צרפת הטילה ספק באפשרות לעצור את ראש הממשלה בנימין נתניהו על בסיס צו המעצר שהוציא בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג בשבוע שעבר, כך דווח היום (רביעי) בוול סטריט ג'ורנל. משרד החוץ הצרפתי רמז כי לנתניהו עשויה להיות חסינות מפני מעצר, עמדה המעלה שאלות לגבי סמכות בית הדין ברחבי העולם.
על פי גורמים ישראליים, סוגיית המעצר האפשרי הייתה מרכזית במשא ומתן על הסכם הפסקת האש בין ישראל ולבנון שהוכרז אמש. הגורמים ציינו כי ישראל סירבה לקבל את צרפת, לצד ארצות הברית, כמעצמה מפקחת בוועדת הניטור של הפסקת האש, אם נתניהו יסתכן במעצר בביקור בצרפת, כפי שנחשף במעריב.
משרד החוץ הצרפתי הבהיר היום כי ייתכן שנתניהו חסין ממעצר תחת צווי בית הדין הבינלאומי, מכיוון שישראל אינה חתומה על אמנת רומא שהקימה את בית הדין. "חסינויות כאלה חלות על ראש הממשלה נתניהו ושרים רלוונטיים אחרים, ויש להביאן בחשבון במקרה שבית הדין יבקש את מעצרם והסגרתם", כך נמסר.
גורם בכיר צרפתי ציין כי ההחלטה בנוגע למעצר נתניהו, אם יגיע לצרפת, תתקבל בידי שופט צרפתי על בסיס בקשה מבית הדין הבינלאומי. התבטאויות אלה מצטרפות לשורת צעדים דיפלומטיים המעידים על מורכבות יישום צווי המעצר הבינלאומיים נגד בכירים ישראלים.
נזכיר כי לאחר שבית הדין הפלילי הבינלאומי, ה-ICC, הוציא צווי מעצר נגד בנימין נתניהו ויואב גלנט, צרפת הודיעה כי בכוונתה לאכוף את הצווים. ישראל בתגובה העבירה מסר חריף למתווך האמריקאי, לפיו איננה מוכנה לקבל סיטואציה כאשר מדינה שפועלת נגדה באופן גלוי ומובהק - תהיה חלק מההסדר ותהיה חלק בוועדה המפקחת לצד ארה״ב, כך על פי שני גורמים בכירים.
בעקבות המסר, הופעל לחץ כבד על ישראל בכל זאת להסכים כי צרפת תהיה חלק מההסדר ומהוועדה המפקחת. נטען כי אחרת - כל ההסכם ייפתח מחדש והלבנונים יפוצצו את המגעים בישורת האחרונה כי הם עמדו על כך שצרפת תהיה חלק מההסכם. ישראל סירבה - ובשלב הזה החלו מגעים קדחתניים במאמץ לגשר על הפערים, במסגרתם צרפת הסכימה לרכך את עמדתה בנושא אכיפת הצווים, דבר שיש לו חשיבות והשלכות רוחב - ובעקבות כך ישראל הסכימה להשאיר את צרפת בתוך ההסדר.