העיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד" דיווח כי מקורות עיראקיים מוסרים שמפקד כוח קודס האיראני, איסמעיל קאאני, הגיע לבירה בגדד ביום רביעי בערב, כדי לדון בהתפתחויות השינוי בסוריה ובנפילת משטר בשאר אל-אסד. המקורות ציינו כי "קאאני נפגש עם מספר מנהיגים של קבוצות חמושות, כדי לדון בהתפתחויות במצב החדש בסוריה, ובעקשנות של הישות הישראלית לתקוף אתרים ולהתקדם בכיבוש חלקים מסוריה", והוסיפו כי "קאאני לא נפגש עם כל מנהיגי השיעים כפי שהוא עושה תמיד, אלא הסתפק במפגש עם מספר מנהיגי פלגים".

המקורות, שביקשו להישאר בעילום שם, הוסיפו כי "חלק ממנהיגי הפלגים הודיעו לקאאני על מחויבותם לעמדה הניטרלית של עיראק במשבר הנוכחי, ושאינם רוצים להיתלות בפתיחת חזיתות קרב חדשות וממתינים לראות כיצד יסתדרו הדברים".

"היה דיבור על חיזוק ההגנות הקרקעיות העיראקיות, הגנה על הגבולות, וחיזוק הביטחון הלאומי במדינה", אמרו המקורות, וציינו כי: "מנהיגי הפלגים העיראקיים הדגישו את עניין העם העיראקי, והימנעות מהפגיעות בעיראק על ידי תקיפות ישראליות או אמריקאיות, דבר שיכול להוביל לבלבול במצב הביטחוני או להרחבת ההתססה והכאוס במצב הפוליטי בעיראק, במיוחד שכעת מתבצע תהליך הכנה לשלב פוליטי חדש, כאשר מועד הבחירות מתקרב".

חברי מיליציה פרו איראנית בעיראק  אחרי התקיפה האיראנית (צילום: רויטרס)
חברי מיליציה פרו איראנית בעיראק אחרי התקיפה האיראנית (צילום: רויטרס)

מקורות נוספים חשפו כי מאז שבת האחרונה, כל הפלגים העיראקים נסוגו מסוריה וחזרו לעיראק, לראשונה מאז שהצטרפו למשטר נגד האופוזיציה הסורית ב-2011, תוך התמקמות לאורך הגבול.

קבוצת חיזבאללה העיראקית ציינה שהיא עוקבת אחרי המצב בסוריה ומחפשת הבנות על בסיס ההתפתחות בעזה. דובר ממשלת עיראק, בסאם אל-עוואדי, הדגיש כי עיראק לא מתכוונת להתערב בסוריה ותומכת בבחירות של העם הסורי.

אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>>

בהודעה שנמסרה, נכתב כי "מהות הארגונים הטרוריסטיים כמו אל-נוסרה ודאעש לא תשתנה, למרות ניסיונותיהם להציג את עצמם כאנושיים מול המצלמות", לדברי הגורמים, והוסיפו כי "המדינות שתומכות בחבורות הללו הן אלו שנושאות באחריות לכל תקיפה נגד מאמיני אהל אל-בית או הפרת קדושותיהם".

דובר ממשלת עיראק, בסאם אל-עוואדי, תיאר את ההתפתחויות בשטח בסוריה כ"הפתעה",  ואמר כי: "ארצו תגיב לכל צעד חיובי מצד סוריה בשני צעדים חיוביים",  תוך שהוא מדגיש שוב את אי-המעורבות של עיראק בעניינים הסוריים. הוא הוסיף: "ממשלת עיראק אינה מתכוונת להתערב בעניינים הסוריים. עיראק לא תתמוך בצד אחד על פני השני, והיא תומכת בבחירות של העם הסורי, בנוסף הוא הזהיר כי "חשיפת המיעוטים הסוריים לסכנה תשפיע על הפנים הפוליטיות בעיראק".

לפי העיתון, רוב המומחים בעניינים פוליטיים עיראקיים ואזוריים מסכימים כי איראן איבדה חזית חשובה מ"ציר ההתנגדות" הנתמך על ידי טהראן, ושהעתיד של עיראק עשוי להיות מושפע מכך. לכן, איראן שואפת למנוע הפסדים נוספים ורוצה לשמור על קשר חזק עם בגדד, במיוחד כי זו הפכה לגדר ההגנה היחידה בין איראן לבין ה"כיבוש הישראלי".

האנליסט הפוליטי עלאא מוסאפה אמר לעיתון הערבי: "מה שקרה בסוריה היה מזימה בינלאומית עם השתתפות אזורית שהובילה במהירות ובפתאומיות לנפילתו של משטר אסד, כשמובן שתהליך הפלת המשטר היה מאורגן".

הוא הסביר ל"אל-ערבי אל-ג’דיד" כי: "הארגונים הג'האדיסטיים שהפילו את בשאר אל-אסד דומים במידה מסוימת לטליבאן, ושמנו לב שהם קוראים לבניית מדינה בלי נקמה ובלי שיקולים של נקמה".

מוסאפה הוסיף: "החשש האיראני ממה שקרה הוא לגיטימי, כי היא איבדה את אחד העמודים החשובים ביותר בציר ההתנגדות, ולכן היא רוצה להבין את המצב העתידי, במיוחד מכיוון שהציר חווה מכשולים ברורים".

לסיכום אמר: "מה שחשוב לעיראק הוא אבטחת הגבולות שלה, והם כבר מאובטחים, עם חומה ביטחונית מוצקה ויכולות מספיקות למעקב ולריגול, בעוד שמהתפקיד של הפלגים העיראקים בסוריה הסתיים, ואין להם עוד שום השפעה או שאיפות על שטח סורי בעתיד".