שלושה חודשים בלבד אחרי שהוקמה, הפרלמנט הצרפתי הפיל אמש (רביעי) את ממשלתו של מישל ברנייה בשל מחלוקת על התקציב לשנת 2025 והמהלכים לצמצום הגירעון. המשבר הפוליטי החריף מציב את הנשיא עמנואל מקרון בפני אתגר משמעותי בניסיון להרכיב ממשלה חדשה ולהעביר את התקציב.

ברנייה מונה לתפקיד אחרי בחירות הבזק שערך מקרון ביולי האחרון, בהן איבדה מפלגתו את הרוב בפרלמנט. כעת, עומדת בפני הנשיא דילמה בקשר למינוי שעליו לבצע לתפקיד ראש הממשלה החדש. בין השמות שהוזכרו כמועמדים פוטנציאליים: שר ההגנה סבסטיאן לקורנו, המנהיג המרכזי הוותיק פרנסואה ביירו, וראש הממשלה הסוציאליסטי לשעבר ברנרד קזנב. בנוסף, על פי דיווח בפייננשל טיימס, נשקלת האפשרות למנות ממשלה טכנוקרטית בראשות פקיד ציבור או דמות לא פוליטית.

מישל ברנייה (צילום: Stephane De Sakutin/Pool via REUTERS)
מישל ברנייה (צילום: Stephane De Sakutin/Pool via REUTERS)

בינתיים, מנהיגי האופוזיציה, ובהם מרין לה פן מהימין הקיצוני וז'אן-לוק מלנשון מהשמאל הקיצוני, מנצלים את חולשתו של מקרון. "כולם נושאים עיניים לבחירות לנשיאות בשנת 2027, וזה משפיע גם על התנהלות ראשי המפלגות", מסביר לעיתון הבריטי ז'אן גריג, היסטוריון המתמחה בפרלמנט ובחוקה הצרפתית.

אם לא יימצא פתרון מהיר, צרפת עלולה להיכנס למשבר חוקתי. על פי הערכות בנק ההשקעות מורגן סטנלי, במקרה של אי-העברת תקציב מסודר, הגירעון ב-2025 צפוי לזנק ל-6.3%, לעומת הצפי ל-5.6% שהופיע בתוכנית המקורית של ברנייה. פרנק אליסיו, חבר פרלמנט בכיר ממפלגת "האיחוד הלאומי" של לה פן, הבהיר כי "מפלגתו תמשיך לקדם את סדר היום שלה, כולל שיפור כוח הקנייה של האזרחים וצמצום ההגירה", ולא שלל את האפשרות להפיל גם את הממשלה הבאה.

מנגד, גבריאל אטאל, ראש מפלגת המרכז של מקרון, קורא להקמת ממשלת אחדות רחבה מהשמאל והימין המתונים, תוך הדרת הגורמים הקיצוניים. "זה יוציא את כולנו מהמצב שבו הממשלה היא בת ערובה של מרין לה פן", אמר אטאל, אף שהודה שאינו בטוח בסיכויים של תרחיש כזה להתממש בפועל.