזה של אלימות כלפי נשים כנושא לטיפול מיידי״, אומר דוידי.
״אנחנו אף פעם לא שופטים פוליטיקאים ממה שהם אומרים, אלא אך ורק ממה שהם עושים״, מסכם דוידי. ״נוכל לבחון את ההצלחה של שיינבאום רק בעוד ארבע שנים״.