על פי דיווח בעיתון א-שרק אל-אווסט, קבוצות המורדים הסורים, בהובלת היאת תחריר א-שאם המוגדר כארגון טרור על ידי וושינגטון, השתלטו על מוקדים אסטרטגיים באזור חמה. ההתקפה, כך נמסר, החלה יומיים בלבד לאחר הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה.
על פי הערכת פרשנים בדיווח, טורקיה עומדת מאחורי התקפת המורדים, תוך "עצימת עין" מצד ממשל ביידן. לפי הדיווח, התמיכה השקטה נועדה לא רק להפעיל לחץ על איראן ורוסיה, אלא גם להשפיע על הממשל הנכנס של טראמפ, במטרה למנוע נסיגה של הכוחות האמריקאים מצפון-מזרח סוריה ולשמור על הגנת הכורדים.
"המלחמה מעולם לא הסתיימה באמת", כך אמר בריאן קטוליס, חוקר בכיר במכון המזרח התיכון בוושינגטון, בשיחה עם העיתון הערבי. לדבריו, "היא המשיכה שנים ברמת עצימות נמוכה יותר, מבלי שהעולם שם לב", כשמשטר אסד המשיך לפגוע באזרחיו בתמיכת רוסיה, איראן וחיזבאללה.
כפי שנמסר לא-שרק אל-אווסט ממקורות בוושינגטון, טורקיה מנסה לנצל את תקופת המעבר בין ממשל ביידן לטראמפ כדי לפגוע בהשפעה הרוסית והאיראנית בסוריה. זאת, במיוחד לאחר שישראל החלישה את איראן וחיזבאללה, וכשרוסיה עסוקה במלחמתה באוקראינה. שר החוץ האמריקאי אנטוני בלינקן אישר אתמול (רביעי) כי סירובו של אסד להשתתף בתהליך מדיני "בכל צורה ממשית" פתח פתח להתקפת המורדים והתקדמותם, והדגיש כי תומכיו - רוסיה ואיראן - מפוזרים בין חזיתות שונות.
על פי הדיווח בא-שרק אל-אווסט, הלוחמים הכורדים, אותם טורקיה רואה כאויב היסטורי, נאלצו לקבל הצעה ליציאה בטוחה לצפון-מזרח סוריה, שם שיתפו פעולה עם ארה"ב במלחמה נגד דאעש בעשור האחרון. לפי הדיווח, למרות אובדן האמינות של אסד, ארה"ב אינה רואה בהדחתו עדיפות. עם זאת, על פי הניו יורק טיימס, היוזמות שהוצעו לאסד מצד ארה"ב, מדינות המפרץ וישראל, לנטוש את בריתו עם חיזבאללה ואיראן, עלולות להיכשל בעקבות התקפת המורדים המתמשכת.
מקורות מקורבים בוושינגטון מסרו לא-שרק אל-אווסט כי אסד דווקא מוכן יותר כעת להיענות ליוזמות אלה לניתוק הקשר עם איראן. המקורות רמזו על הסכם ראשוני לפתיחת משא ומתן בין אסד לנשיא טורקיה ארדואן, בלחץ הנשיא הרוסי פוטין.