ישנה הערכה שהמורדים בסוריה יבקשו להקים בסוריה משטר ג'אהדיסיט עם סממנים פרגמטיים בדומה למשטר הטאליבן באפגניסטן. אז לאן צועדת סוריה? לאיזה כיוון מוביל אותה אבו מוחמד אל ג׳ולאני, ראש תנועת היאת תחריר א-שמס, שהוביל את המהפכה בסוריה השבוע?

השאלה הזאת מעסיקה את כלל קהילת המודיעין הישראלית, ולא רק אותה - אלא את כל מערכי המודיעין בעולם. הפרופיל של אבו מוחמד אל ג'ולאני הוא חידה ומספק כאב ראש לאנשי המודיעין הישראלי, בכלל הארגונים - מוסד, אמ״ן, שב״כ, מל״ל וצמרת צה״ל. לא ברור, האם מדובר במהפכן סלפי קיצוני שמבקש לחולל מהפכה דתית? או שמדובר באדם לאומני סורי שהחליט לקדם מהפכה על בסיס אידאולוגי לאומני מובהק?

אל ג'וליאני  (צילום: צילום מסך)
אל ג'וליאני (צילום: צילום מסך)

כעת, בצה״ל ובמערכת הביטחון והמודיעין מודים - הם לא יודעים את התשובה. האם אל ג'ולאני, האיש ששלח את אנשיו לערוף ראשים, שביצע מעשה טבח בשם הג׳יהאד, הוא עכשיו איש מתון, שהתפכח ולבש את חליפת המנהיג הלאומני הסורי?

ד"ר דינה ליסנסקי מאוניברסיטת תל אביב, שחקרה ומכירה היטב את היאת תחריר א-שמס ואת ראשיה, סיפרה ל"מעריב" היום (שישי) כי היא סבורה שהולך ומתעצב בסוריה משטר שיפעל בדומה לשיטת השלטון של הטליבאן באפגניסטן, לאחר יציאת האמריקאים לפני כשלוש שנים וחצי. החיזוק להערכה של ד״ר דינה ליסנסקי הגיע היום, כאשר בדמשק הופצה הנחיה חדשה המחייבת את הנשים הסוריות לנוע כשראשן מכוסה בחיג׳אב. וכן הנחיה על תנועה בהפרדה בין נשים לגברים במרחב הציבורי.

לדברי ד״ר דינה ליסנסקי אומנם אל ג'ולאני מנסה לשדר חזות חדשה של אדם פרגמטי, ובכך מנסה להתנער מהדימוי של ראש מנהיג תנועה סלפית קיצונית. אבל, לדבריה הוא מוקף בפעילים סלפים ואנשיו מחזיקים בתפיסה דתית. בכלל, ד״ר ליסנסקי סבורה שהתנועה שהוא עומד בראשה מורכבת ממוסלמים סונים דתיים שאימצו את מודל הדת הסוני העיראקי והם מתנהלים בדומה לאחיהם מעבר הגבול המזרחי שלהם.

מורדים ברחובות ג'אנדריס בסוריה, דצמבר 2024 (צילום: רויטרס)
מורדים ברחובות ג'אנדריס בסוריה, דצמבר 2024 (צילום: רויטרס)

התשובה לשאלה הגדולה באשר לעיצוב דמות המשטר החדש תגיע בקרוב מאוד. על אל ג'ולאני להכריז על פי איזה חוק תתנהל מדינת סוריה: חוק השריעה (חוקי האיסלאם) או שסוריה תמשיך להתנהל עם חוקים אזרחים. ישנה גם החלטה לגבי עיצוב סוריה כמדינה אחת, עם שלטון מרכזי ריבוני על כל השטח הגאוגרפי של המדינה, והאם תחתיה יהיו כל העדות והזרמים הלאומיים, או בחירה במדינה מחולקת על פי עדות וזרמי דת.

היום כבר הודיעו הכורדים שנמצאים בצפון סוריה כי הם מבקשים להכיל את חבל הכורדי כמדינה עצמאית. לגבי שאלת הכורדים, יש לבחון את ההסכמה התורכית לצד ההסכמה של קבוצות המורדים. גם הדרוזים הסורים באל-חאידר בצפון רמת הגולן הסורי מבקשים להתנתק מסוריה,  ולעבור לשלטון ישראלי בדומה לאחיהם הדרוזים ברמת הגולן.

לפי הניתוח של ד״ר דינה ליסנסקי, לישראל יש ממה להיות מוטרדת: "מי שינצח עכשיו זה קבוצות מורדים דתיים. הם מאוד דתיים, מאוד סלפים, הם מחזיקים באמירות שאותם הם משמיעים גם כעת - קודם נשחרר את סוריה, ואחרי זה נשחרר את אל אקצא".