אלפי תומכים של ראש ממשלת פקיסטן לשעבר, אימראן חאן, פרצו היום (שלישי) מחסומים שהוצבו סביב עיר הבירה אסלאמאבאד, והתעמתו עם כוחות הביטחון בדרישה לשחררו ממאסר. הרשויות הכריזו על סגר ביטחוני ברחבי המדינה, חסמו את הגישה לאינטרנט וחסמו דרכים מרכזיות המובילות לעיר הבירה, זאת במטרה למנוע את הגעתם של המפגינים. ההפגנות ההמוניות מתרחשות על רקע קריאתו של חאן לתומכיו לצעוד לעבר הפרלמנט.  

שר הפנים של פקיסטן, מוחסין נקווי, אמר לעיתונאים כי המפגינים יוכלו להישאר בפאתי אסלאמאבאד, אך הזהיר מפני השלכות מעשיהם במידה ויחליטו להיכנס לעיר. 

מחאות נגד הממשל בפקיסטן (צילום: רויטרס)
מחאות נגד הממשל בפקיסטן (צילום: רויטרס)

שיירת רכבים של מפגינים יצאה ביום ראשון מהעיר פשאוור כחלק מ״צעדה ארוכה״ בת 180 קילומטרים במטרה להגיע לעיר הבירה. בראש הצעדה עמדו רעייתו של חאן, בושרה ביבי, ועלי אמין גאנדפור, מושל מחוז ח'ייבר פח'טונח'ווה, שם מפלגתו של חאן עדיין בשלטון. המפגינים תכננו לקיים שביתת מחאה בכיכר D, כיכר מרכזית סמוך לפרלמנט.  

עימותים אלימים

ביום שני הגיעו המפגינים לפאתי אסלאמאבאד, תוך התעלמות מסגר בן יומיים ואיסור על קיום הפגנות. בדרכם התעמתו עם המשטרה, שהשתמשה בגז מדמיע וניסתה לחסום את דרכם באמצעות מכולות מטען. בסרטונים שפורסמו ברשתות נראתה תחנת משטרה בוערת וכמה מוקדי שריפה על כביש מהיר. על פי דיווח של רויטרס, 22 רכבי משטרה הוצתו מחוץ לאסלאמאבאד ובמחוז פנג'אב.  

מחאות נגד הממשל בפקיסטן (צילום: רויטרס)
מחאות נגד הממשל בפקיסטן (צילום: רויטרס)

הרשויות מסרו כי לפחות שוטר אחד נהרג וכמה נוספים נפצעו בעימותים, לצד מפגינים שנפגעו. רופאים במכון הרפואי של פקיסטן דיווחו ל-CNN על חמישה הרוגים, בהם ארבעה אנשי ביטחון ואזרח אחד. לדברי גורמים, רכב פגע בכמה אנשים במהלך ההפגנות.  
ביום שלישי בבוקר הצליחו המפגינים לחדור אל תחומי העיר, כשקהל גדול צועד במרכז אסלאמאבאד ונע לכיוון כיכר D. כוחות ביטחון, כולל חיילים, נראו מחוץ למבנים ממשלתיים מרכזיים, בהם הפרלמנט ובית המשפט העליון.  

שר הפנים נקווי אמר כי כוחות הביטחון סובלים מפציעות מירי אך מגלים איפוק. עם זאת, הזהיר כי אם המפגינים יחצו את הגבול, כוחות הביטחון יקבלו אישור לפתוח באש ואולי אף להטיל עוצר או לפרוס את הצבא.  

קריאות לשחרור חאן

מפלגתו של חאן, תחריק-א-אינסאף (PTI), האשימה את הממשלה בשימוש בכוח מופרז, וטענה כי ירי נפתח לעבר ״מפגינים שלווים״. המפלגה דיווחה כי עשרות מפגינים נפצעו. במקביל, נעצרו אלפי מתומכיו של חאן במחוזות פנג'אב וח'ייבר פח'טונח'ווה, במטרה למנוע מהם להשתתף בצעדה. הרשויות אף השביתו את התחבורה הציבורית וסגרו בתי ספר באסלאמאבאד וברוואלפינדי.  

המפגינים דורשים לשחרר את חאן ואסירים פוליטיים נוספים, כמו גם לבטל תיקון חוקתי המעניק לממשלה סמכויות נרחבות בבחירת שופטים בבתי משפט גבוהים. תומכיו של חאן מאשימים גם כי הבחירות בפברואר היו מפוברקות.

מחאות נגד הממשל בפקיסטן (צילום: רויטרס)
מחאות נגד הממשל בפקיסטן (צילום: רויטרס)

אימראן חאן, שחקן קריקט לשעבר שהפך לפוליטיקאי פופוליסטי, הודח בהצבעת אי-אמון ב-2022 ומאז מוביל קמפיין נרחב נגד ממשלתו של שריף, שלדבריו פעלה בתיאום עם הצבא כדי להדיחו. חאן נמצא במאסר יותר משנה, מול עשרות תיקים פליליים הנוגעים לשחיתות והדלפת סודות מדינה, אותם הוא מכחיש. התמיכה הציבורית בו נותרה גבוהה, ומאסרו רק החריף את העימותים בין הצבא לתומכיו.