האם נמצאו הראיות לשיתוף הפעולה בציר רוסיה-סוריה-ישראל? העיתונאי חסן חסן, מייסד ועורך ראשי של המגזין New Lines ובעל טור קבוע בכלי תקשורת בינלאומיים כמו The New York Times, The Guardian, The Atlantic ו־Foreign Affairs, פרסם סדרת מסמכים שלטענתו נמצאו בארמון בשאר אסד לאחר נפילת המשטר. חסן, שהעיד מספר פעמים כמומחה בפני הקונגרס האמריקאי, מציג בפרסום זה הצצה נדירה למנגנון תיאום חשאי שפעל בין רוסיה, סוריה וישראל.

המסמכים שפורסמו נושאים את סמל הרפובליקה הערבית הסורית וחותמת רשמית של מחלקת המודיעין הסורית. מדובר בתכתובות המתוארכות לשנת 2023 ומסווגות כ"סודי למפקד בלבד", המתעדות מערכת יחסים מורכבת בין המדינות. לפי התיעוד, רוסיה שימשה כמתווכת בתהליך שנועד להשיג שתי מטרות מקבילות: מצד אחד לאפשר לצבא הסורי להמשיך ולתפקד ולענות על "צרכיו", ומצד שני להגביל את יכולתן של איראן וחיזבאללה להתבסס צבאית בשטח סוריה. 

המנגנון הרוסי, כפי שעולה מהמסמכים, היה מורכב ומדויק: מצד אחד נועד לאפשר לצבא הסורי מרחב פעולה ותפקוד בסיסי לצרכיו השוטפים, ומצד שני פעל באופן אקטיבי למנוע העברות נשק והתבססות צבאית של איראן וחיזבאללה באזור. רוסיה, לפי המסמכים, ניסתה ליצור מערכת של איזונים ובלמים, כאשר היא מציעה לסורים הגנה מתקיפות ישראליות בתמורה לריסון הפעילות האיראנית וזו של חיזבאללה. מעין "מנגנון ויסות" שנועד למנוע הסלמה באזור תוך שמירה על האינטרסים של כל הצדדים.

במרכז המנגנון עמדה דמות שכונתה בשם הקוד "מוזס". על פי המסמכים, הוא העביר מסרים ישירות לשר ההגנה הסורי לשעבר, עלי מחמוד עבאס. המסרים הללו הועברו בהמשך לראש לשכת הביטחון הלאומי עלי ממלוק. התכתובות מראות החרפה הדרגתית בטון המסרים. לאחר אזהרה ראשונית ב־8 באפריל 2023 בנוגע לשיגור שלוש רקטות מרמת הגולן על ידי חמאס בהנהגת חאלד משעל, העביר "מוזס" אזהרה חריפה יותר: "האמצעי האחרון שלנו היה יריית אזהרה. אם לא תצליחו לרסן את הפעילויות הללו, התקיפה הבאה תהיה חמורה הרבה יותר. תשלמו מחיר חסר תקדים".

ב־7 במאי 2023 תועדה תקיפה ישראלית על שני יעדים אסטרטגיים: מחסני נשק של פיקוד דרום דמשק ומחנה אימונים בדומאייר. המחנה הופעל על ידי יחידת "תיק הגולן" בהנהגת אבו חוסיין סג'יד, פעילות שעוררה דאגה מיוחדת בישראל. במקביל, המסמכים חושפים התנגדות ישראלית נחרצת לנוכחות חאג' האשם (מפקד חיזבאללה בגולן הסורי) ולוחמיו בדרום סוריה.

אירוע משמעותי נוסף תועד ב־17 במאי 2023, כאשר מערכות מעקב זיהו נחיתה של שמונה מטוסים בבסיס חמימים: ארבע טיסות של חברת איראן אייר וארבעה מטוסי איליושין Il-76 מחטיבה 29 של סוריה. על פי המסמכים, מטוסים אלו העבירו משלוחי נשק למחסנים בלטקיה וקוטייפה.

תקיפות שמיוחסות לחיל הים בסוריה  (צילום: רשתות ערביות)
תקיפות שמיוחסות לחיל הים בסוריה (צילום: רשתות ערביות)

ב־14 ביולי 2023 העביר "מוזס" אזהרה חריפה במיוחד נגד שיתוף הפעולה הצבאי של סוריה עם איראן וחיזבאללה, כשהדגש הושם על הסיוע הסורי לשיפור יכולות ההגנה האווירית של חיזבאללה. "תמיכה ביכולות ההגנה האווירית של חיזבאללה היא פעולה נגד ישראל. זה משרת רק את האינטרסים של חיזבאללה, תוך פגיעה בצבא שלכם", נכתב במסר.

המתווכים הרוסים חזרו והדגישו כי המנגנון בפיקוחם יכול לאפשר לסורים לפעול ללא חשש מתגובה ישראלי, אך כל תמיכה באיראן ובחיזבאללה תגרור תגובה חמורה. "כל פעילות לא מפוקחת שעוקפת את הפיקוח הרוסי תיראה כאיום ישיר על ישראל ותביא לתגובה", נכתב באחד המסמכים. על פי הטענות בציוציו של חסן, המנגנון הזה השתנה לאחר מה שהוא נפילת משטר אסד. 

אותנטיות המסמכים טרם אומתה על ידי גורם בלתי תלוי, והם מבוססים על צילומים שלא ידוע מי צילם אותם, מתי ובאילו נסיבות. כמו כן, לא ברור כיצד בדיוק הגיעו המסמכים לידי המפרסם ומה היה מסלולם מרגע השגתם ועד לפרסומם.

בתוך כך, מנהיג איראן עלי חמינאי התייחס היום לנפילת משטר אסד: "מה שקרה בסוריה הוא תוצאה של פעולה משותפת של ישראל וארה"ב". זאת לאחר שארגון הטרור חיזבאללה הגיב אתמול על האירועים המתרחשים בסוריה, וברשתות הערביות דווח כי ציינו כי "הישות הישראלית כובשת עוד אדמות של סוריה ופוגעת ביכולות הסוריות הצבאיות – זו תוקפנות מסוכנת".

"מדינה שכנה לסוריה מילאה תפקיד ברור במה שקרה והיא עדיין עושה זאת", הוסיף חמינאי. "השתיקה מחרישת האוזניים של החוגים הערבים, האסלמיים והבינלאומיים בנוגע לתוקפנות נגד סוריה הובילה להתקפות ציוניות על מדינות האזור. יש לנקוט בכל הצעדים כדי למנוע מישראל להשיג את יעדיה בסוריה", הוסיף ארגון הטרור חיזבאללה.