“ניתקנו את היחסים עם ישראל”, הכריז לאחרונה נשיא טורקיה, ארדואן. האיש שכינה את ממשלת נתניהו “ממשיכת דרכו של היטלר” וגירש את שגריר ישראל מארצו במחאה על החלטת הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ להעביר את השגרירות לירושלים, שוב משנה כיוון וסגנון ומבקש לחזק את קשריו באזור.
על רקע הפרסומים בעניין פנייה של ישראל לטורקיה, בבקשה לתווך בינה ובין חמאס, אמר ארדואן: “נעשה כל שביכולתנו למען הפסקת אש קבועה בעזה”. המשפט הכניס את טורקיה לרשימת המתווכות מול חמאס, לצד קטאר ומצרים. ולאחר שארדואן הביא להסגרתם של שלושת רוצחי הרב צבי קוגן ז"ל לדובאי הוא אף הפיח מעט תקווה בקרב כמה ממשפחות החטופים בישראל.
מתחילת המלחמה הרבה ארדואן לספק אמירות קשות נגד ראש הממשלה נתניהו ומדיניות הממשלה בעזה. ההתבטאויות הגיעו גם בצל ביקורת שנמתחה עליו בתקשורת, שלפיה בניגוד להצהרותיו מתנהלים “קשרים כלכליים חשאיים” בין טורקיה לישראל. בפועל, שגרירות טורקיה בתל אביב עדיין פועלת, ובירושלים הודו: “ישראל אינה מכירה שינוי בסטטוס היחסים עם טורקיה”. על אף הטלת אמברגו הסחר מצד טורקיה על ישראל, הנפט ממשיך לזרום בצינור באקו־טביליסי־ג’ייהאן, שם הוא מועמס על מכליות בדרך לנמל חיפה.
מדוע זכינו למהלכים תומכים מצד ארדואן לאחרונה? התשובה העיקרית היא החשש הטורקי שהנשיא האמריקאי הנבחר טראמפ יבצע מהלכים אזוריים חשובים, ויפסח על טורקיה. למרות המשברים הפוקדים את טורקיה, ובראשם המצב הכלכלי, ארדואן עדיין תופס את מדינתו כמעצמה אזורית.
ההישגים וההתקדמות של המורדים בצפון סוריה מעידים על הכנה מראש, וסביר להניח שהטורקים, הקרובים גיאוגרפית, היו בסוד העניינים ואף סייעו למורדים להתחמש. ארדואן, המתכנן ליישם את תוכנית “הסהר הטורקי” – כלומר, שליטה טורקית אסטרטגית מצפון סוריה דרך צפון קפריסין ועד קרוב לישראל – פרש את חסותו על ארגוני המורדים הללו ויצר אזור חיץ בין סוריה לטורקיה.
משרד החוץ הטורקי בירך על הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה. בישראל הכחישו מעורבות טורקית גם לאחר ביקורו של ראש השב”כ, רונן בר, בטורקיה. אך במהלך נאום ההודעה על הפסקת האש אמר נשיא ארצות הברית ביידן שהוא מצפה מכל הצדדים הנוגעים למשא ומתן לפעול להשגת הסכם בעזה, והזכיר בעניין גם את טורקיה. גם בהודעת חמאס הייתה התייחסות לטורקים: “עם הפסקת הלחימה בלבנון, בחמאס מוכנים לדון עם כל הצדדים הנוגעים לעניין, ובהם גם טורקיה”.
טורקיה מנסה להציג עצמה מחדש כמתווכת משפיעה בניסיון לשיקום תדמיתה המידרדר. על רקע החששות מהממשל האמריקאי החדש היא נוקטת צעדי שינוי במדיניות החוץ שלה. היא אף שואפת להחליף את קטאר, שלקחה צעד לאחור, בתפקיד המתווכת העיקרית, ומנסה את מזלה בהשפעה על מנהיגי חמאס שעברו אליה. ארדואן מכוון כנראה להכרזתו של הנשיא טראמפ על כוונתו “לסיים מלחמות קיימות”, והוא מציע את טורקיה כמתווכת משמעותית, הן במלחמה של ישראל בעזה והן במלחמה בין אוקראינה לרוסיה.
קשה מאוד לישראלים להיענות להצעה הטורקית למעורבות אחרי שנים של עליות ובעיקר מורדות ביחסים, אבל כשמשימת־העל היא החזרת 100 החטופים מעזה, ישראלים רבים ישמחו מאוד אם טורקיה תצליח במשימה, ויהיו מוכנים להתעלם מהתנהלותה הקיצונית של מדינה זו נגד ישראל.
ד"ר איתן לסרי הוא מומחה לממשל, יועץ ראש הממשלה לשעבר.