ברקע התקיפות הישראליות האינטנסיביות ברחבי סוריה, ג'ון ספנסר, ראש תחום לוחמה אורבנית בווסט-פוינט, כתב טור דעה ב"ניוזוויק" בו טען כי יש עוד דבר אחד שחייבים לשלול מהמורדים - אימפריית הסמים של אסד.

במאמרו מסביר ספנסר כי בצל מלחמת האזרחים בסוריה, סחר הסמים הפך ל"אבן פינה קודרת של משטר אסד". הקפטגון, הידוע בהשפעותיו הממריצות, הפך ליצוא הבלתי חוקי הגדול ביותר של סוריה, המייצר הכנסה מוערכת של 10 מיליארד דולר בשנה - סכום העולה על התמ"ג הרשמי של המדינה. ההישענות הכלכלית הזו מדגישה את הפיכתו של המשטר לשעבר את סוריה למדינת סמים, שבה בכירי המשטר, כולל אחיו של אסד, מאהר אל-אסד, ניהלו לכאורה את ייצור הסם והפצתו העולמית.

סוריה הייתה אחראית ל-80 אחוז מאספקת הקפטגון העולמית, הרפובליקה האסלאמית של איראן, בעלת ברית של אסד, סייעה לסחר זה, תוך הבטחת גישה לזרם מימון יציב לשלוחיה, כמו חיזבאללה בלבנון. כלכלת הסמים הזו לא רק ייצבה את משטר אסד בעת התמוטטות כלכלית, אלא גם אפשרה את שאיפותיה האזוריות הרחבות יותר של איראן, המזינות סכסוכים ברחבי המזרח התיכון. מדגיש ספנסר. 

הקבוצה העיקרית השולטת כעת בדמשק, בהנהגת מוחמד אל-ג'ולאני, הציבה את פירוק סחר הקפטגון כיעד מרכזי. גינויו האחרון של אל-ג'ולאני את משטר אסד צייר תמונה חיה של סוריה תחת שלטון אסד: "חווה לתאוות הבצע של איראן". עבור המורדים ואחרים המבקשים להגדיר מחדש את עתיד סוריה, עקירת המיזם הפלילי הזה מייצגת יותר מאשר צו כלכלי או מוסרי - זוהי תביעה מחדש של ריבונות. עם זאת, ביסוס כוח במדינה מפוצלת והרוסה ממלחמה עשוי להציב אתגרים למורדים, כולל התנגדות מצד רשתות מבוססות בעלות אינטרסים מושרשים בסחר.

פשיטת המורדים הסורים על מפעל הקפטגון (צילום: רויטרס)
פשיטת המורדים הסורים על מפעל הקפטגון (צילום: רויטרס)

"השפעתה של איראן תעמוד בפני שחיקה נוספת"
בהמשך מסביר ספנסר כיצד פירוק תעשיית הקפטגון של סוריה יפגע ביכולתה של איראן: טהרן לא תוכל להעביר כספים לשלוחיה האזוריות. עבור קבוצות כמו חיזבאללה, שנהנו היסטורית מסחר זה, שינוי כזה עלול לצמצם משמעותית את פעילותן. השפעתה של איראן בסוריה, שכבר נחלשה לאחר שנים של מלחמה, תעמוד בפני שחיקה נוספת.

משבר הקפטגון של סוריה מזמן חצה את גבולותיה, כאשר ירדן היא אחת השכנות המושפעות ביותר. זרימת הקפטגון לירדן הסלימה לכדי איום על הביטחון הלאומי, מה שהוביל את עמאן לנקוט בפעולה צבאית חסרת תקדים. בשנת 2024 לבדה, ירדן ביצעה מספר תקיפות אוויריות בתוך שטח סוריה, כשהיא מכוונת למחסני סמים ומפעילים מרכזיים. תקיפות באל-ע'ריה ושעאב, למשל, מדגישות שלב חדש של שיתוף פעולה אזורי נגד סחר הסמים.

פעולות אלה משקפות הבנה רחבה יותר בקרב שכנותיה של סוריה: הקפטגון אינו רק בעיה סורית אלא משבר אזורי המחייב פעולה קולקטיבית. גם מדינות המפרץ הביעו דאגה גוברת מהתפשטות הסם, כאשר שיעורי ההתמכרות עולים בקרב אוכלוסיותיהן. התפתחויות אלה מרמזות על הפוטנציאל להקמת קואליציה בינלאומית שמטרתה לפרק את כלכלת הסמים של סוריה.

פשיטת המורדים הסורים על מפעל הקפטגון (צילום: רויטרס)
פשיטת המורדים הסורים על מפעל הקפטגון (צילום: רויטרס)

התעשייה מושרשת עמוק בכלכלה מוכת המלחמה של המדינה, עם רשתות ייצור המתפרשות ברחבי המדינה. בעוד שהמורדים עשויים לשאוף לחסל את הסחר, הם יתקלו בהתנגדות מצד סינדיקטים פליליים וגורמים זרים. שיתוף פעולה אזורי יהיה חיוני, אך כך גם גישה רב-צדדית המטפלת בתנאים הכלכליים והחברתיים שאפשרו לסחר זה לשגשג.

המאבק נגד סחר הקפטגון מייצג צומת קריטי עבור סוריה, טוען ספנסר. עבור הגוף השולט בעידן שלאחר אסד, זוהי הזדמנות להפגין מחויבות לחזון חדש למדינה, חופשי מההסתמכות על הכנסות מסחר בסמים או מניפולציה חיצונית. עבור שכנותיה של סוריה והקהילה הבינלאומית, זוהי הזדמנות לטפל במשבר חוצה גבולות בעל השלכות מרחיקות לכת.