לפי הדיווחים ברשת בלומברג ו"טורקיה היום", המיקום האסטרטגי של סומליה בקרן אפריקה מדויק עבור הטורקים - הוא מאפשר שיגור לכיוון האוקיינוס ההודי בלי סיכון שהשברים יפלו על אזורים מיושבים או על מדינות שכנות. מומחים מציינים כי המיקום על קו המשווה מקנה יתרון משמעותי - צריכת דלק נמוכה יותר ויעילות מוגברת בשיגורים.

"התועלת הכלכלית היא רק בונוס", אמר הנשיא הסומלי בנאום בבירה מוגדישו, "העובדה שסומליה תהיה חלק מתוכנית החלל הטורקית שווה הרבה יותר ממיליארדי הדולרים שהפרויקט יכניס".

בעשור האחרון טורקיה מרחיבה את השפעתה באזור באמצעות שיתופי פעולה ביטחוניים ופרויקטים של תשתיות. כעת היא מצטרפת למרוץ החלל, שעד היום היה נחלתן של המעצמות הגדולות בלבד.

חללית בואינג סטארליינר בחלל (צילום: רויטרס,נאס''א) אילוסטרציה
חללית בואינג סטארליינר בחלל (צילום: רויטרס,נאס''א) אילוסטרציה

לפי העיתונאי הערבי מוליד חאג'י עבדִי, במהלך זה, טורקיה מציגה את עצמה כידידה האולטימטיבית של סומליה, המספקת סיוע צבאי נגד ארגון אל-שבאב, משקיעה בתשתיות, ועכשיו - גם מציבה את סומליה על המפה הבינלאומית כשותפה בתוכנית החלל שלה.

אבל לא כולם מתלהבים, גורמי ביטחון במערב מזהירים שהמתקן החדש עלול לשמש גם לפיתוח טילים בליסטיים, כמו טיל ה"טייפון" הטורקי. לדבריהם, לא מדובר רק מדע חלל תמים, אלא חלק ממשחק שחמט גיאופוליטי גדול יותר.

המהלך מגיע בעיתוי רגיש במיוחד - בדיוק כשאתיופיה מנסה לזכות בגישה לים דרך סומלילנד, מהלך שסומליה מתנגדת לו בתוקף. בינתיים, טורקיה כבר מפעילה בסיס צבאי בסומליה ומאמנת את כוחות הביטחון המקומיים, מה שמחזק את מעמדה כשחקנית מרכזית באזור. נותר רק לראות אם החלומות על חלל יצליחו להתרומם מעל המציאות המורכבת על הקרקע, ולאיזה כיוון – לטובת הסקרנות או נגד האנושות.