נשיא דרום קוריאה, יון סוק-יול, הכריז היום (שלישי) על ממשל צבאי בעיתות חירום, במה שנתפס כמהלך יוצא דופן שעורר סערה פוליטית ומדינית במדינה. בנאום טלוויזיוני באישון לילה, האשים יון את מפלגת האופוזיציה הדמוקרטית בשליטה בפרלמנט, סימפתיה לצפון קוריאה ושיתוק הממשל בפעולות אנטי-מדינתיות.
הפרלמנט התכנס לדון בדחיפות בהצהרת הנשיא, ולאחר הצבעה בה נכחו 190 מתוך 300 חברי הפרלמנט - הכריז יו"ר הפרלמנט על "דחיית" המשטר הצבאי. לפי דיווחים, מחוקקים נוספים ניסו להגיע לבית המחוקקים, אך נבלמו בשער על ידי כוחות הצבא. לאחר מספר שעות מתוחות שבהן סיירו כוחות צבאיים ברחובות - הודיע הנשיא על ביטול החלטתו, בעקבות הצבעת הפרלמנט.
מייד עם הכרזתו, נראו רכבים צבאיים ברחובותיה של הבירה סיאול, ומסוקים החלו לטוס בשמי העיר. כוחות הצבא פשטו על הפרלמנט בבירה, ועימותים נצפו בין חברי פרלמנט לחיילים, כאשר הפוליטיקאים מנסים להרחיק מעליהם את הכוחות הצבאיים בעזרת מטפים לכיבוי אש.
זו הפעם הראשונה מזה 44 שנים שמנהיג דרום קוריאה מכריז על ממשל צבאי. הפעם האחרונה הייתה ב-1980 במהלך התקוממות מפגינים דמוקרטים נגד הצבא.
Protests erupt outside the National Assembly as demonstrators clash with security forces. Video-1
— BigBreakingWire (@BigBreakingWire) December 3, 2024
An Infantry Fighting Vehicle (IFV) is seen in downtown Seoul, South Korea. Pic-1 https://t.co/QqIJWsxGxZ pic.twitter.com/tPNZv7Mdro
״נפעל למיגור הכוחות הפרו-צפון קוריאניים ולהגנה על הסדר הדמוקרטי החוקתי״, אמר יון, מבלי לפרט את ההשלכות הישירות של הצעד על התנהלות המדינה ועל הדמוקרטיה הדרום קוריאנית.
יון, הנשיא השמרני שנבחר בשנת 2022, סובל מירידה משמעותית בפופולריות שלו בתקופה האחרונה. הוא מתקשה לקדם את מדיניותו מול פרלמנט הנשלט על ידי מפלגת האופוזיציה הדמוקרטית. המשבר הגיע לשיאו על רקע מחלוקות סביב אישור תקציב המדינה לשנה הבאה.
בנוסף, יון דחה דרישות להקים ועדות חקירה עצמאיות לבדיקת שערוריות שונות, כולל כאלה הקשורות לרעייתו ולבכירים בממשלו. מהלכיו זכו לגינויים חריפים מצד יריביו הפוליטיים, שהאיצו את המתיחות בין הצדדים.
#BREAKING South Korean special forces are storming the South Korean Parliament building. pic.twitter.com/GKJzrMoZdW
— Clash Report (@clashreport) December 3, 2024
לאחר הודעתו של יון, כינסה מפלגת האופוזיציה הדמוקרטית ישיבת חירום של חברי הפרלמנט שלה. גורמים במפלגה מסרו כי הם רואים במהלך צעד ״חסר תקדים ומסוכן״ שעלול לפגוע באופן חמור במוסדות הדמוקרטיים של המדינה. הצעד להכרזת חוק צבאי, כלי שאינו בשימוש מאז סוף שלטון הדיקטטורה בדרום קוריאה בשנות ה-80, מעורר חששות כבדים בקרב מומחים פוליטיים ופעילי זכויות אדם. לטענתם, צעד זה עלול לשמש לדיכוי פוליטי ולהגברת השליטה של הממשל בכוחות הביטחון.
#BREAKING South Korean special forces are storming the South Korean Parliament building. pic.twitter.com/GKJzrMoZdW
— Clash Report (@clashreport) December 3, 2024
שגרירות ישראל בדרום קוריאה, פרסמה הודעה לשוהים במדינה: "לפני שעה קלה הודיע נשיא קוריאה הדרומית יון על החלת משטר חירום צבאי במדינה. עדיין מוקדם להעריך מה תהיינה ההשלכות של ההחלטה. ממליצים לעת עתה ועד להתבהרות הדברים להשאר בבתים או במקומות בהם אתם שוהים ולעקוב אחר העדכונים בתקשורת".
התמונה בכתבה פורסמה לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים. מערכת האתר מכבדת זכויות יוצרים ומשקיעה מאמצים באיתור בעלי זכויות יוצרים לצורך שימוש בחומרים המופיעים באתר. אם לדעתכם נפגעה זכותכם כבעלי זכויות יוצרים בחומר המופיע באתר זה, הנכם מתבקשים לפנות באמצעות דואר אלקטרוני לכתובת: [email protected]