פרופ' אייל זיסר מהחוג למזרח התיכון באוניברסיטת תל־אביב שוחח היום (ראשון) עם ענת דוידוב וניסים משעל בתוכניתם "שבע תשע" ברדיו 103fm בנוגע לאירועים האחרונים בסוריה, שם מלחמת האזרחים התעוררה מחדש. שמונה שנים לאחר שגורשו ממנה, השבוע חזרו המורדים הסוריים לעיר חלב, נקודת מפתח אסטרטגית במאבק נגד שלטון בשאר אסד.
"ב־2011 החלו מרידות נגד המשטר", הסביר זיסר. "היה נראה בנקודות מסוימות כי גורלו של אסד נחרץ וימיו ספורים, אבל אז נחלצו לעזרתו הרוסים והאיראנים. המלחמה שם לא נגמרה. מוקדים של התנגדות למשטר נשארו בעיקר בצפון המדינה בחסות טורקית. מדובר במורדים איסלאמיים, כאשר הקבוצה שמובילה אותם היא 'תחריר א־שאם'".
"הם תכננו לאורך זמן, הם גם הופתעו מהקריסה המהירה של כוחות המשטר. זה מעיד על חולשתו של אסד – הוא שרד את המלחמה אבל יצא חלש ומותש. בגלל הסנקציות לא הצליח לשקם את המדינה וכוחו והוא נותר תלוי לחלוטין ברוסיה, איראן וחיזבאללה", הוסיף.
"ישראל צריכה להיות יותר אסטרטיבית ולדבר על היום שאחרי עם הרוסים", הבהיר. "זו התפתחות חיובית כי כל היחלשות של הציר האיראני טובה לישראל. אני חושב שישראל צריכה לחשוב אחרת על מה שקורה בסוריה. אנו יכולים לנסות לדחוק את האיראנים והמיליציות השיעיות", הדגיש זיסר בסיכום דבריו.