טורקיה מתייצבת כמנצחת הגדולה של המשבר בסוריה, כך עולה מניתוחו של ד"ר חי איתן כהן ינרוג'ק ממרכז דיין באוניברסיטת תל אביב לעיתון מעריב. "ארדואן כיום רואה את עצמו כמנצח הגדול של המלחמה הזאת", קובע ד"ר כהן ינרוג'ק, ומסביר כי "הוא פשוט ניצל לטובתו גם את המלחמה באוקראינה וגם את המלחמה שלנו בעזה ופשוט הניב את כל הפירות".

התמיכה הטורקית במורדים הייתה מכרעת להישרדותם. "כולם יודעים אם אנחנו מדברים על המורדים היום, בעצם הקיום שלהם זה בזכות טורקיה. כי אם טורקיה לא הייתה תומכת בהם, מזמן הם היו מובסים", מדגיש המומחה. במיוחד מעניין היחס בין טורקיה לאבו מוחמד אל-ג'ולאני. "יש פה איזשהו יחסי קרבה עם אבו מוחמד אל-ג'ולאני שבטח עכשיו, בטח כבר שנים רבות התנהלו היחסים האלה מול ארגון הביון הטורקי", מציין המומחה.

לדבריו, "אני חושב שאם וכאשר אל-ג'ולאני יקבל איזשהו תפקיד רשמי בממשלת סוריה, אז הקשר הזה בטח ישתדרג לרמה של שר החוץ והכל יהפוך להיות ללגיטימי. אז אפשר להגיד שהיאת תחריר א-שאם הם יעברו איזושהי לגליזציה ממה שאנחנו מתרשמים. גם ככה הם לא כרגע מתנהגים כמו ארגון טרור, אלא הם מתנהגים כעת, ברמה שאנחנו מתרשמים, כסוג של ממשלה שמחליפה את השלטון".

אבו מוחמד אל-ג'ולאני (צילום: רשתות)
אבו מוחמד אל-ג'ולאני (צילום: רשתות)

הישג מרכזי עבור טורקיה הוא ההזדמנות לפעול נגד הנוכחות הכורדית בסוריה באמצעות המורדים. "כעת טורקיה פשוט חוגגת ויש לה פה כמה סיבות טובות. בגלל העובדה שהיא נתנה את התמיכה שלה במורדים, אז עכשיו היא חושבת שהמורדים גם צריכים לתגמל אותה. איך הם יכולים לתגמל אותה? כמובן באמצעות הפעלת כוח נגד היישות הכורדית לאורך כל הגבול הטורקי-סורי", אומר המומחה, "שבוע שעבר ראינו שהמורדים תקפו את המובלעת הכורדית והם בעצם הצליחו לכבוש. כעת אין לי שום ספק שהם עומדים לפעול נגד הנוכחות הכורדית באזור הגדה המערבית של הנהר פרת". 

הטורקים במיוחד לא רוצים שום נוכחות כורדית בגדה המערבית של הנהר. "בנוסף, השלב הבא יהיה כמובן הפעלת כוח נגד הכורדים לאורך כל הגבול טורקיה-סוריה ולסלק אותם משם. זה בעצם, אפשר להגיד, המטרה הגדולה ביותר של ארדואן", מסביר ד"ר כהן ינרוג'ק. 

אסטרטגיה זו תאפשר לטורקיה גם להימנע מלחץ בינלאומי ישיר: "כשטורקיה ניסתה לפעול נגד הכורדים בעצמה, אז דונאלד טראמפ עצר אותם והיה לחץ בין-לאומי חסר תקדים. אבל אם עכשיו המורדים הפכו לממשלה ואם הם יפעלו כוח נגד הכורדים, אז זה בעצם במסגרת העניין הסורי הפנימי, שאף אחד כאילו לא יכול להאשים את טורקיה".

מורדים ברחובות ג'אנדריס בסוריה, דצמבר 2024 (צילום: רויטרס)
מורדים ברחובות ג'אנדריס בסוריה, דצמבר 2024 (צילום: רויטרס)

לצד ההיבט הביטחוני, טורקיה מבקשת למלא את החלל שנוצר עם דחיקת איראן. "בגלל העובדה שאיראן סולקה מסוריה, אז אין לי שום ספק שארדואן ינסה לתפקד כפטרון העל של סוריה החדשה", מעריך המומחה. "הם בטח עומדים להשתמש בקלף הזה מול הממשלה הסורית החדשה ולהפוך אותה יותר כפופה לטורקיה".

המהלך הטורקי משקף גם שאיפות היסטוריות עמוקות: "אם לפני שדיברנו על איראן השיעית, עכשיו הגיע הזמן לדבר על טורקיה הסונית. ארדואן לא התנתק מעולם מההיסטוריה ורצה להחזיר את הכרה ליושנה ולהחזיר את הדומיננטיות, את העליונות של הסונה לאזור סוריה". לדברי המומחה, "הוא כן הצליח פשוט להביס את העלאווים קו נטוי שיעים".

באשר לסוגיית הפליטים הסורים בטורקיה, המומחה מעריך כי "רמת החיים בטורקיה היא הרבה יותר גבוהה מרמת החיים בסוריה. אני חושב שאלה שכבר נמצאים במערב טורקיה, אין לי שום ספק שהם לא יחזרו לסוריה. אבל אלה שנמצאים במרכז אנטוליה או בדרום מזרח טורקיה, אולי עשויים לחזור חזרה לסוריה".

הפגנות נגד ישראל באיסטנבול, טורקיה (צילום: REUTERS/Umit Bektas)
הפגנות נגד ישראל באיסטנבול, טורקיה (צילום: REUTERS/Umit Bektas)

באשר לעתיד הטריטוריאלי של סוריה, טורקיה מעוניינת בשמירה על שלמותה: "טורקיה רוצה לשמר את השלימות הטריטוריאלית. הם לא אוהבים שום שינויים דרסטיים מסוג זה, כי הם חושבים שזה עלול להוות פה כאיזושהי דוגמה רעה לחיקוי... זה עלול להוביל להתפרקותה של איראן, ההתפרקות כזאת באיראן עלולה לגרום אפקט דומינו בטורקיה".

המשמעות עבור ישראל ברורה: "ישראל בעצם צריכה להיערך לסוריה החדשה, שהיא תהיה תחת השפעה כבדה של טורקיה וכבר לא של איראן", מסכם ד"ר כהן ינרוג'ק.