לאחר השיגור של טיל ה"אורשניק" ההיפרוסני שמגיע לטווחים בינוניים על ידי רוסיה בשבוע שעבר, שידר ערוץ התעמולה הממלכתי RT סרטון גרפי המתאר את זמני הטיסה של הטיל לבירות אירופה המרכזיות: 20 דקות ללונדון ופריז, 15 דקות לברלין ו-12 דקות לוורשה. התעמולה כוונה כלפי ברית נאט"ו במטרה לכפות על אירופה את רצונה של רוסיה, כך דווח בעיתון ה"וושינגטון פוסט".

זהו היה הסימן הגרעיני הבולט ביותר של פוטין מאז פלישתו לאוקראינה, שטען בפומבי כי לנאט"ו אין דרך להשמיד את הטיל או ליירט אותו. פוטין הזהיר כי מוסקבה יכולה להשתמש בו נגד "מרכזי קבלת החלטות" בקייב. הטיל מסוגל לשאת נשק גרעיני, אך נכון לעכשיו, אומר פוטין, הוא יהיה מצויד בראשי קרב קונבנציונליים מרובים.

הטווח של הטיל, כך לפי גורמים רוסיים, מגיע ל-5,000 ק"מ. הפרש של 500 ק"מ לסף שבו היה מוגדר כטיל בליסטי בין-יבשתי. אם נכונה הטענה הזו, הוא מסוגל לפיכך לפגוע בכל יעד ברחבי אירופה אם ישוגר ממערב רוסיה, ואף לפגוע גם בחופה המזרחי של ארה"ב. 

דונלד טראמפ וולדימיר פוטין (צילום: רויטרס)
דונלד טראמפ וולדימיר פוטין (צילום: רויטרס)

"אנו מאמינים שיש לנו זכות להשתמש בנשק שלנו כנגד מתקנים צבאיים של אותן מדינות שמאפשרות שימוש בנשקן כנגד מתקנינו", הזהיר פוטין בנאומו, תוך הכרזה על תקיפת ה"אורשניק" על חברת הטילים והחלל האוקראינית "פיבדנמש" בדניפרו, שבמרכז אוקראינה. 

מנהיגים ואנליסטים מערביים דחו את הרטוריקה של פוטין כעוד איום רוסי סרק, לאחר שעוד קו אדום של מוסקבה נחצה כאשר הנשיא ג'ו ביידן אפשר לקייב להשתמש במערכת הטילים הטקטית של הצבא האמריקאי (ATACMS) כדי לתקוף מטרות בתוך רוסיה.

אך איומו של פוטין, המכוון בבירור לאירופה, מגיע ברגע קריטי, כאשר ארצות הברית נמצאת במעבר פוליטי ואירופה חוששת מהערצתו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ למנהיג הרוסי ועד כמה שהוא עלול לצמצם את מחויבות וושינגטון לנאט"ו. בינתיים, רוסיה כובשת מחדש את הקרקע שנכבשה באופן עקבי במזרח אוקראינה, ומגבירה את הלחץ על כוחות קייב תוך שפוטין שולל כל פשרה לסיום המלחמה.

השימוש של מוסקבה בטיל בליסטי בעל טווח ביניים שולח מסר עצמאי ועוצמתי על החלטתו של פוטין לנצח את המלחמה, תוך שהוא מבקש להחליש את נאט"ו, לפלג את אירופה מארצות הברית, להרתיע תמיכה אירופית באוקראינה ולכופף את המדיניות הביטחונית האירופית לרצונה של רוסיה.

ה"אורשניק" שפירושו "עץ לוז" ברוסית - מהווה איום ישיר ומסוכן במיוחד לאירופה, גם אם הוא מצויד בראשי קרב קונבנציונליים, על פי אנליסטים. לטיל הרוסי יכולת לשאת שישה ראשי נפץ גרעיניים לאירופה תוך כ-15 עד 20 דקות, ועקב המהירות של הטיל, יהיה קשה מאוד להשמידו.

מומחי נשק מערביים רואים בשיגור זה כיריית הפתיחה של מרוץ חימוש אירופי חדש שעלול להימשך עשורים ולצרוך מיליארדי דולרים במדינות נאט"ו וברוסיה, כאשר מוסקבה כבר משקיעה כ-40 אחוזים מתקציבה בכוחות צבאיים וביטחוניים.

בצעד שנרמז לפני חודשים אך תוזמן כדי להביע אי שביעות רצון מהשימוש האוקראיני בטילי ATACMS אמריקאיים ו-Storm shadow הצרפתיים-בריטיים נגד רוסיה, פוטין הוריד באופן רשמי בשבוע שעבר את הרף הרוסי לשימוש בנשק גרעיני.

המהלך מעמיק את העמימות לגבי מתי רוסיה יכולה להשתמש בנשק גרעיני, תוך שפוטין מבקש לטפח אי-וודאות ולהגביר את החששות הביטחוניים האירופיים לקראת השבעתו של טראמפ.