בראיון לערוץ אל-חדת' הסעודי, ניתח יועץ האזור לרוסיה ומרכז אסיה, סאמר אליאס, את יחסי הכוחות המשתנים במרחב הסורי. בשיחה עם הערוץ הסעודי, הוא מסביר כי טורקיה מנסה לנצל את היחלשותה של איראן, במיוחד לאור האירועים בעזה, לבנון וסוריה, כדי לחזק את השפעתה באזור.

בהתייחסו לשאלת מראיין אל-חדת', אליאס מצביע על שאיפתה של טורקיה להשתלט על האזור ממערב לנהר הפרת, החל מאזור אל-טריפאת. למרות המתיחות, קיימת נקודת הסכמה אחת בין טורקיה לאיראן: התנגדות להקמת ישות כורדית רציפה גיאוגרפית. טורקיה מבקשת ליישם את נסיגת הכוחות הכורדיים מאזור בנבג', נושא שעלה בשיחותיה עם ארצות הברית אך טרם התממש.

בהמשך הראיון לערוץ הסעודי, מסביר המומחה כי היחסים בין טורקיה לסוריה עברו תמורות משמעותיות. בעוד שבתחילה טורקיה תמכה בהדחת אסד, ב-2016 חל שינוי במדיניותה. עד 2020 התקיים תיאום מודיעיני בין הצדדים, כשרוסיה מנסה לתווך ביניהם. לעומת זאת, איראן דבקה בתמיכתה במשטר אסד, הנתפס בעיניה כחלק חיוני מ"ציר ההתנגדות" המשתרע מטהראן דרך עיראק, סוריה ועד לבנון.

לוחמים כורדים בצפון סוריה (צילום: רויטרס)
לוחמים כורדים בצפון סוריה (צילום: רויטרס)

בסיום דבריו לאל-חדת', מדגיש אליאס כי למרות מסגרת שיתוף הפעולה של אסטנה, המפגישה את טורקיה ואיראן עם רוסיה, עדיין קיימים הבדלים משמעותיים בין הצדדים. הוא מציין כי טורקיה מחפשת כעת ערוצי משא ומתן עם המשטר הסורי, על רקע השינויים האזוריים, אך נתקלת בדחיית תנאיה על ידי דמשק.