בצל צווי המעצר שהוטלו על ידי בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג על בנימין נתניהו ויואב גלנט, צרה אחרת פוקדת היום (שלישי) דווקא את בין הדין עצמו. אליס נדריטו, היועצת המיוחדת של האו"ם לענייני רצח עם, הודחה אחרי שקבעה כי פעולות ישראל ברצועת עזה לא נכנסות תחת ההגדרה של רצח עם. בטור מערכת שפורסם בעיתון "הוול סטריט ג'ורנל" צוין כי האו"ם יודיע מחר לנדריטו שהחוזה איתה לא יוארך.
נדריטו המכונה על ידי נציגי האו"ם כ"קול מוכר בתחום של בניית שלום ומניעת אלימות", כיהנה בתפקיד מאז 2020. בשנת 2022 משרדה הוציא מאמר הנחיות בנושא "מתי להתייחס למצב כ'רצח עם'".
צוין במאמר כי גורמי האו"ם צריכים "לדבוק בשימוש הנכון" במונח בגלל הרגישויות הפוליטיות והמשפטיות המקיפות אותו, וכי "ישנו שימוש לרעה תכוף בהתייחסות לפשעים חמורים בקנה מידה גדול שבוצעו נגד אוכלוסיות מסוימות".
על פי נדריטו, המושג "רצח עם" נטבע ב-1944 על ידי עו"ד הפולני רפאל למקין כדי לתאר מעשי טבח של קבוצות אתניות שלמות במטרה לחסלן.
הגדרה זו, אמרה גב' נדריטו, כוללת את השואה, רצח העם ברואנדה, הטבח הסרבי של מוסלמים בוסנים ועשויה לכלול גם את ההרג האתני המתרחש כעת בסודאן.
"כעניין משפטי, ביסוס דפוס אלימות כרצח עם דורש הפגנת כוונה. מסע ההגנה העצמית של ישראל אינו כשיר. במלחמה נגד חמאס היו הרוגים רבים, אבל האסטרטגיה של ישראל נועדה לפרק משטר טרור, לא לחסל קבוצה אתנית. המדינה היהודית עשתה מאמצים רבים כדי לצמצם למינימום אבדות באזרחים פלסטינים, גם כשחמאס משתמש באזרחים כמגן כך שמותם יכול לשמש כתעמולה", טענה נדריטו.
סביר להניח כי דבריה של נדריטו לא קלעו למה שהקהל האנטי-ישראלי באו"ם רצה לשמוע או לטענה שפורסמה ב-14 לנובמבר בדו"ח האום שמצא כי ישנן "חששות חמורים להפרות של חוקים הומניטריים וזכויות אדם בינלאומיים" ו"אפשרות של רצח עם בעזה ומערכת אפרטהייד בגדה המערבית".
במקום זאת, וועדת האו"ם מאמצת את דבריו של מוולקר טורק האוסטרי, הנציב העליון של האו"ם לזכויות אדם, שבילה את השנה האחרונה בהסתערות על ישראל. מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש ומבקרי ישראל הדהדו לעתים קרובות את טענותיו. הוועדה מורכבת מהמדינות החברות מלזיה, סנגל וסרי לנקה, כשהשתיים הראשונות נחשבות למדינות מוסלמיות עם היסטוריה של יחס עוין כלפי ישראל.
טורק והפלג האנטי-ישראלי באו"ם כבר מחכים לצאתה של נדריטו. דובר האו"ם שלח הצהרה בה צוין כי "אליס נדריטו עוזבת את האו"ם מכיוון שהחוזה שלה מסתיים". הוא הוסיף כי "רצח עם מוגדר בקפדנות במשפט הבינלאומי וכל קביעה משפטית נעשית על ידי גופים שיפוטיים מתאימים".
עם זאת, למזכ"ל גוטרש יש סמכות להאריך את החוזה של גב' נדריטו. ככלל, חוזי האו"ם מתחדשים לעתים קרובות כאשר תוקף התנאים שלהם פג, מה שקרוב יותר להצדיק את הדחתה של גב' נדריטו כבחירה פוליטית.