בעוד שבסוף חודש אוקטובר איראן התכוננה לתקיפה נרחבת נגד ישראל, וסגן מפקד משמרות המהפכה הצהיר כי "מעולם לא השארנו תוקפנות ללא מענה ב-40 השנים האחרונות", כעת המדינה מאמצת קו מתון בהרבה, כך דווח היום (חמישי) בניו יורק טיימס.

חמישה גורמים רשמיים איראנים, בהם חבר במשמרות המהפכה ושני בכירים לשעבר, חשפו כי ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות ב-5 בנובמבר הוביל לשינוי המדיניות. הגורמים, שביקשו להישאר בעילום שם מחשש לביטחונם, הסבירו כי החשש מהתנהלותו הבלתי צפויה של טראמפ, שבקדנציה הקודמת שלו נקט במדיניות של "לחץ מקסימלי" על איראן, הוביל למהלך.

בשורת צעדים חריגים, שיגרה איראן באמצע נובמבר בכיר לביירות כדי לשכנע את חיזבאללה להסכים להפסקת אש עם ישראל. במקביל, שגריר איראן באו"ם, אמיר סעיד אירוואני, נפגש עם איש העסקים אילון מאסק, המקורב לנשיא הנבחר טראמפ, בניסיון לבנות גשרים עם הממשל החדש. בנוסף, איראן צפויה לקיים שיחות בז'נבה עם מדינות אירופה בנושא תוכנית הגרעין שלה.

דונלד טראמפ ואילון מאסק: שילוב מנצח (צילום: רויטרס)
דונלד טראמפ ואילון מאסק: שילוב מנצח (צילום: רויטרס)

הפגיעה המשמעותית בחיזבאללה בלבנון - בעל הברית הקרוב והחשוב ביותר של איראן - לצד המשבר הכלכלי במדינה, הכולל ירידה מתמשכת בערך המטבע המקומי ומחסור צפוי באנרגיה לקראת החורף, תרמו גם הם להחלטה לשנות כיוון.

אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות

שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, הצהיר ביום רביעי כי טהרן מברכת על הפסקת האש בין חיזבאללה לישראל, תוך שהוא מדגיש כי "איראן שומרת על זכותה להגיב לתקיפות הישראליות מהחודש שעבר, אך תשקול את ההתפתחויות האזוריות כמו הפסקת האש בלבנון".

מנגד, בערוץ אל מיאדין המקורב לחיזבאללה פורסם כי שר החוץ האיראני אמר: "המשך האיום בהטלת סנקציות חדשות נגד איראן עשוי לדחוף את תיק הגרעין האיראני לקראת נשק". עוד הוסיף כי ההחלטה של ​​איראן להזרים גז לאלפי צנטריפוגות מגיעה כתוצאה מהלחצים הנוכחיים. "בשלב הנוכחי, אין לנו החלטה להעלות את העשרת האורניום ביותר מ-60%", כך לדברי עראקצ'י.

שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י (צילום: Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS)
שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י (צילום: Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS)

המהלכים הדיפלומטיים מעוררים מחלוקת פנימית חריפה באיראן. בעוד שהפלגים המתונים מברכים על המגעים, הגורמים השמרנים תוקפים בחריפות את המהלכים וכינו את השגריר באו"ם "בוגד" בשל פגישתו עם מאסק. בעקבות הביקורת, משרד החוץ האיראני אף הכחיש שהפגישה התקיימה.

למרות המתיחות הפנימית, בכירים איראנים רבים הצהירו בפומבי על נכונות לנהל משא ומתן עם ממשל טראמפ בנושאי הגרעין והסוגיות האזוריות - שינוי משמעותי מעמדתם בתקופת כהונתו הראשונה, אז סירבו לנהל מגעים עם וושינגטון.

"איראן מפגינה כעת ריסון כדי לתת לטראמפ הזדמנות לבחון אם הוא יכול לסיים את המלחמה בעזה ולרסן את נתניהו", אמר חוסיין מוסביאן, דיפלומט איראני לשעבר, "אם זה יקרה, זה יפתח את הדרך למשא ומתן מקיף יותר בין טהרן לוושינגטון".