"זוהי אמת מרה וקשה שחייבת להיאמר", כך פתח סובחי א-טופיילי, המזכ"ל הראשון של ארגון חיזבאללה בשנים 1989-1991, נאום חריג בחריפותו נגד הסכם הפסקת האש בלבנון וההשפעה האיראנית במזרח התיכון. א-טופיילי, שהודח מתפקידו על רקע חילוקי דעות עם המנהיגות האיראנית ומאז מתח ביקורת עקבית על הארגון, הציג בנאום שנמשך כחצי שעה ביקורת חסרת תקדים על התנהלות חיזבאללה ומדיניות איראן באזור.

"כל ההסכם הזה שהכריז עליו נתניהו בטלוויזיה - לא שמעתי עליו מאף גורם אחר", תקף א-טופיילי. הוא לעג בחריפות למושג "העומק האסטרטגי" המתייחס למרחב שבין לבנון לח'וראסאן - אזור במרכז אסיה הכולל חלקים מאיראן ואפגניסטן - מרחק של כ-4,000 קילומטרים. "זה מגוחך לחלוטין", הדגיש, "כשהמציאות היא שתושבינו אפילו אינם יכולים להגיע לאדמותיהם". 

המזכ"ל לשעבר מתח ביקורת חסרת תקדים על חיזבאללה והגדיר אותו כ"מנגנון צבאי הכפוף למנגנון הצבאי האיראני, המקבל פקודות ישירות מהמנהיג העליון".  לדבריו, "זה פשע שאיננו יודעים את פרטי ההסכמים. המנהיגות מסתתרת שנים מעיני העם, מילדיה ומהלבנונים בכלל, ומתקשרת רק מאחורי מסך".

עלי חמינאי (צילום: רויטרס)
עלי חמינאי (צילום: רויטרס)

בהתייחסו למלחמת לבנון השנייה, חשף א-טופיילי: "נכנסנו למלחמה תחת דגל השחרור, אך התוצאה הייתה הרסנית. אם תרצו להבין את הסיבות, חיזרו לאותם ימים ובדקו את המצב הפוליטי והמשברים שהיו קיימים". כמו כן, הוא תקף את ההצהרות על היכולות הצבאיות: "שמענו הבטחות על יכולות אדירות שישנו את פני האזור תוך זמן קצר. נאמר שאף כלי שיט זר לא יוכל לשוט בים התיכון. בפועל, האוכלוסייה האזרחית היא שמשלמת את המחיר". המזכ"ל לשעבר הציע פתרון קיצוני: "יש לפנות את האוכלוסייה האזרחית למדבר. נשרוד שם שנה, שנתיים או עשור - העיקר לאפשר מערכה צבאית אמיתית".

נעים קאסם (צילום: REUTERS/Aziz Taher)
נעים קאסם (צילום: REUTERS/Aziz Taher)

בהתבטאות חסרת תקדים בשיח הלבנוני, התייחס א-טופיילי לצורך באסטרטגיית הגנה חדשה ללבנון. "בקרוב נדבר על כוחה האמיתי של לבנון," אמר, וחשף כי המדינה זקוקה להגנה "מפני פצצות גרעיניות", רמז ראשון מסוגו לשאיפות גרעיניות לבנוניות. עם זאת, הוא מתח ביקורת על כך שגם בתחום זה "הכל הפך לעניין איראני - החימוש, הפיוס, האסטרטגיה כולה".

בסיום דבריו הדגיש את "הזכות לדעת את האמת" כערכים שחייבים לעמוד מעל כל שיקול אחר. הוא חתם בביקורת נוקבת על הקשר עם איראן: "אם טהראן מבקשת להציג עצמה כמתנגדת לארצות הברית - כיצד זה מתיישב עם התנהלותה בעיראק, סוריה ואפגניסטן, שם היא משתפת פעולה עם האמריקנים? כל המהלכים - משלום ועד מלחמה, מחימוש ועד אסטרטגיה - כולם איראניים. אם יש בכך טוב, נודה לאיראנים. אם רע - האחריות על מנהיגיהם".