דייויד איגנשיוס, עיתונאי וסופר, הנחשב לאחד מבכירי בעלי הטורים בארצות הברית ולמקושר מאוד, הן לבכירי ממשל ביידן והן בקרב הצמרת המדינית והצבאית בישראל, סקר היום (רביעי) בטור הבוקר בעיתון הוושינגטון פוסט את משמעות הסכם הפסקת האש בלבנון.

"לאחר חודשים של משא ומתן מתסכלים על השלום במזרח התיכון, ממשל ביידן הצליח לתווך הפסקת אש בלבנון, שתעניק למדינה המרוסקת הזו הזדמנות ראשונה זה עשרות שנים להשיב לעצמה ריבונות אמיתית על שטחה – ואולי לפתוח את הדלת להישגים דיפלומטיים רחבים יותר באזור".

למרות הביקורת מצד בכירים בממשל האמריקאי, איגנשיוס בחר להציג תמונה אופטימית יותר: "הסכם הפסקת האש מהווה ניצחון לישראל על חיזבאללה, השלוחה הקשה ביותר של איראן. ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, התפאר בהצהרה חגיגית ביום שלישי כי ארצו "חיסלה אלפי לוחמי חיזבאללה, החזירה אותם עשרות שנים לאחור", ובהתנקשות בחסן נסראללה, מנהיג הארגון".

"הנשיא ג'ו ביידן, שכמעט נעלם מהזירה הבינלאומית, הכריז על ההסכם מגן הוורדים בבית הלבן. ההסכם מסמן הישג יקר ערך לדיפלומטיה של הממשל לאחר שנה של ניסיונות חסרי תוחלת להשגת הפסקת אש בעזה". כזכור, גם בנושא זה הוצגו אינספור פרשנויות בנוגע למאמצו של ביידן להגיע להסכם לפני השבעתו של טראמפ, כדי לזקוף את ההישג לזכותו, במיוחד לאור הכישלונות להגיע להסדרה בעזה.

"ההסכם עם לבנון היה תוצאה של דיפלומטיה מתווכת מסורתית שניהל שליח הבית הלבן, עמוס הוכשטיין, שנסע שוב ושוב בין ביירות לירושלים במשך חודשים. ביידן ציין כי הממשל שלו עדיין פועל להשגת הפסקת אש בעזה, עם תורכיה שמצטרפת למצרים וקטאר כשותפות תיווך",הסביר בנושא.

בהתייחסו לניסיון לקדם את פתרון שתי מדינות ע"י ביידן ציין כי: "הנשיא הוסיף הערה מפתיעה כי הצוות שלו "מוכן להשלים" עסקה לנרמול היחסים בין ישראל לסעודיה, שתהווה גולת כותרת דיפלומטית עבור נתניהו ויורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן. ביידן אמר שעשויה להיכלל בעסקה "דרך אמינה" להקמת מדינה פלסטינית – שפה שהייתה מכשול מרכזי לנתניהו בעבר".

הוא הדגיש את הקושי והמורכבות בנושא הלחימה בעזה: "המלחמה בעזה ממשיכה להשתולל, ונתניהו אמר כי ישראל "תשלים את המשימה של מחיקת חמאס."הבעיה הגדולה של נתניהו בעזה היא היעדר תוכנית ברורה ליום שאחרי סיום הלחימה. עזה היא כאוס חסר שליטה, ושיקום הסדר שם ידרוש חודשים רבים של מאמץ סבלני מצד ארצות הברית, ישראל ומדינות ערב המתונות לאחר סיום העימות".

"התוכנית ל"יום שאחרי" בלבנון, שהוכרזה ביום שלישי, היא שהכוחות המזוינים של לבנון (LAF) יקבלו את השליטה במעוזי חיזבאללה בדרום לבנון בתוך 60 ימים, בזמן שכוחות צה"ל נסוגים". הסביר, "הכוחות המזוינים של לבנון הם אחת המוסדות הלאומיים המתפקדים היחידים במדינה, ומשלבים שיעים, סונים, נוצרים ודרוזים. אם הצבא יצליח להתפרס ולשמור על אחדות, הוא יתחיל לבנות מחדש את המדינה ההרוסה לאחר עשורים של מלחמות".

לטענתו של איגנשיוס, מקורות בלבנון ציינו כי פריצת הדרך במשא ומתן של הוכשטיין הייתה סעיף המעניק לשני הצדדים את הזכות להגנה עצמית במקרה של הפרת התנאים. לבנון דחתה תוכנית מוקדמת יותר שכללה מכתב צדדי מארצות הברית שהעניק לישראל זכות זו.

לסיכום טען: "אם חיזבאללה ייכנס שוב לדרום לבנון ויתכונן לתקיפה, ההפרה תופנה תחילה לוועדת פיקוח בראשות ארצות הברית. הכוחות המזוינים של לבנון יישאו באחריות ראשונה, אך ישראל תהיה חופשית להתערב לאחר מכן"