נפילת משטרו של בשאר אסד בסוריה מהווה מכה אסטרטגית קשה לאיראן, שאיבדה בכך את אחת מבעלות בריתה המסורתיות החשובות ביותר במזרח התיכון. היחסים בין המדינות, שנמשכו למעלה מארבעה עשורים מאז המהפכה האסלאמית ב-1979, הגיעו לסיומם הדרמטי על רקע המתקפה המוצלחת של כוחות האופוזיציה הסורית.
בטהרן שוררת דאגה עמוקה מההשלכות האזוריות של נפילת המשטר הסורי, כך פורסם היום (שלישי) בעיתון אל ערבי אל ג'דיד. גורמים בכירים באיראן מנסים להרגיע את הרוחות ופתחו בערוץ תקשורת ישיר עם הנהגת האופוזיציה הסורית, במטרה למנוע הידרדרות ביחסים בין המדינות. הנשיא האיראני מסעוד פזשכיאן קרא לדיאלוג בין הפלגים השונים בסוריה והדגיש את חשיבות שמירת המקומות הקדושים והנציגויות הדיפלומטיות.
המשבר בסוריה חושף מתחים פנימיים באיראן. בעוד חוגים רפורמיסטים מברכים על נפילת אסד, גורמים שמרניים מאשימים את הממשלה בהזנחת בעלת הברית האסטרטגית. מקורות איראניים חשפו כי בחודשים האחרונים דרש אסד מטהרן לצמצם את הנוכחות האיראנית בסוריה, מה שהוביל למתיחות ביחסים בין המדינות.
אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות
מומחים מעריכים כי אובדן סוריה מהווה פגיעה קשה ב"ציר ההתנגדות" האיראני. הדבר עלול להשפיע על יכולתה של איראן לתמוך בחיזבאללה בלבנון ולשמור על השפעתה באזור. בכיר איראני לשעבר במשמרות המהפכה טען כי התרחקותו של אסד מאיראן והתקרבותו למדינות ערב תרמה לנפילתו.
ההשלכות האזוריות של המשבר עשויות להיות מרחיקות לכת. מומחים מעריכים כי עיראק עשויה להתקרב למדינות ערב, וכי המערכת האזורית כולה עומדת בפני שינויים משמעותיים. בטהרן קיים חשש מהשפעת האירועים על יציבות המשטר האיראני עצמו, כאשר גורמי ביטחון מזהירים מפני ניסיונות להצית מהומות על רקע ההתפתחויות בסוריה.
שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י ניסה להמעיט בחשיבות המשבר, וטען כי "ציר ההתנגדות" אינו תלוי בנתיב היבשתי דרך סוריה. לדבריו, לחיזבאללה מלאי נשק מספיק לשנים קדימה, אך הוא הזהיר מפני הסלמה אזורית בעקבות נפילת המשטר הסורי.