נשיא דרום קוריאה יון סוק יאול הטיל היום (שלישי) משטר צבאי ברחבי המדינה, צעד דרמטי שהוביל למשבר פוליטי חריף והתנגדות חוצת מפלגות. ההכרזה כוללת הגבלות נרחבות על חופש העיתונות, איסור על פעילות פוליטית והגבלות על תנועת אזרחים.

בראיון ל"מעריב" אומר פרופסור אבירם רייכרט, המתגורר בסיאול 16 שנים ומשמש כפרופסור למוסיקה באוניברסיטה הלאומית של סיאול: "המפלגה הרפובליקנית של הנשיא עצמו לא ידעה על כוונותיו להטיל משטר צבאי. רבים מחברי מפלגתו משמיעים קולות הפתעה ופשוט לא ראו את זה מגיע".

המשבר מתמקד כעת בבניין הפרלמנט, שם כ-150 חברי פרלמנט מתוך 300 מתבצרים במבנה. המשמר הנשיאותי וכוח צבאי מיוחד מקיפים את הבניין, מנסים למנוע כניסת אזרחים נוספים ולהוציא את חברי הפרלמנט המתבצרים כדי למנוע הצבעות נגד החלטת הנשיא.

הבסיס החוקי להחלטת הנשיא מעורר מחלוקת חריפה. "הנשיא הפעיל חוק ישן שנוצר עוד לפני שקוריאה הייתה דמוקרטיה, מהתקופה שהמדינה הייתה תחת דיקטטורה", מסביר פרופ' רייכרט. "על פי החוק הזה, שעדיין קיים, מותר לנשיא להטיל משטר צבאי אם הוא מרגיש ששלטונו בסכנה".

למרות האיסורים, לדברי רייכרט שצופה מחלון ביתו, רחובות סיאול עדיין פעילים, עם תנועת אנשים ומכוניות. אך פרופ' רייכרט צופה הסלמה משמעותית: "העם הקוריאני אוהב דמוקרטיה וחופש ביטוי, ויוצא להפגין על דברים הרבה פחות משמעותיים מזה. מחר צפוי בלאגן עצום, כנראה עם פקקים בכל העיר. להערכתי, כמיליון אנשים יצאו לרחובות למרות הטמפרטורה של אפס מעלות".

לדבריו של רייכרט: "בפרלמנט כבר התקיימה הצבעה ראשונה שהראתה רוב משמעותי נגד החלטת הנשיא. במקביל, כוחות צבאיים גדולים נפרסו ברחבי העיר, אם כי נכון לעכשיו לא דווח על אירועי אלימות או נפגעים".

השגרירות הישראלית פרסמה הנחיות לאזרחי ישראל השוהים במדינה להישאר בבתים. "אני ממליץ לכל הישראלים שנמצאים כאן להישאר בבתים כרגע ובמהלך היום," אומר פרופ' רייכרט. "המצב מאוד נזיל, ובשעות הבוקר המוקדמות בישראל כבר נדע טוב יותר מה קורה כאן, גם אני כנראה אשאר בבית בבוקר ואראה איך הדברים מתפתחים במהלך היום".

ההתפתחויות בדרום קוריאה מעוררות דאגה בינלאומית, כאשר המדינה, שנחשבת לאחת הדמוקרטיות החזקות באסיה, ניצבת בפני אחד המשברים החוקתיים החמורים בתולדותיה. התגובה ההמונית הצפויה מחר עשויה להיות קריטית בקביעת המשך התפתחות המשבר.