מנהל המרכז למחקרים אסטרטגיים איראנים-ערבים בטהרן התייחס היום (ראשון) בערוץ אל חדת' הסעודי, למתקפה המפתיעה של המורדים בסוריה, אשר פרצה ועוררה סערה בכל העולם, והביע דאגה מהאפשרות שתוביל למהפכה שתערער את שלטונו של הנשיא בשאר אסד.

המתקפה מגיעה לאחר תקופה בה חיזבאללה, שמילא תפקיד חשוב במלחמת האזרחים בסוריה, נאלץ למשוך כוחות מהזירה הסורית בעקבות המלחמה בלבנון, דבר שפגע בנוכחותו הקרקעית בסוריה. בנוסף, מאז מלחמת אוקראינה, רוסיה, שסיפקה תמיכה צבאית נרחבת לאסד, מתמקדת בזירה האירופאית, מה שמוביל להיחלשות המעורבות שלה במלחמה בסוריה.

"לא ציפינו למהלך הזה", אמר הפרשן. "המתקפה הפתאומית הזו הפתיעה אותנו, בעיקר מכיוון שסמכנו על התחייבותו של הנשיא הטורקי, רג'פ טאיפ ארדואן, במהלך פסגת אסטנה בטהרן בשנת 2016. אז הוא הבטיח לטפל בקבוצות המורדים הקיצוניות שפעלו בצפון מערב סוריה, במיוחד באזור אידליב, לאחר שחרור חאלב".

לדבריו, ארדואן התחייב אז לפעול לחיסול הקבוצות הקיצוניות ולהותיר בשטח רק קבוצות מתונות. אולם, בפועל, התחייבויות אלו לא יושמו: "במקום צעדים ממשיים, המצב נותר ללא שינוי, מה שמוביל היום להסלמה מחודשת".

עוד ציין הפרשן הבכיר כי קיימת תנועה דיפלומטית שמטרתה לנרמל את היחסים בין טורקיה לסוריה. לדבריו, "הנשיא הטורקי ביקש לקדם נורמליזציה ביחסים, לפתוח משלחות ולהחזיר את תנועת הסחר בין שתי המדינות. אך נשיא סוריה, בשאר אסד, הבהיר כי לא ינקוט צעדים לשיפור היחסים עד שארדואן ימלא את התחייבויותיו ויטפל בקבוצות הקיצוניות בצפון".

במקביל, הפרשן הדגיש את שיתוף הפעולה האסטרטגי בין איראן לרוסיה בסוגיה הסורית: "שתי המדינות פועלות בתיאום הדוק ועוקבות מקרוב אחר המתרחש. יש בינינו לבין רוסיה הבנות בנוגע לייצוב המצב בסוריה".

לסיום, הגיב לטענות כי איראן מהווה מכשול לניסיון ההתקרבות בין טורקיה לסוריה. "מדובר בטענה שגויה מיסודה", הבהיר. "איראן תמיד פעלה לייצוב האזור ולחיזוק היחסים בין המדינות. האתגרים בסוריה מחייבים פעולה משותפת של כל הצדדים כדי להביא לשקט וליציבות".

המתקפה הנוכחית מהווה מבחן לא רק לשלטון אסד אלא גם לשיתוף הפעולה האזורי, במיוחד עם המעורבות המורכבת של טורקיה, רוסיה ואיראן.