על רקע המשך העימותים בין המורדים הסורים לצבא אסד, והדיווחים לפיהם שילשו כוחות המורדים את השליטה בשטח, הועלו טענות לפיהן איראן מאבדת את אחיזתה בסוריה, כאשר השפעתה באזור מתערערת.

בראיון שנערך בערוץ הסעודי אל-חדת' עם מונהד חאפוזגלו, חוקר פליטי מאיסטנבול, עלה כי טהראן חוששת מהסכמים עתידיים בין אנקרה למוסקבה שיכולים לשנות את מאזן הכוחות בסוריה ולהפחית את השפעתה באזור. החוקר התייחס לדאגה האיראנית ממדיניות טורקיה, וטען כי זהו אחד הגורמים לביקור המהיר של שר החוץ האיראני באנקרה ובדמשק, בניסיון לשמור על מעורבות איראנית פעילה בסוריה.

החוקר ציין כי: "שר החוץ האיראני מיהר לבקר באנקרה ובדמשק על מנת לשמור על התיק הסורי בידיים איראניות", והוסיף כי לאור ההתפתחויות האחרונות, נראה שהקהילה הבינלאומית שואפת להסיר את השפעת איראן מהמצב בסוריה, "לאט לאט, בשיתוף פעולה עם רוסיה".

בנוגע לאינטראקציה בין טורקיה לרוסיה, הוא ציין כי יש הבדל ברור בין הצהרות טורקיה לרוסיה לבין אלה של איראן. "האינטראקציה בין שני השרים הייתה שונה לחלוטין. זה ברור שטורקיה נמצאת בעמק אחד, בעוד רוסיה ואיראן נמצאות בעמק אחר", אמר. "ההצהרות של טורקיה ורוסיה מדגישות את עדיפות ההגנה על הגבולות שלנו, בעוד שאיראן מציגה את ההתמודדות עם המצב בסוריה בצורה שונה".

החוקר התייחס גם לחשש האיראני מהתפתחויות עתידיות בסוריה, וציין כי: "האיראנים טוענים שהישראלים והאמריקאים רוצים להחליש את איראן בסוריה, בדיוק כפי שעשו בלבנון". הוא הסביר כי החלשת איראן בסוריה תתבצע באמצעות המיליציות והפלגים, והוסיף כי טורקיה עשויה להידרש לגייס את כל הפלגים בסוריה כדי להילחם ולעזור לאיראן.

לדבריו, "האיראנים רואים את האינטרסים הטורקיים ככאלה שיכולים להתנגש עם מטרותיהם. ישראל, למשל, רוצה להרחיב את החזיתות שלה במלחמתה האזורית ולפתוח את החזית הסורית בדיוק כפי שעשתה בדרום לבנון". חפוזגלו מציין כי: "המטרה של ישראל היא לא רק להחליש את איראן, אלא גם לנצל את המתיחות כדי להרוויח פוליטית וצבאית במלחמה האזורית".

התוצאה הצפויה תהיה שממשלת ישראל תרוויח גם פוליטית, שכן המהלכים יעמיקו את האינטרסים של ישראל באזור, וגם צבאית, שכן הם עשויים להביא לפגיעה בכוחות אויב.

בנוגע לאיראן עצמה, טוען החוקר כי הכישלון האיראני במציאת פתרון ביטחוני אפקטיבי בסוריה משפיע על מעמדה באזור: "איראן לא מצליחה להגן על גבולותיה בסוריה בצורה רצינית, והיעדר שכנות טובה עם טורקיה מחמיר את המצב". הוא מדגיש כי טורקיה לא תוכל להסתפק בפתרונות חסרי תכלית, ושהיא צריכה להוציא לפועל פתרון עצמאי – הן מבחינה ביטחונית והן מבחינה פוליטית.

החוקר הוסיף כי איראן משאירה את יועציה הצבאיים בסוריה "מאחורי מסך האירועים" – כלומר, איראן מתכננת להמשיך ולתמוך בצבא אסד ושלוחיה בסוריה, אך מבלי להיחשף ישירות או להתמודד עם האתגרים הצבאיים בעצמה. משום כך, איראן לא מצליחה להעמיד פתרון ביטחוני יציב באזור, וזה גורם לכך שהיא מצמצמת את מעורבותה ומסתמכת על אחרים, כולל סוריה ורוסיה.

לדבריו, טורקיה לא תשלים עם המצב שבו איראן שומרת על השפעתה באזור מבלי שתהיה לה נוכחות ישירה בהגנה על האינטרסים שלה בסוריה: "אם איראן לא תדע להגן על האינטרסים שלה ולבחור בפתרון הביטחוני הנכון, טורקיה לא תסכים להישאר בצללים של המעצמות הגדולות", סיכם החוקר: "טורקיה לא תהיה מוכנה לעמוד מנגד, אלא תפעל בהתאם לאינטרסים שלה, גם אם זה אומר התנגדות למדיניות האיראנית בסוריה".