ראש שירות הביון הבריטי MI6 הזהיר השבוע כי העולם נמצא בנקודה המסוכנת ביותר מזה 40 שנה, בזמן שמדינות אירופה נערכות באופן אינטנסיבי למצב חירום ומלחמה אפשרית. גרמניה ומדינות סקנדינביה מובילות את המאמץ להכנת האוכלוסייה האזרחית למצב חירום, כאשר השאלה המרכזית המוצגת לאזרחים היא: "האם תשרדו 72 שעות?".

"ב־37 שנותיי במקצוע המודיעין מעולם לא ראיתי את העולם במצב מסוכן יותר״, אמר ריצ'רד מור, ראש MI6. "ההשפעה על אירופה, ביתנו האירופי המשותף, לא יכולה להיות רצינית יותר״. הוא הזהיר כי אם "יותר לפוטין להצליח לכבוש את אוקראינה, הוא לא יעצור שם״.

צבא בריטניה באימון צבאי (צילום: רויטרס)
צבא בריטניה באימון צבאי (צילום: רויטרס)

בינתיים, באירופה החלו הכנות אינטנסיביות למלחמה כוללת שעלולה להפתיע את האזרחים, אשר שנים של רגיעה הובילו לשאננותם. בין ההכנות, גרמניה הודיעה על פיתוח אפליקציה שתעזור לאזרחים לאתר את הבונקר הקרוב ביותר במקרה של התקפה; שבדיה הפיצה חוברת בת 32 עמודים בשם "אם יגיע משבר או מלחמה"; חצי מיליון פינים כבר הורידו מדריך למוכנות לחירום; ונורבגיה הפיצה חוברות הנחיה ל־2.6 מיליון משקי בית.

שירותי המודיעין הבריטיים חשפו לאחרונה "מסע חבלה רוסי חסר אחריות באופן מדהים באירופה". גורמים מערביים קשרו את מוסקבה למספר התקפות מתוכננות, כולל מזימה להצית עסקים בבעלות אוקראינית בלונדון ומטעני חבלה בחבילות על מטוסי מטען.

בין ההמלצות של המדינות האירופאיות לאזרחיהן לקראת מלחמה, נכתב בכמה מהעלונים כי יש לאגור מזון ומים לשבוע לפחות, להחזיק רדיו המופעל על סוללות, להכין ציוד חירום בסיסי ולשמור על טבליות יוד – זאת למקרה של אירוע גרעיני.

החשש האירופאי מאיום גרעיני מוצדק. רוסיה שינתה לאחרונה את הדוקטרינה הגרעינית שלה להנמכת הסף לשימוש בנשק גרעיני. מומחים מעריכים כי התקפה רוסית עשויה להיות אפשרות בתוך חמש השנים הקרובות.

פוטין מבקר בתערוכת נשק בעיר הרוסית יקוצק (צילום: רויטרס)
פוטין מבקר בתערוכת נשק בעיר הרוסית יקוצק (צילום: רויטרס)

התגובות באירופה מעורבות. בעוד חלק מהאזרחים מתייחסים להנחיות ברצינות ומתכוננים, אחרים פחות מודאגים. מונה איאן, פליטת מלחמה מסומליה שהגיעה לאירופה, אמרה: "אני מפחדת כי אני יודעת מה זו מלחמה – שרדתי מלחמה. אנחנו לא בסדר. אנחנו מאוד מודאגים״.

המצב הנוכחי באירופה מדגים את השינוי הדרמטי בתפיסת האיום מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה. מדינות שנהנו משלום ארוך שנים נערכות כעת למצבי חירום, כשההכנות כוללות הן את המישור הצבאי והן את החזית האזרחית. כפי שציין שר ההגנה הגרמני, המטרה היא להפוך את האוכלוסיות ל"מוכנות למלחמה" (kriegstüchtig).