טורקיה מנסה להציג עצמה מחדש, בין אם בתיווך או בניסיון לשיקום תדמית. על רקע החששות מהממשל האמריקאי החדש, טורקיה נוקטת בצעדים שנראים כשינוי מגמה במדיניות החוץ שלה. אולם, כפי שאמר ד"ר חי איתן כהן ינרוג'ק, חוקר ממרכז דיין באוניברסיטת תל אביב ל"מעריב" היום (רביעי), מדובר בעיקר בניסיון לתמרן מול האתגרים החדשים.

"זה מוקדם מאוד לדבר על התקרבות לישראל", קובע ד"ר כהן ינרוג'ק. "אני חושב שהיא כרגע מנסה למזער נזקים מול ממשל טראמפ. הם די מופתעים ומזועזעים, אפשר להגיד, מהמינויים המסתמנים של הממשל החדש. אנחנו רואים הרבה שמות מאוד פרו-ישראלים".

הניסיון הטורקי להתייצב כמתווכת בין ישראל לחמאס מהווה דוגמה מובהקת לאסטרטגיה החדשה: "את התפקיד הזה של תיווך, הם רוצים להראות לארצות הברית, על מנת לא להמשיך לקיים את היחסים עם החמאס", מסביר החוקר. "הם רוצים להימנע מלקבל איזשהו עונש אמריקאי עבור הקיום היחסים ההדוקים עם החמאס. אני חושב שזה איזשהו דרך יצירתית כדי בעצם לברוח מהעניינים".

\'\'דרך יצירתית כדי בעצם לברוח מהעניינים\'\'. דונלד טראמפ (צילום: REUTERS/Carlos Barria)
\'\'דרך יצירתית כדי בעצם לברוח מהעניינים\'\'. דונלד טראמפ (צילום: REUTERS/Carlos Barria)

החלפת קטאר בתפקיד המתווכת, אינה מקרית. "הקטארים ככל הנראה, הם מאוד נזהרים ואפילו אפשר להגיד מפחדים מדונלד טראמפ," מציין ד"ר כהן ינרוג'ק. "וכנראה כדי לא להיות מושפעים מבחינה כלכלית, הם כנראה הגיעו למחשבה שהם לא רוצים לשמש כמתווכים". לאחר ביקור של מנהיג קטאר באנקרה, הושגו הבנות לפיהן "קטאר יורידו פרופילים מול ארצות הברית והם הטורקים ימלאו את החלל הזה".

צעד משמעותי נוסף היה הסגרת החשודים ברצח הרב צבי קוגן בדובאי. "טורקיה משתפת פעולה עם איחוד האמירויות. הם פשוט לא רוצים לגרום איזשהו נזק תדמיתי", מסביר החוקר. "כל המחבלים עושים את מה שהם עושים, ולאחר מכן בורחים לטורקיה כאילו שם זה אזור מוגן. לכן ברגע שטורקיה קיבלה את הזהויות של המחבלים האלה מאיחוד האמירויות, אז הם שמו יד על המחבלים האלה והחזירו אותם, כדי לשקם את התדמית של טורקיה".

צעד משמעותי נוסף היה הסגרת החשודים ברצח הרב צבי קוגן בדובאי. הרב צבי קוגן ז''ל (צילום: באדיבות המשפחה)
צעד משמעותי נוסף היה הסגרת החשודים ברצח הרב צבי קוגן בדובאי. הרב צבי קוגן ז''ל (צילום: באדיבות המשפחה)

המהלך הטורקי רחב יותר מהזירה המזרח-תיכונית, הסביר. "לא רק בזירה החמאסית הישראלית, אלא ככל הנראה טורקיה גם תציג את עצמה כמתווכת האולטימטיבית עבור הארצות הברית, גם במלחמת אוקראינה," אומר ד"ר כהן ינרוג'ק. יתרונה של טורקיה הוא בכך שהיא "המדינה היחידה שגם האוקראינים והרוסים מוכנים לדבר" איתה, שכן היא "מקיימת יחסים מאוד הדוקים עם הרוסים, וגם עם האוקראינים".

המסר לממשל טראמפ ברור: "נכון שטראמפ אמר שהוא מעוניין לשים קץ לכל המלחמות, אז ארדואן מנסה לשדר לו מסר, שאם אתה רוצה לממש את הבקשה שלך לשים קץ לכל המלחמות, אז אתה בעצם לא תוכל למצוא מתווכת הרבה יותר הוגנת, הרבה יותר משפיעה מאשר טורקיה".