נפילת משטרו של בשאר אסד, עוררה דיון רחב באירופה ומזרח אירופה סביב סוגיית גורלם של מיליוני הפליטים הסורים המפוזרים ברחבי העולם. הקריאות להחזרת אלו שברחו הולכות ומתגברות, כך נמסר מפי גורמים לעיתון "וול סטריט ג'ורנל" האמריקני.
מומחים הזהירו כי ייתכן שהמדינות המארחות את יחליפו בין זרמי פליטים, במקרה שהבריחה מסוריה בעקבות המשטר החדש תמשיך ותגדל. הפלת משטר אבד והשתלטות המורדים על דמשק היוו רגע ששינה סדרי עולם שהפך למשבר הומניטרי חריף.
כמו כן, אתמול (שני) אוסטרליה ומדינות אירופאיות נוספות וביניהן: בלגיה, בריטניה, דנמרק, גרמניה, נורבגיה ושוודיה - הודיעו כי הן משעות את הטיפול בבקשות המקלט של הפליטים הסורים.
גרמניה שהייתה המדינה האירופית שסיפקה את מספר הפליטים הסורים הגדול ביותר, החלה להיתקל בחודש פברואר במחאות נגד הפליטים. שרת הפנים הגרמנית, ננסי פייזר, השהתה 47,270 בקשות מקלט ואמרה כי ההחלטה התקבלה לאור המצב בסוריה.
"הסיום של שלטון אסד הוא הקלה גדולה עבור רבים שסבלו מעינויים, רצח וטרור. רבים מהפליטים שמצאו מקלט בגרמניה יש להם כעת תקווה חדשה לחזור למולדתם הסורית," כתבה פייזר בחשבון ה-X שלה והוסיפה: "המצב בסוריה כרגע מאוד מבלבל. לכן, לא ניתן לחזות אפשרויות חזרה קונקרטיות כרגע, ויהיה ספקולטיבי לדבר על כך במצב כה לא יציב".
מדינות מארחות קידמו את הגירוש צעד קדימה, ודרשו מהסורים לעזוב. שר הפנים האוסטרי, גרהרד רקרנר, אמר כי המשרד בראשותו יכין תכנית לחזרה מסודרת וגירוש פליטים לסוריה.
"כצעד ראשון, אני אומר, נציע הצעה," אמר ינס שפאן, פוליטיקאי בכיר מהמפלגה השמרנית באוסטריה, "הדמוקרטים הנוצריים" (CDU) בגרמניה, בתכנית טלוויזיה אמש. "מה דעתכם אם הממשלה הפדרלית תאמר: כל מי שרוצה לחזור לסוריה, אנחנו נארגן להם טיסות שכר, והם יקבלו סכום התחלתי של 1,000 יורו".
עוד לפני התקדמות המורדים בסוריה לעבר הבירה דמשק, גברו הקולות נגד מבקשי המקלט הסורים גם במדינות הנחשבות פתוחות יותר לקליטת מהגרים, כמו גרמניה ושוודיה, לנקוט בקו הרבה יותר נוקשה כפלי הגירה. את הקולות השמרניים באירופה הובילה ראש ממשלת איטליה, גיורגה מלוני שביקשה לקרוא לאזורים מסוימים בסוריה כבטוחים לחזרת הפליטים הסורים. הפגנות התמיכה במורדים הסורים וחגיגות נפילתו של אסד חיזקו את הקריאה הזו.
אולם, דברים אלו עומדים בניגוד לעמדת האיחוד האירופי שקובעת "המצב בסוריה לא מאפשרת חזרה בטוחה", כך אמר דובר האיחוד האירופי, אנואר אל-ענוני.
קבוצת המורדים, "הייאת תחריר א-שאם", ניסתה להציג את עצמה כיותר סובלנית מאז ניתקה את הקשרים עם סניף "אל-קאעידה" בסוריה בשנת 2016, אך היא עדיין עומדת תחת סנקציות של האיחוד האירופי.
"ממשלות אירופה צריכות להנמיך ציפיות בקשר להחלטת הפליטים הסורים לשוב במהרה למדינתם", אמר ריצ'רד אלברייט, דיפלומט לשעבר בדרג בכיר במזרח התיכון ובאירופה, המתמחה בנושאי פליטים. "תוצאת המהומות של האביב הערבי במצרים, לוב ותוניסיה תגרום להרבה אנשים לחשוב פעמיים לפני שהם נוטשים את החיים שהקימו באירופה. רובם ירצו להמתין ולראות איך ההתמודדות עם המעבר תתפתח".
מאז פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה בשנת 2011, פליטים סורים התפזרו בין 130 מדינות, על פי נתוני הסוכנות לפליטים של האו"ם. רובם נמצאים בטורקיה, לבנון, ירדן, עיראק ומצרים, ומעל למיליון פליטים סורים מפוזרים ברחבי אירופה.