רבים לא האמינו בהתחלה שמזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, בעל הכריזמה הרבה, נעלם מהזירה הפוליטית והציבורית היומיומית בלבנון. רבים, ואף רוב מוחלט של מנהיגי המפלגות, הנשיאים והשואפים להיכנס לפוליטיקה בלבנון, שאפו לזכות בתמיכתו או באישורו של המנהיג הלבנוני הזה, שמילא תפקיד של מסדיר החיים הפוליטיים בלבנון לאחר היציאה הסורית שבאה בעקבות החלטה 1559 ורצח ראש הממשלה רפיק אל־חרירי ואלה שקדמו לו ובאו אחריו לאורך תקופה שהתאפיינה ברציחות פוליטיות אכזריות ומתמשכות שהיו קשורות בצורה זו או אחרת למשטר הסורי ולחיזבאללה. 

לאחר אירוע שני האוהלים ביוני 2023, בו כוח חיזבאללה הקים עמדה צבאית בתוך שטח ישראל, רבים חשבו שבישראל חוששים מכוח ההרתעה של חיזבאללה, אחרת היו מסירים בכוח את שני האוהלים שלא הכילו דבר משמעותי.

פעילי חיזבאללה בביירות במפגן תמיכה (צילום: רויטרס)
פעילי חיזבאללה בביירות במפגן תמיכה (צילום: רויטרס)

במשך שלושה עשורים, נסראללה שיחק את התפקיד המשמעותי ביותר בחיים הפוליטיים הלבנוניים והיה הנוכח והמשפיע ביותר. נוכחותו אף חרגה מגבולות לבנון והפכה לחלק מכל דיון על עיראק לפני ואחרי נפילת המשטר שם, על סוריה לאחר פרוץ המהפכה בה, על תימן לאחר עליית החות'ים. בנאומיו, נסראללה דן בסוגיות הנוגעות לאזור כולו, מערב הסעודית והאמירויות ועד איראן וטורקיה, וכולם הקשיבו לדבריו ובנו על פיהם תוכניות ואסטרטגיות.

חיזבאללה נראה בשיא כוחו תחת הנהגת נסראללה, כשרכש יכולות טילים מתקדמות וכטב"מים, ניהל מלחמות אזוריות שחיזקו את ניסיונו והגדילו את אויביו, עד שהפך בעצמו לאחד מקובעי המדיניות באזור. חיזבאללה עלה על איראן במספר אויביו, המדינה שמטפחת את הארגון שלו, מחמשת ומממנת אותו, עד שמדינות מסוימות מקיימות את היחסים הטובים ביותר עם איראן אך רודפות כל גורם המשתייך לחיזבאללה.

נקודת המפנה – ה־7 באוקטובר

לאחר מתקפת הטרור של החמאס, בהנהגתו של יחיא סינוואר, על שטחי ישראל, נסראללה החליט להצטרף למלחמה – והוביל לנקודת מפנה בהיסטוריה של חיזבאללה, כך לפי עיתון ״אל־מודון״, המייצג את את התנועה הלאומית הלבנונית.

על פי ההערכות, חיזבאללה הצטרף לקרב בציפייה למלחמה קצרה שעשויה הייתה להעניק לו דחיפה פוליטית, אך טעה בקריאת המצב של ישראל, שהחליטה להגיב בעוצמה בשתי החזיתות. כפי שהתברר, מוכנותה הצבאית והמודיעינית של ישראל בחזית מול חיזבאללה הייתה גבוהה לאין שיעור משחשב.

חסן נסראללה (צילום: רויטרס)
חסן נסראללה (צילום: רויטרס)

הדבר הוביל להחלשה משמעותית של חיזבאללה באמצעות פגיעה במפקדים בדרג ראשון, שני ושלישי, מתקפות מאסיביות על תשתיותיו, מתקפת הביפרים ועקירתם של מאות לבנונים. אך המלחמה פגעה גם בתדמית הארגון וחשפה את חולשת פרוטוקולי האבטחה הפנימיים שלו, והובילה לחשיפתו המודיעינית.

היעדרותו של נסראללה יצרה ריק מנהיגותי קשה. האיש היה בעל השפעה יוצאת דופן. כמו כן, לא ניתן להתעלם מהאתגרים הגדולים שיעמדו בפני ההנהגה החדשה של הארגון בכל הנוגע להחייאת רוח ההתנגדות ובניית דעת קהל רחבה תומכת מבית, בזמן שמנהיגים וכוחות רבים המתנגדים לארגון מובילים התקפה פוליטית ממוקדת בשל עלויות המלחמה והשלכותיה.

״ניצחנו״

הטענה שהארגון ניצח בקרב האחרון שלו אינה מתיישבת עם המציאות, באופן שבו גם תומכי הארגון נאלצים להודות בו. ישראל השיגה התקדמות משמעותית בכל מטרות המלחמה.

מה שנעלם מעיניו של נסראללה – והטעות הכי גדולה שלו – הוא ששותפיו לא היו משוכנעים במטרות שלו עם פתיחתו במלחמה. למרות שרבים בלבנון בחרו לתמוך בחמאס, רובם לא מצאו שעימות צבאי הוא הדרך הבטוחה ביותר לכך, במיוחד כשלבנון סובלת ממשברים פוליטיים וכלכליים חסרי תקדים, כולל הכישלון בבחירת נשיא מאז 2022 והקריסה הכלכלית המתמשכת מאז 2019.

עקורים בלבנון חוזרים לבתיהם לאחר הפסקת האש (צילום: רויטרס)
עקורים בלבנון חוזרים לבתיהם לאחר הפסקת האש (צילום: רויטרס)