עושה רושם כי מדינות המערב מראות נכונות לשתף פעולה עם סוריה בתהליך המעבר, אך עושות זאת בזהירות, נוכח ההיסטוריה של מנהיג המורדים אבו מוחמד אל ג'ולאני והארגון  "היאת תחריר אל-שאם" (HTS).

אחרי המשלחת הבריטית, דיפלומטים גרמנים יקיימו את שיחותיהם הראשונות עם נציגים מארגון המורדים בדמשק ביום שלישי, "בהתמקדות בתהליך המעבר בסוריה ובהגנה על מיעוטים", כך אמר משרד החוץ הגרמני.

"דיפלומטים בוחנים גם את האפשרויות לנוכחות דיפלומטית בדמשק", אמר דובר המשרד בהצהרה, תוך שהוא מדגיש כי ברלין עוקבת מקרוב אחרי הארגון לאור קשריו עם אידיאולוגיית אל-קאעידה.

"כפי שנראה עד כה, הם פעלו בזהירות," הוסיף הדובר לגבי קבוצת המורדים, שהובילה את הדחתו של הנשיא בשאר אל-אסד אחרי שנים של מלחמה. "גרמניה מקיימת קשר הדוק עם שותפיה, כולל ארצות הברית, צרפת ובריטניה, כמו גם עם מדינות ערב, בנוגע לסוריה" הוסיף דובר משרד החוץ הגרמני.

חייל מורדים בארמונו של בשאר אל-אסד בדמשק (צילום: רויטרס)
חייל מורדים בארמונו של בשאר אל-אסד בדמשק (צילום: רויטרס)

באופן דומה, גם השליח הצרפתי לדמשק הצהיר כי: "פריז עומדת לצד הסורים בשלב המעבר. בתוך כך, דגל צרפת הונף על בניין שגרירות צרפת בדמשק לראשונה מאז 2012. כזכור, לפי הדיווחים, משלחת דיפלומטית צרפתית צפויה להגיע לסוריה, לראשונה מזה 12 שנים.

במקביל, כלי תקשורת באירופה מדווחים כי הדיפלומט הגרמני מיכאל אונמכט הוסמך לפתוח ערוצי תקשורת בין האיחוד האירופי (EU) להנהגה החדשה של סוריה, כך דיווחה סוכנות הידיעות הגרמנית. גם סוכנות הידיעות הצרפתית AFP אישרה את הדיווח והוסיפה כי אונמכט צפוי להגיע לדמשק בקרוב, מה שמצביע על ניסיון מדינות המערב להקים קשר עם ההנהגה החדשה של סוריה.

"ממשלות המערב שוקלות כיצד להתמודד עם ההנהגה החדשה של סוריה, לאור העובדה שכוח מוביל מאחורי ההנהגה הוא ארגון חיאת תחריר אל-שאם (HTS), שהוא תחת סנקציות של האיחוד האירופי ומוגדר כארגון טרור": אמרה קאג'ה קלאס, ראשת מדיניות החוץ והביטחון החדשה של האיחוד האירופי, שאישרה כי הגוש שלח שליח לדמשק לשיחות עם הממשלה הזמנית. ההחלטה של האיחוד האירופי מגיעה לאחר שארה"ב ובריטניה עשו צעדים דומים במהלך סוף השבוע שעבר.

מדינות המערב מהאיחוד האירופי ניתקו במידה רבה את הקשרים הדיפלומטיים עם משטרו של נשיא סוריה לשעבר, בשאר אל-אסד, לפני יותר מעשור, לאחר דיכוי אלים של הדמוקרטיה במדינה.

חגיגות בסוריה לאחר נפילתו של אסד (צילום: רויטרס)
חגיגות בסוריה לאחר נפילתו של אסד (צילום: רויטרס)

"שליחנו הבכיר בסוריה יגיע לדמשק, יהיו לנו קשרים שם," אמרה קלאס לעיתונאים לקראת פגישת שרי החוץ של האיחוד האירופי. "אנחנו לא יכולים להשאיר שם ריק," היא הוסיפה, "כאשר מדינות אזוריות וגלובליות מתחילות להתחרות על ההשפעה בנוגע לאופן שבו סוריה תתקדם".

לצד זאת, גם ארצות הברית הצהירה כי היא מעוניינת לעזור לעם הסורי להצליח בתהליך המעבר הפוליטי. מת'יו מילר, דובר מחלקת המדינה של ארה"ב אמר אתמול במסיבת עיתונאים: "השר חזר בסוף השבוע האחרון מביקורו האחרון במזרח התיכון, שם דן בעקרונות שהציג בתחילת השבוע שעבר כחשובים להגשמת השאיפות של העם הסורי לאחר נפילת הדיקטטור האכזר, בשאר אל-אסד".

לאחר מכן פירט מילר: "העקרונות הללו כוללים את העובדה שתהליך המעבר צריך להיות בסיוע סורי ובבעלות סורית, ולהביא להקמת ממשלה אינקלוסיבית ומייצגת, שהזכויות של כל הסורים, כולל נשים ומיעוטים, צריכים להיות מכובדות, שסיוע הומניטרי צריך להגיע לאנשים הזקוקים לו, שסוריה לא צריכה לשמש כבסיס עבור קבוצות טרור ושצריכה להיות לה יחסים שקטים עם שכנותיה, ושהמאגרים של נשק כימי צריכים להיות מאובטחים ומושמדים בצורה בטוחה".

פליטים מסוריה (צילום: רויטרס)
פליטים מסוריה (צילום: רויטרס)

"בהצהרה משותפת, שאני מקווה שכולכם ראיתם, שפורסמה לאחר פגישת שרי החוץ שהשר השתתף בה בעקבה, ירדן ביום שבת, העקרונות הללו אומצו על ידי מספר שותפים שלנו באזור, כמו גם על ידי מספר מדינות באירופה והאיחוד האירופי. בימים הקרובים, נמשיך להפעיל מעורבות עם גורמים בשטח בסוריה על חשיבות ההתעקשות על העקרונות הללו, כמו גם עם שותפינו באזור ובעולם על מה שהם יכולים לעשות כדי לקדם את העקרונות הללו גם כן".

מילר אמר לסיכום: "כפי שהשר אמר ביום שבת, המסר שלנו לעם הסורי הוא זה: אנחנו רוצים שהם יצליחו ואנחנו מוכנים לעזור להם לעשות זאת".

בתוך כך, גם ראש ממשלת איטליה הצהיר לפני זמן קצר כי: "רומא מוכנה לתקשר עם ההנהגה הסורית החדשה, והאינדיקטורים הראשוניים מעודדים, אך נדרשת זהירות".

הדינמיקה החדשה מציינת שינוי במערכת היחסים הדיפלומטיים של מדינות המערב עם סוריה, בעקבות כניסתו של הארגון "היאת תחריר אל-שאם" לתמונה ככוח מפתח במדינה. זהו מהלך שיכול להוביל לשינויים משמעותיים במידת ההשפעה שיש למערב על תהליך המעבר בסוריה, כאשר מדינות כמו ארצות הברית, גרמניה וצרפת מנסות לעצב את עתידה של סוריה בצורה שתשמור על יציבות וביטחון באזור.

במקביל למגעים של מדינות אירופה עם הנהגת סוריה החדשה, סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי מנהלת סוכנות הפליטים של האומות המאוחדות במזרח התיכון, מצפה שכמיליון פליטים סורים יחזרו בין ינואר ליוני בשנה הבאה.