בצל מתקפת המורדים על צבא אסד, סדקים עולים בשותפות איראן-סוריה כשאר שיחות של המורדים עם טהרן מאחורי גבו של נשיא סוריה, באשר אל-אסד, לצד איומים ישראליים על מטוסים איראניים, עשויים לשנות את מאזן הכוחות במזרח התיכון. כך לפי דיווח ב"ניו יורק טיימס".
קריסת השותפות בין איראן לסוריה מעוררת תהיות על שינויי מאזן הכוחות במזרח התיכון, כך טוענים בניו יורק טיימס על רקע ההתפתחויות האחרונות במלחמת המורדים עם צבא אסד. סוריה, ששימשה כעמוד תווך לנוכחותה של איראן באזור, מאבדת את מעמדה החשוב בשדה הקרב הסורי, ותוך כדי כך, גם השפעתה של טהרן הולכת ומתרופפת. בעוד שישראל ובעלות בריתה הערביות צפויות להתחזק, איראן, ששולחת את כוחותיה ומיליציותיה לסוריה, מוצאת עצמה במצב קשה יותר.
"עבור איראן, סוריה הייתה עמוד השדרה של נוכחותנו האזורית", אמר חסן שמשאדי, מומחה לקבוצות המיליטנטיות של איראן, שהיה במשך שנים במאי סרטים דוקומנטריים בשדות הקרב של סוריה, בראיון מטהרן לניו יורק טיימס. "כל מה שאיראן שלחה לאזור עבר דרך סוריה. כעת קשה מאוד מאוד לשמור על ערוצים אלה פתוחים".
אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות
לפי הניו יורק טיימס, המצב בסוריה הפך לכאוס של ממש עבור איראן, שכן המורדים הסורים, במיוחד מקבוצת הייאת תחריר א-שאם, הצליחו לכבוש עיר אחר עיר, תוך כדי שהמערכת האיראנית החלה להבין כי לא ניתן להחזיר את הגלגל לאחור. עד אמצע השבוע שעבר, אווירת פאניקה הכתה את הגורמים האיראנים.
"בתחילה, הממשל האיראני היה המום מהמהירות שבה המורדים בסוריה צברו תאוצה והצבא הסורי נטש את בסיסיו, לפי שלושה גורמים איראנים, שניים מהם חברים במשמרות המהפכה". תזכיר פנימי במשמרות המהפכה שנחשף בפני הניו יורק טיימס תיאר את המצב בסוריה כ"בלתי נתפס". "איראן השלימה עם נפילת אסד ואיבדה את הרצון להתנגד, סוריה פשוט נופלת", נכתב בתזכיר הפנימי שנחשף בפני העיתון.
בעיתון מדווחים בנוסף כי סרטון שפורסם ביום שישי בחשבונות מדיה חברתית המזוהים עם משמרות המהפכה, הראה מקדש שיעי ליד דמשק כמעט ריק, ובו קריין אומר: "אלה עשויות להיות התמונות האחרונות שתראו מהמקדש, כולם עזבו את סוריה, כל האיראנים התפנו". ואז פורץ בבכי.
המורדים, מצדם, שלחו לאיראן בשבוע האחרון מסר דיפלומטי חשאי, שבו הבטיחו להגן על אתרים דתיים שיעיים ומיעוטים, אך ביקשו ממנה שלא להתערב במלחמה ולהימנע מלשלוח כוחות נוספים. בתגובה, איראן ביקשה מהמורדים להגן על המקדשים השיעיים ולספק מסדרונות בטוחים לצבא האיראני להימלט מהמדינה.
סוהייל כרימי, לוחם לשעבר בסוריה ופרשן פוליטי מסר לניו יורק טיימס כי המצב בשטח שונה ממה שמתארים הגורמים האיראנים, במיוחד בנוגע לנוכחות הצבא האיראני בסוריה. הוא מסביר כי לא רק שהכוחות האיראניים לא פועלים בשדה הקרב בסוריה, אלא גם לא הורשו להילחם ולהיות נוכחים בשטח בתקופה האחרונה. במילים אחרות, הוא מבקש להדגיש שמה שנאמר על ידי גורמים רשמיים באיראן אינו תואם את המציאות בשטח, שבה הכוחות האיראניים לא פעילים כמו בעבר.
דאגה נוספת עבור איראן הייתה האיום של ישראל לתקוף כל התגייסות של כוחות איראניים בסוריה, לפי פרשנים בתוך המדינה ומחוצה לה. התקפות ישראליות ממוקדות, שמטרתן פגיעה בכוחות האיראניים בסוריה, לא פסחו על בסיסי הצבא האיראני, ואף על מתחם השגרירות האיראנית בדמשק. "ישראל הרגה לפחות שני תריסר כוחות איראניים", אמרו מקורות איראניים. במקביל, שתי טיסות של חברת תעופה איראנית פרטית בדרך לדמשק הופנו בשבוע האחרון לאחר אזהרות של ישראל כי היא תפיל אותן אם ייכנסו למרחב האווירי של סוריה, לפי גורמים איראנים וישראלים. ישראל אמרה שהטיסות מעבירות נשק.
בתוך כך, חיזבאללה, אחד מבעלי בריתה המרכזיים של איראן, ספג גם הוא מכות קשות בלבנון לאחר לחימה אינטנסיבית עם ישראל. רוסיה, בעלת ברית נוספת של סוריה, ממוקדת במלחמתה שלה עם אוקראינה. וחשוב מכך, צבא סוריה הפגין חוסר נכונות להילחם. "המצב בסוריה כיום הוא בלתי נתפס," אומר חסן שמשאדי. "איראן כאילו איבדה את הרצון להתנגד, והיא מתקשה לשמור על נוכחותה שם".
המשבר בסוריה לא רק מערער את שותפותה של איראן עם אסד, אלא גם מאיים לשנות את תמהיל הכוחות במזרח התיכון כולו. מאבקי השפעה, התערבויות חיצוניות ותגובתיות ישראלית גוברות – כל אלה מבשרים על עידן חדש במזרח התיכון, שבו איראן עלולה למצוא את עצמה מבודדת.