בשאר אל־אסד כמעט ולא שיתף איש בתכניותיו לברוח מסוריה כאשר שלטונו קרס. במקום זאת, עוזרים, פקידים ואפילו קרובי משפחה הוטעו או הושארו באפלה, כך סיפרו לסוכנות הידיעות רויטרס יותר מתריסר אנשים המכירים את האירועים.
שעות לפני שברח למוסקבה, אסד הבטיח בפגישה של כ־30 מפקדי צבא וראשי ביטחון במשרד ההגנה ביום שבת כי תמיכה צבאית רוסית נמצאת בדרך, ודחק בכוחות הקרקע להחזיק מעמד, כך לדברי מפקד שנכח בתדרוך וביקש להישאר בעילום שם.
ניסיון נואש אחרון
מסמך שהודלף מצביע על כך שבשאר אל־אסד, בצעד נואש לקראת מפלתו, הורה לפוצץ מכונית תופת באזור קזאז במרכז דמשק, במטרה להאשים את המורדים ולהגביר את התמיכה בשלטון. הפיצוץ, שאמור היה לגרום למאות נפגעים, היה חלק מתוכנית שנועדה להאשים את המורדים, תוך יצירת תחושה של איום טרור, מה שיסייע להשליט פחד ולחץ על הציבור.
המסמך שהופץ ברשתות החברתיות, הפך לוויראלי, לאחר שדווח על כך לראשונה ברשת "אל־ערביה" לכאורה. במסמך נכתב: "בהתבסס על הנחיות הפיקוד המשותף ולאור הנסיבות הקיימות, בהוראת נשיא הרפובליקה ועל פי התוכנית שגובשה בישיבת הפיקוד המשותף על הצורך לשכנע את דעת הקהל המקומית והבינלאומית על קיומן של קבוצות טרור בסוריה הנך מתבקש לתאם".
وثيقة مسربة تظهر طلب بشار الأسد تفجير سيارة مفخخة في منطقة القزاز وسط العاصمة دمشق ما تسبب في سقوط مئات الضحايا لاتهام الثوار pic.twitter.com/1oR3dW5e46
— عمر مدنيه (@Omar_Madaniah) December 13, 2024
מתחת לרדאר
הצוות של אסד לא ידע דבר. הוא אמר למנהל משרדו הנשיאותי בשבת כשסיים את עבודתו שהוא הולך הביתה, אך במקום זאת פנה לשדה התעופה, כך לפי עוזר מהמעגל הפנימי שלו. הוא התקשר ליועצת התקשורת שלו, בות'יינה שעבאן, וביקש ממנה לבוא לביתו לכתוב לו נאום. כשהגיעה, גילתה שאין איש בבית.
אסד טס מדמשק במטוס ביום ראשון האחרון, כשהוא טס מתחת לרדאר עם השדר של המטוס כבוי, כך אמרו שני דיפלומטים אזוריים. היציאה הדרמטית סיימה את 24 שנות שלטונו וחצי מאה של שלטון משפחתו, והביאה לסיום פתאומי של מלחמת האזרחים בת 13 השנים. משפחתו הקרובה של אסד – אשתו אסמא ושלושת ילדיהם – כבר המתינו לו בבירה הרוסית, לפי שלושה עוזרים קרובים לשעבר ובכיר אזורי.
רוסיה ואיראן: אין חילוץ צבאי
לא תהיה הצלה צבאית מרוסיה, שהתערבותה ב־2015 עזרה להפוך את הכף במלחמת האזרחים לטובת אסד, או מבעלת בריתו הנאמנה האחרת, איראן. הדבר הובהר למנהיג הסורי בימים שלפני יציאתו, כאשר חיפש סיוע מגורמים שונים במרוץ נואש להיאחז בשלטון ולהבטיח את ביטחונו, על פי האנשים שרואיינו על ידי רויטרס.
אסד ביקר במוסקבה ב־28 בנובמבר, יום לאחר שכוחות המורדים הסורים תקפו את מחוז חלב הצפוני ומתקפת בזק חצתה את המדינה, אך תחנוניו להתערבות צבאית נפלו על אוזניים ערלות בקרמלין שלא היה מוכן להתערב, כך אמרו שלושה דיפלומטים אזוריים.
האדי אל־בחרה, ראש האופוזיציה הסורית העיקרית בחו"ל, אמר שאסד לא העביר את המציאות של המצב לעוזריו בבית, בהסתמך על מקור מהמעגל הקרוב של אסד ופקיד אזורי. "הוא אמר למפקדיו ושותפיו אחרי ביקורו במוסקבה שתמיכה צבאית בדרך", הוסיף בחרה. "הוא שיקר להם. המסר שקיבל ממוסקבה היה שלילי״.
דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר לעיתונאים ביום רביעי שרוסיה השקיעה מאמצים רבים בעזרה לייצוב סוריה בעבר, אך העדיפות שלה כעת היא הסכסוך באוקראינה.
ארבעה ימים לאחר אותה נסיעה, ב־2 בדצמבר, שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י נפגש עם אסד בדמשק. באותה עת, המורדים מקבוצת היאת תחריר א־שאם (HTS) האסלאמיסטית השתלטו על חלב.
אסד הראה מצוקה גלויה במהלך הפגישה, והודה שצבאו חלש מדי מכדי להציב התנגדות אפקטיבית, כך אמר דיפלומט איראני בכיר לרויטרס. עם זאת, אסד מעולם לא ביקש מטהרן לפרוס כוחות בסוריה, על פי שני גורמים איראנים בכירים שאמרו כי הוא הבין שישראל עלולה להשתמש בכל התערבות כזו כסיבה לתקוף כוחות איראניים בסוריה או אפילו את איראן עצמה. הקרמלין ומשרד החוץ הרוסי סירבו להגיב לכתבה זו, בעוד שמשרד החוץ האיראני לא היה זמין באופן מיידי להגיב.
מקבל את ההפסד
לאחר שמיצה את כל האפשרויות, אסד קיבל סוף סוף את הבלתי נמנע של נפילתו והחליט לעזוב את המדינה, מסיים את שלטון השושלת המשפחתית שלו שהחל ב־1971.
שלושה חברים מהמעגל הפנימי של אסד אמרו שהוא רצה תחילה לחפש מקלט באיחוד האמירויות, כאשר המורדים כבשו את חלב וחומס והתקדמו לעבר דמשק. הם אמרו שהוא נדחה על ידי האמירתים, שחששו מתגובה בינלאומית על אירוח דמות הכפופה לסנקציות אמריקאיות ואירופיות בגין שימוש לכאורה בנשק כימי בדיכוי המורדים, האשמות שאסד דחה כבדיה.
עם זאת, מוסקבה, בעוד שלא הייתה מוכנה להתערב צבאית, לא נטשה את אסד, על פי מקור דיפלומטי רוסי שדיבר בתנאי אנונימיות. שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב, שהשתתף בפורום דוחא בקטר בשבת וראשון, הוביל את המאמץ הדיפלומטי להבטיח את בטיחותו של אסד, תוך מעורבות של טורקיה וקטר לניצול קשריהן עם המורדים כדי להבטיח את יציאתו הבטוחה של אסד לרוסיה, כך אמרו שני גורמים אזוריים. מקור ביטחוני מערבי אחד אמר שלברוב "עשה כל שביכולתו" להבטיח את עזיבתו הבטוחה של אסד.
קטר וטורקיה ערכו הסדרים עם המורדים כדי לאפשר את יציאתו של אסד, כך אמרו שלושה מהמקורות, למרות טענות רשמיות של שתי המדינות שלא היו להן מגעים עם הארגונים, המוגדרים על ידי ארה"ב והאו"ם כארגוני טרור.
מוסקבה גם תיאמה עם מדינות שכנות כדי להבטיח שמטוס רוסי העוזב את המרחב האווירי הסורי עם אסד על סיפונו לא ייתפס או יותקף, כך אמרו שלושה מהמקורות.
ראש הממשלה האחרון של אסד, מוחמד ג'לאלי, אמר שדיבר עם נשיאו דאז בטלפון במוצאי שבת בשעה 22:30. "בשיחתנו האחרונה, אמרתי לו עד כמה המצב קשה ושיש עקירה עצומה (של אנשים) מחומס לכיוון לטקיה; שיש פאניקה ואימה ברחובות״, אמר לערוץ אל־ערבייה הסעודי.
"הוא ענה: 'מחר, נראה'״, הוסיף ג'לאלי. "'מחר, מחר', היו המילים האחרונות שאמר לי״. ג'לאלי אמר שניסה להתקשר לאסד שוב עם שחר יום ראשון, אך לא הייתה תשובה.