בזמן שהצבא הלבנוני עסוק בפיקוח על הפסקת האש עם ישראל בדרום, הוא ניצב בפני אתגר משמעותי נוסף בגבול הצפוני עם סוריה. התקדמות הכוחות החמושים, ובראשם "היאת תחריר א-שאם" ובעלי בריתה באזור חלב וחומס, עד לפאתי העיר חמה, הובילה את מפקדת הצבא להיערכות מיוחדת מחשש להגעת קבוצות קיצוניות לגבול הלבנוני או להפעלת תאי טרור רדומים בתוך המדינה.
מקור ביטחוני לבנוני מסר ל"א-שרק אל-אווסט" כי הצבא פרס משגרי טילים ותגבר את הכוחות בגבול סוריה-לבנון. "קיימת היערכות נרחבת של הצבא באזור עכאר ובעלבכ-הרמל, הכוללת שני גדודי גבול, שתי חטיבות ופלוגות של יחידות מיוחדות", ציין המקור והדגיש כי "מדובר באזור פתוח שבו אבטחת הגבול אינה משימה פשוטה".
החשש העיקרי הוא מהישנות אירועי 2014, אז פרצו כוחות דאע"ש וג'בהת א-נוסרה לעיירת ערסאל שבגבול, הרגו חיילים ואזרחים והשתלטו על שטחים נרחבים באזור הגבול הלבנוני-סורי למשך שנים. בנוסף, קיים חשש מהפעלת תאי טרור רדומים במקביל להתפתחויות בסוריה, במיוחד לאור נוכחותם של מאות אלפי פליטים סורים ברחבי לבנון.
תת-אלוף (במיל') ג'ורג' נאדר, תושב אזור הגבול הצפוני, מעריך כי התגבורות שביצע הצבא אינן משמעותיות ונועדו בעיקר להיערכות למקרה חירום. לדבריו, "אבטחת הגבול הצפוני קלה יותר מאשר בגבול המזרחי, היות וקיים נהר המפריד בין המדינות ומספר המעברים מוגבל". הוא הוסיף כי "כרגע אין חשש להתפתחויות דרמטיות, במיוחד לאור העובדה שלבנון נכנסה ל'עידן האמריקאי' בעקבות הסכם הפסקת האש".
מוקדם יותר השבוע דווח כי ראש הממשלה הלבנוני נג'יב מיקאתי ומפקד הצבא ג'וזף עאון סיכמו על תוכנית חדשה לפריסת כוחות בדרום המדינה. על פי התוכנית, 6,000 חיילים יוצבו באזור שמדרום לנהר הליטני, במטרה להדק את השליטה והפיקוח בעקבות הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה.
צבא לבנון סובל ממשבר תקציבי חמור בשנים האחרונות. המשכורות של החיילים נשחקו דרמטית בעקבות המשבר הכלכלי במדינה, וערכן הריאלי צנח בכ-95% מאז 2019. רבים מהחיילים נאלצים לעבוד בעבודות נוספות כדי להתפרנס.